Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής ταινιών για το 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με τη συμμετοχή να ξεπερνάει τα ρεκόρ των δύο τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 227 ταινίες για το φετινό φεστιβάλ, γεγονός που αποδεικνύει τη σταθερά ανοδική πορεία παραγωγής της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους.

«Η ποσοτική αυτή αύξηση αντανακλά μία υπαρκτή και προφανώς επείγουσα ανάγκη της ελληνικής κινηματογραφίας να εκφράσει πτυχές της ελληνικής κοινωνίας, αξιοποιώντας τα γρήγορα αντανακλαστικά που μόνο η μικρού μήκους ταινία μπορεί να εξασφαλίσει. Αυτό φανερώνει τη μεγάλη αξία της, γι’ αυτό και με μεγάλη χαρά, κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Δράμας -ο φυσικός χώρος της ταινίας μικρού μήκους- γίνεται ο αποδέκτης της συνολικής ετήσιας ελληνικής παραγωγής» αναφέρει, σε ανακοίνωσή της η διοργάνωση και προσθέτει:

«Η έκρηξη αυτή παραγωγής ταινιών μικρού μήκους φανερώνει, επίσης, την αποφασιστικότητα των νέων σκηνοθετών να κάνουν σινεμά εδώ και τώρα, ακόμα και με λιγοστά μέσα. Το Φεστιβάλ Δράμας, είναι εδώ για να αναδείξει τα νέα κινηματογραφικά ταλέντα εν τη γενέσει τους αλλά και να ενθαρρύνει τη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους ως αυτόνομο είδος, και θα βρίσκεται πάντα αρωγός και υποστηρικτής της».

Σύμφωνα με τη διοργάνωση, «από τις 227 αιτήσεις συμμετοχής, 183 είναι ταινίες μυθοπλασίας, 24 ντοκιμαντέρ, 17 πειραματικές και 3 κινούμενα σχέδια. Από τους σκηνοθέτες, 66 είναι σπουδαστές και 34 Έλληνες του κόσμου».

Τα αποτελέσματα της διαδικασίας πρόκρισης θα ανακοινωθούν πριν το τέλος Ιουνίου.

Βραβείο για το φυσικό περιβάλλον

Ένα ακόμα βραβείο θεσπίζεται από φέτος στο Εθνικό Τμήμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας για ταινίες που αφορούν την «Κλιματική Αλλαγή και το Φυσικό Περιβάλλον». Το βραβείο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ και προσφέρεται από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κύκλωψ».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του φεστιβάλ, η ΑμΚΕ «Κύκλωψ», με έδρα τη Δράμα, σκοπό έχει την προαγωγή του πολιτισμού, της τεχνολογίας και της επιστήμης και την ανθρωπιστική υποστήριξη προσώπων στους τομείς ενδιαφέροντος της (Φωτογραφία, Κινούμενη Οπτική Εικόνα και Φυσικό Περιβάλλον).

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας δίνει και φέτος, όπως πάντα την τρίτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους Έλληνες μικρομηκάδες.

Διανύοντας πλέον την πέμπτη δεκαετία της ζωής του, υπόσχεται πολλές εκπλήξεις και, αναβαθμισμένο, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και νεανικό ενθουσιασμό, όπως ακριβώς και οι δημιουργοί που το επιλέγουν εδώ και τέσσερις δεκαετίες για την πανελλαδική πρεμιέρα της ταινίας τους.