Οι φωνές της Μαρίας Θωΐδου και του Μάκη Αϊβάζογλου εναλλάσσονται ερμηνεύοντας τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών, στο ρυθμό που τους δίνει με το πιάνο του ο Θανάσης Μπιλιλής.

Ένα ρίγος συγκίνησης διαπερνά το ακροατήριο, που μπερδεύεται μαζί με την ψύχρα της 25ης βραδιάς του Αυγούστου στο υψόμετρο των 950 μέτρων. Η αυλαία των μουσικών εκδηλώσεων «Πρέσπες 2023» έχει μόλις ανοίξει στην Κοινότητα Δροσοπηγής του δήμου Φλώρινας, σε απόσταση δεκατριών χιλιομέτρων από την πόλη.

Η  εκδήλωση είχε όλους τους συμβολισμούς, που οι διοργανωτές θέλησαν να της αποδώσουν. Πριν τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκε η συναυλία για τον «Μάρτυρα της Δημοκρατίας και Μαραθωνοδρόμο της Ειρήνης» Γρηγόρη Λαμπράκη, με αφορμή τα 60 χρόνια από τη δολοφονία του.

Η παρουσία της οικογένειας του αγωνιστή της αντίστασης, αλλά και της χήρας του αντισυνταγματάρχη με την έντονη αντιδικτατορική δράση Σπύρου Μουστακλή, συνδέονται με το μαρτυρικό χωριό, αλλά και με την ίδια την εκδήλωση, αφού ανέκαθεν τα Πρέσπεια ήταν αφιερωμένα στη δημοκρατία, τις ελευθερίες και στους αγώνες για κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Γ. Λιάνης: Απόψε σμίγουν διαφορετικά πρόσωπα

«Απόψε σμίγουν στη Δροσοπηγή τόσο διαφορετικά πρόσωπα, με τόσο διαφορετικές πορείες, τόσο διαφορετικές ιδέες και ιδεολογίες. Σμίγουν πολιτισμοί.  Αυτό είναι ήδη ένα μικρό κατόρθωμα να συναντηθούμε σ’ αυτό το χωριό που συμβολίζει ήδη κάποια πράγματα», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Πρέσπειων Γιώργος Λιάνης.

Η Δροσοπηγή, αυτό το σπάνιας ομορφιάς χωριό των μαστόρων της πέτρας, στην αγκαλιά των καταπράσινων πλαγιών του Βιτσίου, έχει χαρακτηριστεί επίσης «μαρτυρικό», καθώς μέσα σε 100 χρόνια χτίστηκε τρεις φορές, με πολλούς από τους γηραιότερους κατοίκους να θυμούνται ακόμη την 4/4/44, που οι Γερμανοί το πυρπόλησαν.

«Το να γίνει εδώ η πρώτη λέσχη Λαμπράκη από τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη, είναι ένα ιστορικό γεγονός που σήμερα εμείς το “εκμεταλλευόμαστε” με την έννοια ότι το αναδεικνύουμε», συμπλήρωσε ο κ. Λιάνης.

«Η μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη συνδέει αγώνες και αιτήματα πολλών δεκαετιών του ελληνικού λαού. Ο Λαμπράκης ζει, γιατί παραμένουν ζωντανά τα οράματά του και εμπνέουν τους σημερινούς κοινωνικούς αγώνες», είπε καταχειροκροτούμενος ο γιος του Λαμπράκη, Γρηγόρης, συγκινώντας το κοινό και τη μητέρα του που ήταν παρούσα.

Τη βραδιά μνήμης έκλεισε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ Θεοδόσης Νικολαΐδης, εξιστορώντας τους σημαντικότερους «σταθμούς» της ζωής και της δράσης του «Μαραθονοδρομου της Ειρήνης».

Την εκδήλωσε παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)