Λίνα Μενδώνη: “Δύο υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού έδρασαν αυτοβούλως χωρίς να ενημερώσουν την ιεραρχία. Αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους”
«Σωστή» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την αντίδραση του κόσμου για την παρέμβαση αστυνομικών σε δύο κινημτογράαφους της Αθήνας , λόγω της παρουσίας ανηλίκων σε προβολές της τανίας “Τζόκερ”, σημειώνοντας πως αυτό που έγινε ήταν «απολύτως ανοίκειο» και καταδικάζοντας απολύτως τα περιστατικά.
Η υπουργός Πολιτισμού μίλησε το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” στον ΑΝΤ1 και γνωστοποίησε ότι υπεύθυνες για την καταγγελία είναι δύο κυρίες – υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες όπως υπογράμμισε έδρασαν αυτοβούλως, υπερβαίνοντας τα καθήκοντά τους.
«Ρώτησα όλη την ιεραρχία, κανείς δεν είχε ιδέα. Σε συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη πήρα τα στοιχεία τους, είναι πράγματα υπάλληλοι του υπουργείου. Κινήθηκαν αυτοβούλως προφανώς χωρίς να έχουν ενημερώσει και χωρίς να έχουν καμία εντολή, κι εγώ αναρωτιέμαι για τα κίνητρά τους» είπε χαρακτηριστικά.
«Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΠΟ δεν είχε δώσει καμία εντολή και αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες αυτές δεν ενημέρωσαν, υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες και γι’ αυτό θα κινηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για την τιμωρία τους» ξεκαθάρισε η κα Μενδώνη. Με όλη τη συμπεριφορά τους, όπως πρόσθεσε, υπερέβαλαν των αρμοδιοτήτων τους, λειτούργησαν αυθαιρέτως. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι τις οδήγησε να συμπεριφερθούν με αυτόν τον τρόπο» τόνισε η υπουργός.
Αναφορικά με τη θέση τους στο υπουργείο, εξήγησε πως ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, είναι μέλη Επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή, όπως εξήγησε η κα Μενδώνη, είναι γνωμοδοτική και οι δύο υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα ελέγχου αλλά αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, δηλαδή στον γνωμοδοτικό τους ρόλο. «Έλεγχος δηλαδή σημαίνει ότι μπορούν να διαπιστώσουν εάν ένας αιθουσάρχης προβαίνει σε κάποια παράβαση. Σε καμία περίπτωση όμως δε σημαίνει ότι μπορούν να ζητήσουν κατασταλτικά μέτρα. Οι δύο κυρίες δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής, καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία. Από τη στιγμή που κινήθηκαν με υπαλληλική ιδιότητα, όφειλαν να έχουν ενημερώσει την ιεραρχία του υπουργείου» επισήμανε η κα. Μενδώνη.
Οι κριτικές για την ταινία
Οι κριτικές για το έργο επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό, σκληρό ψυχολογικό δράμα, που σκαλίζει το παρελθόν ενός (αντι) ήρωα, τον οποίο ως τώρα γνωρίζαμε ως κάτι δεδομένο για να καταλήξει σε μια δική του εκδοχή για την «προϊστορία» του.
Ο Τοντ Φίλιπς, σκηνοθέτης με την συμβολή του πραγματικά υπέροχου Χοακίν Φίνιξ, ο Φίλιπς έπλασε ένα άτομο με καταθλιπτικές τάσεις και πολύ σκοτεινά παιδικά χρόνια που παίρνει ψυχοφάρμακα, ζει με την άρρωστη μάνα του και προσπαθεί να επιβιώσει, εντελώς μόνος μέσα σε μια πόλη απολύτως εχθρική και ρυπαρή.
Κατατρεγμένος, καταπιεσμένος, καταραμένος. Το ταξίδι του σε συνεπαίρνει διότι με αυτή τη βουτιά στο κλονισμένο μυαλό του Αρθουρ Φλεκ, ο Φίλιπς δικαιολογεί απολύτως την μετάλλαξή του. Ο θεατής συμπάσχει με το Αρθουρ, θα μπορούσες να πεις ότι αδημονεί να τον δει κάποια στιγμή να ξεσπάει και όταν αυτό γίνεται, είναι έτοιμος να χειροκροτήσει. (ΤΟ ΒΗΜΑ)