Στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα», διασωληνωμένος, παραμένει ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος με την κατάσταση του 84χρονου δημιουργού να θεωρείται κρίσιμη καθώς τον τελευταίο χρόνο δίνει γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Μαρκόπουλος υποβλήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, σε εγχείρηση, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του καρκίνου, αλλά δεδομένου ότι ο οργανισμός του είναι ιδιαίτερα εξασθενημένος, παρουσιάστηκαν επιπλοκές. Γι’ αυτόν το λόγο κρίθηκε απαραίτητη η εσπευσμένη μεταφορά του στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» προκειμένου να λάβει επιπλέον υποστήριξη στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Στο πλευρό του βρίσκονται διαρκώς η αγαπημένη του σύζυγος, ερμηνεύτρια Βασιλική Λαβίνα και η μοναχοκόρη τους Λέγκα.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνικής μουσικής καθώς εμπνεύστηκε και δημιούργησε ένα νέο μουσικό κίνημα στο πλαίσιο του οποίου συνδύασε αριστοτεχνικά τον παραδοσιακό, με τον κλασικό και τον σύγχρονο ήχο.

Πολυγραφότατος, συνέθεσε, κατά τη διάρκεια της μακράς διαδρομής του, έργα που καλύπτουν μια ευρύτατη μουσική γκάμα, από έντεχνη μουσική και ορχηστρικά μέχρι όπερες, ορατόρια και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει σημαντικά έργα μελοποιημένης ποίησης, όπως τα «Χρονικό» και η «Ιθαγένεια» σε στίχους Κ.Χ. Μύρη, «Θητεία» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, οι «Μετανάστες» σε ποίηση Γιώργου Σκούρτη, «Ο Στράτης ο θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους» σε στίχους Γιώργου Σεφέρη, οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού αλλά και διαχρονικά τραγούδια μεταξύ των οποίων τα «Χίλια μύρια κύματα», «Τα Λόγια και τα χρόνια», «Παραπονεμένα λόγια», «Λένγκω»,«Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι», «Ο τόπος μας είναι κλειστός», «Μιλώ για τα παιδιά μου» κ.α., ερμηνευμένα από τις μεγαλύτερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις, η Βίκυ Μοσχολιού αλλά δημοφιλείς τραγουδιστές της νεότερης γενιάς.

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος αλλά και το κοινό, που τον ακολουθεί πιστά επί δεκαετίες, εύχονται, από καρδιάς, «δύναμη» και «κουράγιο» στον ίδιο και την οικογένειά του.