Δίνονται καθημερινά στις 9 μ.μ., στο Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης».- Σίμος Δανιηλίδης: Πολιτισμός στην πράξη με στήριξη και των ΔΗΠΕΘΕ.-

Την ρομαντική κωμωδία, «Οι ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον, που σατιρίζει τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα του 20ου αιώνα, παρουσίασε χθες το βράδυ στο κοινό των «Μερκουρείων» το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, κατά την 24η κατά σειρά συμμετοχή του στον θεσμό.

Για σήμερα (Πέμπτη) είναι προγραμματισμένο το αφιέρωμα «80 χρόνια Μάνος Ελευθερίου»

Το πρόγραμμα των παραστάσεων:

* ΠΕΜΠΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

«80 χρόνια Μάνος Ελευθερίου»

-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ

-Ερμηνεία τραγουδιών: Ρίτα Αντωνοπούλου

* ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

«Το τάβλι», του Δημήτρη Κεχαΐδη

-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

-Σκηνοθεσία-Μουσική: Κώστας Γάκης

* ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

«Από το γάμο στο διαζύγιο», του Ζωρζ Φευντώ

-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΛΑΡΙΣΑΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

-Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

* ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

«Άγρια Δύση», του Θοδωρή Αθερίδη

-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ

-Σκηνοθεσία: Μπέσυ Μάλφα

* ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

«Ίων», του Ευριπίδη

-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ

-Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη

* ΤΡΙΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

«Τρωάδες», του Ευριπίδη

-Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης

-Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη

Όπως φαίνεται και από το πρόγραμμα τα ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ δίνουν τη δυνατότητα στους θεατρόφιλους να παρακολουθήσουν μοναδικές θεατρικές παραστάσεις-παραγωγές, ενώ ταυτόχρονα στηρίζονται και τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα που δοκιμάζονται ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Οι παραστάσεις δίνονται καθημερινά στις 9 μ.μ., στο Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» (Καρόλου Κουν 13, Συκιές).

 

Σ. Δανιηλίδης: Πολιτισμός στην πράξη

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης αναφέρει σε μήνυμά του:

«Όταν η μεγάλη και αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη μιλούσε για επένδυση στον πολιτισμό και στην Παιδεία, δεν περιοριζόταν μόνο στη θεωρία αλλά περνούσε και στην πράξη δημιουργώντας ισχυρούς βραχίονες που θα συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Κι ένας τέτοιος ήταν η δημιουργία του θεσμού των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, τα γνωστά και αγαπημένα μας ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., που ανέλαβαν να αποκεντρώσουν την Τέχνη και να μεταφέρουν σε κάθε γωνιά της επικράτειας τον πολιτισμό που παράγει η τέχνη του Θεάτρου. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα γεννήθηκαν τα ‘‘Μερκούρεια’’, που αποτελούν τη μοναδική γιορτή των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. πανελληνίως και το μεγάλο θεατρικό θεσμό στο δήμο μας, και για 24η χρονιά συνιστούν βήμα διαλόγου, προβληματισμού, αναστοχασμού και ψυχαγωγίας για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μας. Κι ο μεγάλος αυτός θεσμός είναι μέρος του μεγάλου κύκλου προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που υλοποιεί ο δήμος μας καθιστώντας το θέατρο, από τη μικρότερη έως τη μεγαλύτερη ηλικία των συνδημοτών και συμπολιτών μας, στυλοβάτη της καθημερινότητάς του, μέσο έκφρασης, διαλόγου και επικοινωνίας».

Τα “ Μερκούρεια”  αποτέλεσαν  και “ πηγή” συγκέντρωσης τροφίμων και φαρμάκων απ’ όσους έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του δήμου Νεάπολης – Συκεών και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών, καθώς κατά τις δύο πρώτες ημέρες των παραστάσεων από τις Κεντρικές Θεατρικές Σκηνές του δήμου Νεάπολης-Συκεών αντί εισιτηρίου γινόταν συλλογή αγαθών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, με το κοινό να ανταποκρίνεται δυναμικά σε αυτό το κάλεσμα.