Σημαντικές ανακοινώσεις έκανε από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με πρώτη την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης όλων των εφημεριών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από την 1η Ιανουαρίου και δεύτερη την λειτουργία μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αντιπροσωπεύει την προσπάθεια αύξησης των μισθών και ενίσχυσης του ΕΣΥ, ενώ το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ψηφισθεί στις αρχές του 2024 αποδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ψηφίστηκε με 158 “ναι” ο προϋπολογισμός

Με 158 ψήφους “ναι”, έναντι 142 “όχι” (σε σύνολο 300 ψηφισάντων), κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2024 ενώ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας καθώς έλαβαν 249 θετικές ψήφους έναντι 51 αρνητικές καθώς και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που ψηφίστηκαν με 239 “ναι” έναντι 61 “όχι”.

Τα έξοδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ψηφίσθηκαν από 159 βουλευτές, έναντι 140 που ψήφισαν «όχι».

Τα έξοδα του Υπουργείου Παιδείας – Θρησκευμάτων- Αθλητισμού καθώς και του Υπουργείου Υγείας ψηφίσθηκαν από 158, καταψήφισαν 132 και 10 τάχθηκαν με το «παρών».

Τα έξοδα όλων των υπόλοιπων Υπουργείων ψηφίσθηκαν από 158 βουλευτές ενώ 142 τα καταψήφισαν.

Σημειώνεται ότι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Για την οικονομική πορεία της χώρας

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το σημαντικό είναι αυτές οι επιτυχίες να μεταφράζονται σε νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των εισοδημάτων. «Θέλω να επαναλάβω ότι ο κεντρικός πυρήνας του σχεδίου μας, με ορίζοντα τετραετίας, είναι η σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και η προεκλογική δέσμευση την οποία είχα δώσει, κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, ισχύει στο ακέραιο», τόνισε.
Στοίχημα η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη

Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με τον πρωθυπουργό να εστιάζει στην Υγεία και την Παιδεία. Πέραν της αύξησης για τις εφημερίες, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και των νοσοκομειακών υποδομών με τις δαπάνες για την υγεία να αυξάνονται στα έξι δισ. ευρώ από τα 4 δισ. που ανέρχονταν το 2019.

Όσον αφορά την Παιδεία οι δαπάνες για την από τα 5,5 δισ. αυξάνονται στα 6,5, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει ότι εντός του 2024 θα τεθεί σε λειτουργία μία καινοτόμος που θα παρέχει δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή το επιθυμεί και προετοιμάζεται για πανελλήνιες εξετάσεις.

Αύξηση 20% της αποζημίωσης των εφημεριών στο ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός από βήματος της Βουλής, επεσήμανε ότι «δεσμευόμαστε μεν από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά διαθέτουμε και τη δική μας εγχώρια φαρέτρα μέτρων τα οποία κινητοποιούμε».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι μέσα στο μήνα Δεκέμβριο εκταμιεύονται πάνω από 717 εκατ στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και αναφέρθηκε αναλυτικά σε αυτά τα μέτρα επισημαίνοντας πως είναι μέτρα που προορίζονται να ανακουφίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτούς που χτυπά περισσότερο η ακρίβεια λειτουργώντας συμπληρωματικά με άλλες παράλληλες δράσεις.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν δίστασε να επιβάλει πρόστιμα σε μεγάλες εταιρείες, αλλά και ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την επιστράτευση νέων ψηφιακών εργαλείων, ώστε όλοι να αντιληφθούν ότι μία συλλογική δοκιμασία δεν μπορεί να γίνεται ευκαιρία για ανεύθυνη απληστία.

«Θα επαναλάβω, ωστόσο, ότι τα παραπάνω δεν αλλάζουν τη βασική μας θέση ότι η πιο καίρια απάντηση στον πληθωρισμό δεν μπορεί να είναι άλλη από τη μόνιμη αύξηση μισθών και τη μόνιμη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε, ακολούθως, πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα στον Ιανουάριο, Μέσα στον Ιανουάριο 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας θα δουν για πρώτη φορά αυξήσεις ύστερα από 14 χρόνια. Σπεύσατε κ. Φάμελλε να τις απαξιώσατε, εσείς πόσες αυξήσεις κάνατε επί δικών σας ημερών; Καμία».

Αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, που έχουν διευθυντικές θέσεις

Και συνέχισε: «Εμείς λοιπόν εκτός από τις οριζόντιες αυξήσεις κάνουμε και στοχευμένες αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους έχουν διευθυντικές θέσεις. Είναι σημαντικό δημόσιοι υπάλληλοι άξιοι, επιλεγμένοι αξιοκρατικά να μπορούν να γνωρίζουν ότι θα έχουν μια πρόσθετη οικονομική στήριξη όταν αναλαμβάνουν σημαντικές θέσεις.

Αυξήσεις 3% θα δουν επίσης από την 1η Ιανουαρίου και σχεδόν 2 εκατ. συνταξιούχοι (επιπλέον στο 7,3% που έλαβαν πέρυσι) και στο εξής όσοι θέλουν να εργαστούν σε μια αγορά εργασίας που υπάρχει ανάγκη για πολύ συγκεκριμένες δεξιότητες, συτναξιούχοι θα μπορούν να αυξάνουν τα έσοδά τους χωρίς να παρακρατείται το 30% της σύνταξής τους».

Στο σημείο αυτό μετά από αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Θυμίζω επίσης ότι ξεπαγώνουμε τις 3ετίες από 1η Ιανουαρίου του 2024, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι προβλέπαμε και νωρίτερα από ό,τι όριζε ο νόμος.

Και βέβαια ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί πάλι από την 1η Απριλίου και τελικά θα έχει αυξηθεί περισσότερο από αυτό το οποίο είχαμε δεσμευθεί, το 2019 και την αύξηση που ήταν μεγαλύτερη την άντεξε τελικά η αγορά».

Και ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σε αυτό το κύμα των πρωτοβουλιών της Πολιτείας για την αύξηση του εισοδήματος, επιστρέψτε μου σήμερα να ανακοινώσω μια ακόμα πρωτοβουλία: από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «όταν η οικονομία πηγαίνει καλά, αντέχουμε να κάνουμε τέτοιες αυξήσεις» και έκανε λόγο για ενίσχυση κινήτρων, ώστε να στελεχώνονται τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία σε απομακρυσμένες περιοχές.

Μίλησε «για απόδειξη ότι για τα ζητήματα της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση αυτή κάνει ό,τι μπορεί» και είπε ότι πρόκειται για αποφάσεις που παραπέμπουν ευθέως στο κοινωνικό πρόσωπο του προϋπολογισμού του 2024, ειδικότερα όταν μιλάμε για δαπάνες που αφορούν την Παιδεία και την Υγεία.

Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση αυτή είναι η πρώτη που προέταξε τα ζητήματα πρόληψης της δημόσιας υγείας και τα έβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής της.

Για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων

Αντίστοιχα με την Υγεία, στην Παιδεία ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες 6,5 δισεκ. ευρώ με ακόμη 2,5 δισεκ. εκτιμόμενα ευρωπαϊκών ενισχύσεων που διατίθενται σε δράσεις σε όλες τις βαθμίδες, είπε ο κ. Μητσοτάκης

Αναφέρθηκε στις νέες συμπράξεις ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, την ολοκλήρωση της διαδραστικής διδασκαλίας σε Γυμνάσια και Λύκεια και τόνισε ότι εντός του 2024, έρχεται για πρώτη φορά μια καινοτόμος εφαρμογή: δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή το επιθυμεί και προετοιμάζεται πανελλήνιες εξετάσεις.

Υπογράμμισε, αναφορικά με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού της Pisa και είπε πως πράγματι πρέπει να μας προβληματίσουν. Είπε, πως σε όλες τις χώρες υπήρξε μια μείωση απόδοσης των μαθητών σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με την πανδημία, αλλά «τα αποτελέσματα αυτά μας υποχρεώνουν να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα τις μεγάλες δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο σχολείο με πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την αξιολόγηση».

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό: «Νομίζω ότι εντός του 2024 έχει έρθει επιτέλους η ώρα να κάνουμε πράξη μια μεγάλη αλλαγή για την οποία έχω πολλές φορές δεσμευθεί και μιλώ για την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μια μεγάλη διπλή μεταρρύθμιση. Από τη μια πλευρά χτίζοντας πάνω στις σημαντικές αλλαγές που ήδη έχουν γίνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να απελευθερώσουμε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία τους, να τα κάνουμε πιο εξωστρεφή». Όπως είπε όμως «έχει έρθει η ώρα να κάνουμε και μία άλλη μεταρρύθμιση, να εισάγουμε επιτέλους και στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων».

Ανέφερε, μάλιστα, ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά και θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024. «Η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακός πόλος ανάπτυξης υπηρεσιών εκπαίδευσης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.