Είναι υπαρκτή η πρόταση, που υπογράφεται από 32 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με εισηγητή τον Ευκλείδη Τσακαλώτος για τοπικά – ανταλλακτικά νομίσματα, που μπορεί να εφαρμοστούν σε ένα σχέδιο αν η χώρα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για να τονωθεί η περιφερειακή ανάπτυξη. 

Η άποψη αυτή έδωσε την ευκαιρία στη ΝΔ να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ταυτίζοντας τον με τις «Δήμητρες» του Γιάνη Βαρουφάκη.

Τη στιγμή που οι πολίτες ακόμη προσπαθούν να «συνέλθουν» από την πρόταση του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 για κλείσιμο των τραπεζών και σύστημα που προβλέπει πληρωμές εκτός τραπεζικού συστήματος με μονάδες αντί ευρώ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με κείμενο που κατέθεσε στο διάλογο για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ  μαζί με άλλα 32 στελέχη πρότεινε τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα.

Και παρότι ο ίδιος το διαφοροποίησε  λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη, είναι πολύ σοβαρό για έναν πρώην υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, να πιστεύει σε τοπικά νομίσματα, ή και στη δραχμή, και να το καταθέτει ως πρόταση για να συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα του κόμματός του!

Τι αναφέρει το απόσπασμα της πρότασης

«Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα)», έγραφε χαρακτηριστικά στο κείμενο του «έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών».

Η απάντηση από την Κουμουνδούρου για την πρόταση Τσακαλώτου, ήταν ότι κατατέθηκε στην Επιτροπή Προγράμματος και απερρίφθη, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί μέρος του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως από την «Ομπρέλα» υποστήριζαν πως το κείμενο αυτό δεν κατατέθηκε ποτέ στην Επιτροπή, δεν έφτασε ποτέ στην Κουμουνδούρου, ενώ ορισμένα στελέχη της που υπέγραφαν μάλιστα την επίμαχη πρόταση δήλωναν άγνοια σχετικά την αναφορά σε τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα, λέγοντας πως είχαν ενημερωθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για ένα σύστημα που εφαρμόζεται στην Ισπανία όχι με νομίσματα αλλά με ανταλλαγές υπηρεσιών.

ΝΔ: Ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε σε ανακοίνωσή της  η ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να «καρφώσει» τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια»,

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε με ανάρτηση του στη σελίδα του στο Facebook να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Έκανε λόγο για «για συλλογικά θεωρητικά κείμενα» και απόψεις με τις οποίες έχει βρεθεί απέναντι εδώ και πολλά χρόνια.

«Εγώ πάλεψα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όταν ο σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη Σόιμπλε (και οι δυο στο ΕΛΚ, ας μην το ξεχνάμε) πάλευε για να μας βγάλει έξω» έγραψε ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας και πρόσθεσε φωτογραφίζοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη: «κανένας υποστηρικτής τέτοιων σεναρίων δεν με συμπαθεί. Κάποιος άλλος -ενήλικας στο δωμάτιο- με παρουσιάζει στο βιβλίο του ως έναν κουβαλητή φακέλων».

Η ουσία είναι πως η ζημιά έγινε για ακόμη μια φορά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε θέση «απολογούμενου» λίγες μέρες πριν τις κάλπες. Σε μια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας σηκώνει πάλι στις πλάτες του όλο το κόμμα, «οργώνει» την Ελλάδα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και να κόψει τις διαρροές, λάθη και μάλιστα από «πρωτοκλασσάτους» δεν συγχωρούνται, κοστίζουν ακριβά.