Με ομιλίες συνέδρων και συζητήσεις σε θεματικά τραπέζια, που ορισμένες φορές χαρακτηρίστηκαν από υψηλές εντάσεις συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι εργασίες του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ένταση επικράτησε κατά τη χθεσινή ημέρα μεταξύ του προέδρου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γιώργου Αδαμίδη και του προεδρείου. «Αυτό που είναι να το πω, θα το πω» ανέφερε ο Γ. Αδαμίδης, αναφερόμενος στη συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη με το προεδρείο να απαντά «τότε να μετρήσουμε ποιος είναι ο καλύτερος τσαμπουκάς».

Η στιγμή της έκρηξης του προέδρου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Γιώργου Αδαμίδη.

«Σύντροφε σε παρακαλώ πάρα πολύ, δεν είναι σεβασμός αυτός απέναντι σε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες» ακούγεται να λέει το προεδρείο με τον Γ. Αδαμίδη να απαντά «ο πρώτος που δεν σεβάστηκε ήσουν εσύ».

Χειροκροτήματα αλλά και διαμαρτυρίες κατά Τσακαλώτου

Αναστάτωση προκλήθηκε και όταν ζήτησε εκτάκτως τον λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζήτησε να διαχωριστούν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος, γιατί όπως υποστήριξε είναι δύο διαφορετικά τα θέματα για τα οποία ζητείται να αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος.

Στη σύντομη παρέμβασή του, περίπου ενός λεπτού, προκλήθηκε ένταση με κάποιους από τους παρευρισκόμενους να διαμαρτύρονται και άλλους να τον χειροκροτούν.

Οι ψηφοφορίες για τον τρόπο εκλογής Προέδρου και Κ.Ε.

Παράλληλα, με τις συζητήσεις θα διεξαχθεί ψηφοφορία με κάλπη για τον τρόπο εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, επί των δύο προτάσεων που έχουν κατατεθεί. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση, και η πρόταση που κατέθεσαν 14 στελέχη που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» για εκλογή προέδρου και ΚΕ από το Συνέδριο.

Ως προς τις θεματικές συζητήσεις, το πρώτο τραπέζι αφορά στην Εργασία και συμμετέχουν η αρμόδια τομεάρχης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου Άρις Καζάκος και ο Νίκος Παπαδάκης, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συντονίζει ο Γιάννης Τοπαλιάν, από το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του κόμματος.

Δεύτερο τραπέζι, για τους Θεσμούς και τη Δημοκρατία. Σε αυτό συζητούν η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Όλγα Γεροβασίλη, ο Κωστής Παπαϊωάννου (πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) και ο κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Δημήτρης Χριστόπουλος.

Το τρίτο θεματικό τραπέζι έχει αντικείμενο την Οικονομία, με τη συμμετοχή των τομεαρχών Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Έφης Αχτσιόγλου, και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση. Επίσης συμμετέχουν η Ζωρζέτα Λάλη, πρώην διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Λόης Λαμπριανίδη, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πρώην γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων. Συντονίζουν ο Μιχάλης Μυτιληνάκης, από το Τμήμα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., και η Αναστασία Σαπουνά, από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής.