Το θέμα των φόρων στα κυβερνητικά προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχούν  από χθες τη δημόσια συζήτηση και στην αντιπαράθεση, μετά τις αποκαλύψεις στελεχών των κομμάτων για φορολόγηση επιχειρήσεων και μερισμάτων.

Σήμερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Στέφανος Παραστατίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, αναφέρθηκε σε μια άλλη σειρά φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, τασσόμενος υπέρ της μονιμοποίησής του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παραστατίδης είπε: «Εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον λόγο άμεσων και έμμεσων φόρων, γιατί αυτοί πλήττουν τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα».

Σε ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: «Βεβαίως, οι φόροι οι οποίοι αφορούν στην κληρονομιά, στις γονικές παροχές, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν για να γίνει η αναδιανομή και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι».

«Οι άμεσοι φόροι οι οποίοι αφορούν στον φόρο γονικής κληρονομιάς, στον φόρο ακίνητης περιουσίας -αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ- είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι», κατέληξε.

ΠΑΣΟΚ: Πουθενά στο πρόγραμμά μας δεν μιλάμε για αύξηση του ΕΝΦΙΑ

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ μετά την τοποθέτηση Παραστατίδη έσπευσε να διευκρινίσει ότι πουθενά στο πρόγραμμμά του δεν αναφέρει για αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Θέση μας είναι η προοδευτική του μείωση. Με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης. Όπως άλλωστε προτείνουμε για τους φόρους, που κυρίως πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους όπως είναι η μείωση έμμεσων φόρων, η μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία και η μείωση φόρων στις οικογένειες με παιδιά»

Τσαπανίδου για υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας και διύλισης 

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, αφού προανήγγειλε έκτακτο χαράτσι 3,5 δισ. στις επιχειρήσεις σε τηλεοπτική εκπομπή, στη συνέχεια με δήλωσή της έκανε λόγο για ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ.

«Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ. Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη», τονίζει η Πόπη Τσαπανίδου σε δήλωσή της.

Όπως εξηγεί η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «το 2022, οι ισολογισμοί μόνο των εταιρειών ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν υπερκέρδη πάνω από έξι δισεκατομμύρια».

«Το μέσο νοικοκυριό όμως δεν μπορούσε να βγάλει τον μήνα από την ακρίβεια και τη λεηλασία του εισοδήματος. Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών», υπογραμμίζει η Πόπη Τσαπανίδου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ΝΔ υπόσχεται διεύρυνση της λεηλασίας του εισοδήματος και της περιουσίας μισθωτών και μικρομεσαίων και φοροασυλία στους λίγους και ισχυρούς φίλους της. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα της κάλπης στις 25 Ιούνη», καταλήγει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Α. Σκέρτσος: Θέλουν να προκαλέσουν σύγχυση στους πολίτες

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκανε λόγο για fake news από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας μάλιστα πως το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη το μόνο που το νοιάζει είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ενημέρωση ο κ. Σκέρτσος περιέγραψε τα 10 fake news του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ σηκώνει σημαία ευκαιρίας», είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και χρέωσε εκ νέου στο κόμμα ότι έχει ένα πρόγραμμα «παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και χειρότερο».

Ο κ. Σκέρτσος σχολίασε τις δηλώσεις των εκπροσώπων και στελεχών της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου αναφορικά με τη φορολογία τονίζοντας πως αμφότεροι οι διεκδικητές πλέον των πρωτείων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της προσεχούς κάλπης καταφεύγουν σε fake news και μισές αλήθειες, σε παραπληροφόρηση και δημιουργική λογιστική προσπαθώντας να προκαλέσουν σύγχυση στους πολίτες και έτσι να ψαρέψουν στα θολά νερά μήπως και κερδίσουν μερικές ψήφους.

Μάλιστα έκανε λόγο για τσουνάμι fake news και στη συνέχεια παρέθεσε αναλυτικά παραδείγματα για τη φορολογία, τα μερίσματα, τις γονικές παροχές, τον ΕΝΦΙΑ, την ανεργία, τους μισθούς, τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ.

Ενδεικτικό είναι πως ο κ. Σκέρτσος αναφερόμενος στα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του λέει πως κοστίζουν 45 δισ. ευρώ.

«Δυστυχώς το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται παρακολούθημα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ίσως χειρότερο από το πρόγραμμα Τσίπρα των 83 δισ. διότι δεν μπορεί καν να κοστολογηθεί εύκολα.
Περιέχει κυρίως μόνο ευχές. Δεν έχει κανένα μετρήσιμο και εξειδικευμένο μέτρο το οποίο να μπορεί να κοστολογηθεί.

Εμείς έχουμε κάνει αυτή την άσκηση -όπως και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ- και βρήκαμε ότι στοιχίζει κοντά στα 10 με 12 δισ. ετησίως, δηλαδή κοντά στα 45 δισ. την τετραετία, με πάρα πολλά κενά όμως και ερωτηματικά σε μέτρα τα οποία δεν έχουν καμία εξειδίκευση αλλά ούτε και προφανή πηγή χρηματοδότησης».