Δύσκολες ώρες περνούν κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις παραιτήσεις εμπίστων συνεργατών του κ. Μητσοτάκη εξ αιτίας του θορύβου για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών.

Μέχρι το απόγευμα δεν είχαν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις  για την εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αλλά οι παραιτήσεις αποδόθηκαν στην ανάγκη αποτροπής του “κλίματος τοξικότητας” στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη.

Πολιτικοί παρατηρητές μιλούν για δικαιολογία, που δεν ευσταθεί, διότι αν οι δύο παράγοντες ήταν απολύτως “καθαροί” η κυβέρνηση θα είχε το πάνω χέρι στην αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Τώρα, όμως είναι ανάγκη να βγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να δώσει επαρκείς εξηγήσεις.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ επιμένουν να ρίχνουν την ευθύνη στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Ο Μπρατάκος στη θέση του Δημητριάδη

Ο Γιάννης Μπρατάκος θα είναι ο αντικαταστάτης του Γρηγόρη Δημητριάδη στη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού.

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη θέση του στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνει ο Γιάννης Μπρατάκος, γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Η ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τοποθετείται Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού ο Γιάννης Μπρατάκος.
Ο κ. Μπρατάκος παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ποιος είναι ο Γιάννης Μπρατάκος

Ο Γιάννης Μπρατάκος από τον Ιούλιο του 2019 είναι γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ εξελέγη πρόεδρος του ΕΒΕΑ τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά τον ξαφνικό θάνατο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, θέση από την οποία παραιτήθηκε σήμερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Γιάννης Μπρατάκος γεννήθηκε το 1968. Σπούδασε Παραγωγή & Διοίκηση και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Οικονομία στο London School of Economics & Political Science. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτικό μέλος της εταιρείας Πληροφορικής DD SYNERGY από το 1999, ενώ δραστηριοποιείται στο χώρο της Πληροφορικής και ειδικά στις υπηρεσίες για το λογισμικό SAP από το 1995.

Αποτέλεσε μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της
συμβουλευτικής εταιρείας CAPE CONSULTING.

Εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών από το 2006. Τον Δεκέμβριο του 2017 εξελέγη Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, αναλαμβάνοντας τα θέματα καινοτομίας, νέων τεχνολογιών, νεοφυών επιχειρήσεων, επενδύσεων και γενικά το οικοσύστημα ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Από τον Φεβρουάριο του 2021 αποτελεί μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Στρατηγικής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Υπηρεσιών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 εξελέγη Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού
Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο Γιάννης Μπρατάκος είναι διαζευγμένος και πατέρας δύο παιδιών, του Άγγελου και του Αλέξανδρου.

Η παραίτηση Δημητριάδη

Ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του.

Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού:

«Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό».

«Παραίτηση για το κλίμα τοξικότητας, όχι για το Predator»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η παραίτηση του κ. Δημητριάδη ουδεμία σχέση έχει με το Predator.
Oπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, «μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη. Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό υπέβαλε την παραίτησή του.

«Ο κ. Δημητριάδης», όπως πληροφορούν αρμόδιες πηγές από την κυβέρνηση, «παραιτήθηκε επειδή επί έξι χρόνια δίπλα στον πρωθυπουργό δέχθηκε πολλές επιθέσεις, που στόχο είχαν τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την κίνησή του επιλέγει να προστατεύσει τον Πρωθυπουργό, δεν θέλει να δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα».

Μάλιστα, σημειώνουν πως «είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι ηλεκτρικές καρέκλες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ ο χρόνος παραμονής είναι 1-1,5 έτος».

Δεκτή και η παραίτηση του Διοικητή της ΕΥΠ

Την παραίτησή του υπέβαλε ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων.

Η ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού για την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ

«Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή.

Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίον αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και στο πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ για να γίνει η νόμιμη επισύνδεση».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».