Αλ. Τσίπρας: Ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων».-

………………………………………………………….

Ακόμα τρεις πρωτοβουλίες στο μέτωπο κατά της ακρίβειας ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι θα δοθεί μισός μισθός στους υγειονομικούς τον Δεκέμβρη, 250 ευρώ σε κάθε χαμηλοσυνταξιούχο και 250 ευρώ σε 173.000 άτομα με αναπηρία

«Η μεγάλη υπερπροσπάθεια στήριξης εν μέσω του κορωνοιού δημιούργησε και στην Ελλάδα σημαντικά αλλά πρόσκαιρα ελλείμματα. Γι’ αυτό και οι από εδώ και στο εξής οι κινήσεις μας πρέπει να είναι σημαντικές και μετρημένες» είπε ο πρωθυπουργός,  στη Βουλή.

«Πληρώσαμε πολύ ακριβά ως χώρα τις παροχές. Και λυπάμαι που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να λέει στο δημόσιο διάλογο πλήρως ακοστολόγητα μέτρα» σημείωσε και υπογράμμισε: «Διάβασα την ερώτηση του κ. Τσίπρα που είναι φωτοτυπία του παρελθόντος. Ένα ακόμη ανεφάρμοστο πρόγραμμα τύπου Θεσσαλονίκης, αξίας πολλών δις ευρώ που δεν υπάρχουν και που δεν θα γίνονταν ποτέ πράξη με κανένα νόμο και κανένα άρθρο».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε με νόημα:

«Εγώ θα προσθέσω ακόμη 3 πρωτοβουλίες:

Πρώτον, όπως συνέβη και το 2020, 100.000 ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού, ένα μέσο ποσό ύψους 900 ευρώ θα τους καταβληθεί άμεσα εντός Δεκεμβρίου.

Δεύτερον, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν ένα πρόσθετο βοήθημα, ύψους 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρω για κάθε μέλος της οικογένειας τους. Το ίδιο ακριβώς επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία».

«Δεν βάζουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική μας ισορροπία. Έχουμε σχέδιο, αλλά δεν διεκδικούμε το αλάθητο εξ ου και μένουμε ανοιχτοί σε κάθε ρεαλιστική πρόταση. Θα ζητούσα από την αξιωματική αντιπολίτευση να μην αρνηθεί και αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως έκανε με πολλές αντίστοιχες στο παρελθόν.

Η πατρίδα θέλει συναίνεση, εάν όχι συμπαράταξη. Δεν χρειαζόμαστε μετά τους αρνητές της επιστήμης στην πανδημία και αρνητές της λογικής στην οικονομία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ρώτησε: «Απαντήστε κ. Τσίπρα δέχεστε ή όχι τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία; Απαντήστε κ. Τσίπρα για να σας ακούσει ο ελληνικός λαός».

Τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους

«Τα στοιχεία της Eurostat παρουσιάζουν τη συγκριτική πορεία του πληθωρισμού σε όλες τις χώρες. Τα στοιχεία είναι αυτά. Κύριε Τσίπρα είναι ή δεν είναι αξιόπιστα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία ενσωματώνονται στα στοιχεία της Eurostat;», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στην Προ Ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια.

«Αν λοιπόν αμφισβητείτε αυτά τα επίσημα στοιχεία να βγείτε να το πείτε, να στείλετε και μια επιστολή στην Εurostat. Δεν μπορούμε να ερχόμαστε, να επικαλούμαστε επιχειρήματα του τύπου “είδα, άκουσα”.

Προφανώς και υπάρξει αύξηση τιμών επειδή η Ελλάδα είχε έντονο αποπληθωρισμό και ως προϊόν μιας δεκαετούς κρίσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

«Αναφερθήκατε στην Ισπανία, όμως η Ισπανία δεν έδειξε καμία αποκλιμάκωση της ανεργίας τα τελευταία δύο χρόνια. Η ανεργία στην Ισπανία αυξήθηκε. Στην Ελλάδα μειώθηκε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε: «Και επειδή ενοχληθήκατε με την αναφορά που έκανα στην απρεπέστατη εμφάνιση του κ. Σάντσες στην ‘Αγκυρα, ζητώ να τοποθετηθείτε. Ιδού να αποκηρύξετε τις τοποθετήσεις του κ. Σάντσες».

«Μιλήσατε εσείς σε εμάς για δημιουργική λογιστική» επισήμανε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα υποτιμήσει την οποιαδήποτε αύξηση τιμής. Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του ΕΝΦΙΑ, των εργοδοτικών εισφορών, ο μηδενισμός γονικών παροχών; Όλα αυτά δεν έχουν συμβεί;» ρώτησε τον Αλ. Τσίπρα και συμπλήρωσε: «Τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους και ερχόμαστε να δώσουμε στη μεσαία τάξη αυτά που τους πήρατε».

Οι προσδοκίες για την οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές

«Οι συνολικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές» συνέχισε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός στη Βουλή και συμπλήρωσε πως αυτό «σημαίνει θετικές προσδοκίες για όλους τους πολίτες».

«Η καλύτερη απάντηση σε όλες τις δικές σας αιτιολογίες περί δήθεν μονομέριας υπέρ των λίγων, είναι η δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων νέων θέσεων εργασίας από την επενδυτική έκρηξη η οποία σήμερα συντελείται στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα παρουσιάζεται τελείως διαφορετική από αυτό το οποίο θέλετε να δείξετε», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση αυτή, στο νόμο 4818 του ’21 ψήφισε το άρθρο 58 το οποίο ορίζει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερο κέρδος χονδρικής από εκείνο που είχαν πριν την πανδημία. Έχουμε λοιπόν το νομικό εργαλείο. Γίνονται πολλοί έλεγχοι και από ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και από την ανεξάρτητη επιτροπή ανταγωνισμού» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάτε για χειραγώγηση ανεξάρτητων αρχών».

Αλ. Τσίπρας: Έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη εν μέσω «σαρωτικού κύματος ακρίβειας» δείχνει την «αδυναμία του να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την υπαρξιακή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που γίνεται με πρωτοβουλία του, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα «την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

«Όχι κ. Μητσοτάκη, δεν ”πουλάει” η ακρίβεια, πονάει», τόνισε, σχολιάζοντας την πρωτολογία του πρωθυπουργού. Υποστήριξε ότι το τετράπτυχο της στάσης της κυβέρνησης σκιαγραφείται από: «Έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης. Προχειρότητα. Εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές. Εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει με ερώτηση το ζήτημα της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες από τον Φεβρουάριο όσο και τον Ιούλιο και πως από το 2020 φορείς της οικονομίας αναδείκνυαν το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε πάρει καν χαμπάρι τι έρχεται», σχολίασε.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι από τον Σεπτέμβριο εξήγγειλε μέτρα με πανηγυρισμούς και μετά από τρεις μέρες που αποδεικνύονταν «ανεπαρκή», εξήγγειλε νέα μέτρα, «πρώτα 9 ευρώ, μετά 18 και μετά 39 ευρώ επιδότηση σε λογαριασμούς που αυξάνονται όμως από 80% ως 150%». Σημείωσε ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την «κατασκευασμένη προπαγάνδα» περί «δήθεν γενναίων μέτρων» «και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού, ιδίως όταν έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα, όταν πάει στο σούπερ μάρκετ, όταν έρχεται η τρίτη εβδομάδα του μήνα και το εισόδημα στερεύει».

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «είπε στη ΔΕΘ πως με τα ”ψίχουλα” που ανακοίνωσε δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός στο ρεύμα, μετά μας είπε ότι δήθεν αν δεν τα είχε δώσει θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες οι αυξήσεις». «Τώρα μας λέτε ότι δεν φταίτε εσείς αλλά η παγκόσμια κρίση», είπε, τονίζοντας ότι και η πανδημία και η κλιματική και η ενεργειακή είναι παγκόσμιες κρίσεις, όμως «δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς που κυβερνάτε».