Δίνουν και παίρνουν οι ζυμώσεις, οι διαβουλεύσεις και οι υπόγειες κόντρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις «περί ενότητας» στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έμειναν κενό γράμμα, με δεδομένο ότι τα συντροφικά «μαχαιρώματα» διαδέχονται το ένα το άλλο σε τηλεοπτικά στούντιο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ρευστή ισορροπία ανάμεσα στα εσωκομματικά μπλοκ κρατούν τους εν δυνάμει διεκδικητές μακριά από το βήμα της διεκδίκησης μέχρι την Κεντρική Επιτροπή στις 15-16 Ιουλίου, οπότε και θα αναγκαστούν να δηλώσουν παρόντες και παρούσες για τον προεδρικό θώκο, όσοι και όσες μέχρι τότε δεν το ξανασκέφτονται.

Στην μία πλευρά της όχθης, η Έφη Αχτσιόγλου (από την κίνηση «6 συν 6») φέρεται να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Αλέξη Χαρίτση αναφορικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις, χωρίς να αποκλείεται ο ένας να υποχωρήσει υπέρ του άλλου, αλλά οι τελικές τους αποφάσεις θεωρείται ότι θα εξαρτηθούν σε έναν βαθμό από τις επιδιώξεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου (από την τάση «Ομπρέλα»), καθώς φαίνεται να εφάπτονται οι εσωκομματικοί τους οπαδοί.

Και οι τρεις, ωστόσο, φαίνεται να αντιμετωπίζουν την πρόκληση της κομματικής βάσης, η οποία είναι σχεδόν στην πλειοψηφία της αποτέλεσμα της πολιτικής έλξης του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και «πασοκογενής».

Ακόμη πιο σύνθετο είναι το τοπίο στους κόλπους των «προεδρικών», ιδίως μετά την πολυδιάσπαση που εμφάνισαν στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Παρότι, κατά πληροφορίες, η «Κίνηση Μελών» προσανατολιζόταν στη λύση της εκλογής ηγεσίας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εντούτοις στελέχη της φέρονται να τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης της Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνιας Σβίγκου για εκλογές αρχές του Σεπτέμβρη, όπως κατά πληροφορίες οι Νίκος Παππάς και Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ εμφανώς ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Χρήστος Σπίρτζης, που κατέθεσε εναλλακτική πρόταση μπροστά στη βασική εισήγηση.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που προσανατολίζονται τις τελευταίες ώρες υπέρ της πρότασης για παράταση της παραμονής του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του κόμματος (δηλαδή πλην του δίμηνου μέχρι την εκλογή από την κομματική βάση), προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και μαζί η εσωκομματική ένταση, η οποία σοβεί για τα καλά στα ενδότερα του κόμματος, όπως διαφάνηκε για άλλη μια φορά χθες.

Σ. Φάμελλος: 25 χρόνια ελεύθερος επαγγελματίας  

Στα επιχειρήματα εκείνων που καλοβλέπουν την επέκταση της προεδρικής θητείας του Σωκράτη Φάμελλου εντάσσονται το μετριοπαθές του προφίλ, το τεχνοκρατικό του υπόβαθρο, η πολυετής αυτοδιοικητική του διαδρομή, αλλά και ο συγκερασμός ανάμεσα στις αριστερές καταβολές του (εντάχθηκε από μαθητής στην ΚΝΕ) και τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ». Όταν Χημικός Μηχανικός στο επάγγελμα, ο κ. Φάμελλος εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα για 25 χρόνια ως ελεύθερος επαγγελματίας ως «μπλοκάκι», έχοντας βαθιά γνώση των ζητημάτων της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της αγοράς.

Αυτή υπήρξε η αιτία ανάληψης της θέσης του Αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας στη διακυβέρνηση Τσίπρα, όπου άφησε κατά γενική ομολογία καλές εντυπώσεις. Παράλληλα, υπήρξε για δώδεκα χρόνια στη διοίκηση του Δήμου Θέρμης (αρχικά ως δημοτικός σύμβουλος και κατόπιν ως Αντιδήμαρχος) με επικεφαλής έναν από τους μακροβιότερους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, τον Θόδωρο Παπαδόπουλο. Εσωκομματικά, ανήκει στην ήπια «προεδρική» φράξια της ΡΕΝΕ, ενώ μετείχε επί πολλά χρόνια στα ανώτατα όργανα του ΤΕΕ.

Η χειραψία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο πλαίσιο αυτό, δεν πέρασε απαρατήρητη από κομματικούς παρατηρητές η χειραψία και η στιχομυθία που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του, η οποία, όπως οι ίδιοι σχολίαζαν θα μπορούσε να αποτελέσει «εικόνα από το μέλλον» για το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αφήνοντας πίσω την εμπρηστική αντιπολιτευτική ρητορική.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο κ. Φάμελλος επιβίωσε εκλογικά στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση έλαβε ποσοστό 13,58% (δηλαδή πολύ πιο χαμηλά από τον μέσο όρο του 17,83%) αποτυπώνει τους δεσμούς του με την κοινωνία και το κόμμα του, πέρα από τον κομματικό «πατριωτισμό» του να αναλάβει την «καυτή πατάτα» του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στη σκιά της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα.