Στην απόσυρση της αίτησης που είχε κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την επανεξέταση της απόφασης που δικαίωνε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, προχωρά η ελληνική κυβέρνηση.

Η αίτηση είχε κατατεθεί στις 8 Ιουνίου, όταν καθήκοντα είχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, χωρίς, ωστόσο, να γίνει αντιληπτό από τους υπουργούς.

Για την υπόθεση κατηγορήθηκε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος σε ανάρτησή του, διευκρίνισε ότι δεν υπέγραψε κάτι σχετικό.

«Μεγάλη βιασύνη από κάποιους, φίλους και μη, για πικρόχολα εναντίον μου σχόλια, για μια υπογραφή μου που δεν υπήρξε και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει», σχολίασε.

Το Μέγαρο Μαξίμου μόλις έλαβε γνώση της υπόθεσης, κίνησε τις σχετικές διαδικασίες για ακύρωση του αιτήματος.

Σχετική ανακοίνωση αναμένεται από το υπουργείο Οικονομικών, όπου υπάγεται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο κατέθεσε την αίτηση.

Ανδρέας Γεωργίου: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά του και ότι η δίκη του για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ήταν άδικη. +

Παράλληλα, έκρινε ότι πρέπει να γίνει επανάληψη της διαδικασίας ενώπιον του Αρείου Πάγου, ο οποίος οφείλει να απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αντί γι’ αυτό, κατατέθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αίτηση προκειμένου να επανεξεταστεί η παραπάνω απόφαση.

Ο Ανδρέας Γεωργίου, επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 ως το 2015, είχε καταδικαστεί το 2017 σε δεύτερο βαθμό για παράβαση καθήκοντος σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή, επειδή κατείχε ταυτοχρόνως μια θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η ελληνική δικαιοσύνη τον κατηγορούσε επίσης ότι είχε παραλείψει επί 10 μήνες να συγκαλέσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ και ότι είχε αποκαλύψει δημοσιονομικές πληροφορίες χωρίς τη συγκατάθεση αυτού του οργάνου. Είχε δώσει πληροφορίες για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, με τα πραγματικά στοιχεία, που όμως αμφισβητήθηκαν από την τότε κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ δέχθηκαν τα στοιχεία του και έτσι άρχισε η επιβολή μνημονίων, αφού η χώρα είχε ήδη πτωχεύσει, ενώ η κυβέρνηση Καραμανλή είχε καταρρεύσει.

Η ιστορία με την κυβέρνηση Καραμανλή

Η δίωξη κατά του Γεωργίου απέτρεψε την απόδοση ευθυνών στην κυβέρνηση Καραμανλή, καθώς μάλιστα ουδείς εκκινήθη εναντίον του, ούτε η μετέπειτα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία μάλιστα συμμάχησε με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού και εξέλεξε πρόεδρο δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ουσιαστικά την πλήρωσε ο Γεωργίου, γιατί έδωσε τα στοιχεία, πέφτοντας θύμα μιας πολιτικής σκευωρίας με αλλεπάλληλες καταδικες.

Ο Ανδρέας Γεωργίου είχε προσφύγει κατά των αποφάσεων, όμως η προσφυγή του είχε απορριφθεί «χωρίς την παραμικρή δικαιολογία», σύμφωνα με τον ίδιο, υπενθυμίζει το ΕΔΔΑ. Προσέφυγε ενώπιον των Ευρωπαίων δικαστών, επικαλούμενος το άρθρο της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου σε μια δίκαιη δίκη.