Με αυτοπεποίθηση και με την δέσμευση ότι θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις η κυβέρνηση της Ν. Δ. έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 158 βουλευτές, καθώς ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της στη Βουλή.

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ εξασφάλισε την «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών με τις ψήφους των 158 βουλευτών της.

Αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή ψήφισαν «ΟΧΙ», οι 142 βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μητσοτάκης: Νέο στοίχημα ο πολυδύναμος εκσυχρονισμός

Στην δευτερολόγια του ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις, λίγο πριν ολοκληρωθεί η τριήμερη διαδικασία είπε ότι «οι εκλογές έδειξαν πως η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, η εντολή που έχει πάρει η πλειοψηφία είναι προχωρήσει γρήγορα σε αυτές». Και πρόσθεσε:

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο δρόμο που μας έδειξαν με την ψήφο τους οι πολίτες, με γνώμονα τους άξονες και με ορίζοντα το 2027».

Επανέλαβε τη εκτίμησή του ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα γίνει εντός του 2023 και αναφέρθηκε στον στόχο της αύξησης του μέσου και του κατώτατου μισθού και τη μείωση των ανισοτήτων.

Πρόσθεσε, σε ότι αφορά στον τομέα της Υγείας, ότι «θέλω να δώσω έμφαση στην ταχύτατη παρέμβαση στα Επείγοντα, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ».

Έθεσε ως νέο στοίχημα τον πολυδύναμο εκσυχρονισμό, λέγοντας ότι μπορούμε να ενσωματώνουμε τις παραδοσιακές μας αξίες προσαρμοζόμενοι στις νέες προκλήσεις.

«Το μεγάλο ποσοστό δεν μεταφράζεται σε λευκή επιταγή» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Κάθε φωνή μπορεί να είναι χρήσιμη αρκεί να μην είναι κακόφωνη» είπε.

Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Προανήγγειλε ακόμη ότι στις αρχές της εβδομάδας θα αναρτηθεί νόμος που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων που είχαν εξαντληθεί προεκλογικά». Απάντησε στις αιτιάσεις που προέβαλλαν ο κ. Φάμελος και ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ απευθύνθηκε και στα κόμματα δεξιά της ΝΔ λέγοντας «Όσοι ανέβηκαν σε αυτό το βήμα και φόρεσαν τη ρομφαία του υπερπατριώτη να δούμε πως θα σταθούν απέναντι στον πατριωτισμό των πράξεων».

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφερθεί σε ένα πλαίσιο φοροελαφρύνσεων και ενίσχυσης εισοδήματος που θα φέρει η κυβέρνηση, ενώ προανήγγειλε αυξήσεις στο Δημόσιο που θα αντιστοιχούν σε 70 ευρώ σε κάθε υπάλληλο.

Η ομιλία Φάμελλου παρουσία του Τσίπρα στη Βουλή

Εντωμεταξύ την εμφάνισή του στα βουλευτικά έδρανα έκανε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ήταν απών στην πρώτη ομιλία επί των προγραμματικών του Σωκράτη Φάμελλου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του νέου επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας κάθισε τη πρώτη σειρά των εδράνων στην πτέρυγα του κόμματος, ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε σε άλλη θέση, πιο ψηλά και κάθισε δίπλα στην κυρία Γεροβασίλη.

Ο κ. Φάμελλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πρωτολογία του πρωθυπουργού λέγοντας ότι επιχείρησε να κάνει δυο πράγματα, να πει «ότι τα έκανε όλα τέλεια την περίοδο 2019-2023 και ότι αντιμετώπισε πολλές εξωγενείς κρίσεις νικηφόρα και ότι τώρα ετοιμάζει το 4ο κύμα του εκσυγχρονισμού».

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι ενώ ήταν νικηφόρο το αποτέλεσμα των εκλογών «αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ήταν νικηφόρα η τετραετία για την κοινωνική πλειοψηφία».