Νέα ζιζάνια οξύτητας και διχασμού σπέρνει στην πολιτική σκηνή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με το σενάριο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, προσπαθώντας να φέρει στα νερά της τον Νίκο Ανδρουλάκη με την υπόσχεση ότι θα τον διευκολύνει στο ξεκαθάρισμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων με κυβέρνηση ειδικού σκοπού και την σύσταση ειδικού δικαστηρίου. 

Η όλη συζήτηση αποσκοπεί στη δημιουργία μιας εικόνας αστάθειας για τη χώρα την επομένη των εκλογών, εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, αφού χθες ο Αλέξης Τσίπρας δεν απέκλεισε την συγκρότηση μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» με ορισμένο χρονικό ορίζοντα και αποκλειστική αρμοδιότητα την «κάθαρση» στην υπόθεση των υποκλοπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε αμέσως το γάντι, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για μετατροπή «της κυβέρνησης των ηττημένων σε κυβέρνηση των απελπισμένων», περιγράφοντας ένα κυβερνητικό σχήμα «το οποίο δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα -θα ασχολείται μόνο με τις υποκλοπές-, δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις, να διαχειρίζεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να στέκεται με αυτοπεποίθηση απέναντι στην Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να αναδείξει τους κινδύνους που υπάρχουν για τη χώρα από τα σενάρια που επεξεργάζεται ο πολιτικός του αντίπαλος με μόνο στόχο να επανέλθει στην εξουσία υπό οποιοδήποτε σχήμα.
«Κατέρρευσε το κεντρικό αφήγημα Τσίπρα»

Το κεντρικό αφήγημα του κ. Τσίπρα για τη συγκρότηση «προοδευτικής κυβέρνησης» κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, καθώς εισέπραξε αρνήσεις από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ που αποτελούσαν δυνητικούς εταίρους, «υποχώρησε» στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με ψήφο ανοχής, την οποία εγκατέλειψε όταν αντελήφθη ότι η επιμονή του Γιάννη Βαρουφάκη στο παράλληλο σχέδιο πληρωμών «Δήμητρα» του κοστίζει εκλογικά, αποκηρύσσοντας εν τέλει τον πρώην υπουργό του επί των Οικονομικών.

Το τέλος αυτής της διαδρομής σημειώθηκε χθες στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου όταν μίλησε αρχικά για «κυβέρνηση μακράς πνοής», αφήνοντας όμως στη συνέχεια ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού «για το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών και της απόδοσης δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών», καθώς πρόσθεσε:

«Ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

Μητσοτάκης: «Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε κυβέρνηση «παράλυσης» και αναρωτήθηκε αν ο μόνος στόχος αυτής της κίνησης είναι «για να σώσουν κάποιοι τις καρέκλες τους ή για να βάλουν κάποιοι κάποιους φυλακή», θυμίζοντας τα λόγια του κ. Πολάκη «πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή, για να γλιτώσουμε».

Όλη αυτή η συζήτηση λίγες μόνο ημέρες πριν τις εκλογές, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, αποδεικνύει ότι η μόνη πρόταση σταθερότητας και ασφάλειας για τη χώρα που έχει τεθεί στην κρίση των πολιτών είναι αυτή της ΝΔ για μια αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση.

Το στίγμα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, που σε μια αιχμηρή ανακοίνωση ανέφερε ότι «το 2023 δεν είναι 2015. Οι πολίτες δεν θα τον ακολουθήσουν διότι δεν θέλουν να ζήσουν μια “δεύτερη φορά στη συμφορά”. Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι η καλύτερη απάντηση στους άφρονες τυχοδιωκτισμούς».

Δεν “τσίμπησε” ο Ν. Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ένα ηχηρό «όχι» στην πρόταση Τσίπρα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Μιλώντας στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ρωτήθηκε για τα σενάρια που έφερε στο προσκήνιο -με αφορμή το θέμα των υποκλοπών- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, με στόχο να διερευνηθούν οι υποκλοπές από Προανακριτική Επιτροπή.

«Ο κ. Τσίπρας έχει πει: Κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, μετά πρότεινε με Βαρουφάκη, τώρα λέει κάτι καινούργιο. Η θέση μου είναι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ οδηγεί σε μια κυβέρνηση σταθερή», είπε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης.

«Για το επίμαχο θέμα, λέω να γίνει εκ νέου εξεταστική επιτροπή χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου, και με 40 μάρτυρες αντί για τρεις που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ», συμπλήρωσε. Τόνισε δε πως επιμένει στην πρότασή του για Εξεταστική. «Το αποτέλεσμα της Εξεταστικής θα οδηγήσει σε Προανακριτική», τόνισε.

Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας είναι όπλο για τον Μητσοτάκη. Όταν μιλά για κυβερνήσεις που δεν είναι σταθερές και βάζει μόνο ένα ζήτημα, τότε γίνεται χορηγός του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε. Διευκρίνισε ότι δεν αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία, αλλά μιλά με προγραμματικούς όρους και συγκλίσεις και αξιόπιστα πρόσωπα.

Εξήγησε δε ότι ο κ. Τσίπρας είναι χορηγός του κ. Μητσοτάκη, φέρνοντας τρία παραδείγματα: Τις «Πρέσπες του Αιγαίου», τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στον φράχτη του Έβρου και τις «Δήμητρες» Βαρουφάκη, σημειώνοντας: «Δεν έμαθαν τίποτα από το 2015;».