Θετική ήταν η εικόνα, που άφησε στη Βουλή ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίοςς πήρε τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επρόκειτο για την παρθενική του εμφάνιση ως επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι που «βγήκε» στη γλώσσα του σώματος. Ευφραδής μεν, αλλά εμφανώς αγχωμένος, ο κ. Φάμελλος μιλούσε γρήγορα για πάνω από 40 λεπτά.

Με φόντο το άδειο έδρανο Τσίπρα, ο οποίος δεν προσήλθε σήμερα στη Βουλή, αλλά θα εμφανιστεί το Σάββατο, ο κ. Φάμελλος περιέγραψε μια «μαύρη» εικόνα για την κυβέρνηση που μόλις ανέλαβε και για όασα δεν έπραξε στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, επισημαίνοντας συγκεκριμένα κενά στο ΕΚΑΒ, στην ακρίβεια και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής.

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια» είπε μεταξύ άλλων και εγκάλεσε τον Μητσοτάκη ότι «σήμερα υπόσχεται λύσεις σε προβλήματα που, είτε δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση, είτε δεν μπόρεσε να λύσει». Σχολίασε μάλιστα ότι το market pass και το youth pass δεν είναι λύση της ακρίβειας, αλλά αποδοχή της ακρίβειας.

Αναφέρθηκε ειδικότερα σε: ακρίβεια, μισθούς, ελλείψεις και προβλήματα στο ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ενώ πρόσθεσε ότι παραμένουν η διόγκωση του δημοσίου χρέους, η αύξηση του ιδιωτικού χρέους, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος, ο πολλαπλασιασμός του ισοζυγίου συναλλαγών. Τόνισε, ότι δεν άκουσε τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που με τον πτωχευτικό της κυβέρνησης και το σχέδιο της για τις τράπεζες δημιουργεί πρόβλημα σε χιλιάδες πολίτες, όπως είπε.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολύτως διαφορετική πολιτική πρόταση από τη ΝΔ, που βασίζεται στους εξής πυλώνες: Ισχυρή σύγχρονη καινοτόμο πολιτεία που δεν θα αφήνει τους πολίτες μόνους.

H αναφορά Φάμελλου στον Τσίπρα

«Αναλαμβάνουμε με ευθύνη και τιμή τον ρόλο που μας ανέθεσε ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ελληνικός λαός. Θα αγωνιστούμε για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη όσους μας ψήφισαν, αλλά και όσους δεν πήγαν στην κάλπη να ψηφίσουν» είπε στην εισαγωγή του ο κ. Φάμελος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και ο πυλώνας μιας δημοκρατικής αντιπολίτευσης» είπε, κάνοντας μία ευχαριστήρια αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα για την παρουσία του στην κεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «αυτός αξιοποίησε το «όχι» του ελληνικού λαού για να ανατρέψει την πρόταση που είχαν κάνει οι ταμειακοί θεσμοί. Πετύχαμε να έχει η Ελλάδα καθαρό χρέος, απόθεμα και μικρότερο χρέος. Το κατορθώσαμε και παραδώσαμε, κρατώντας όρθια την χώρα».

«Οφείλουμε και οφείλω όμως να κάνω ειδική αναφορά και να ευχαριστήσω, εκ μέρους όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Αλέξη Τσίπρα για την προσφορά του, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί και στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αλλά και στην ελληνική κοινωνία» σημείωσε αρχικά και συμπλήρωσε:

«Δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωθυπουργός που, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, έβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεωκοπίας και της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018. Ήταν αυτός ο επικεφαλής της κυβέρνησης που αξιοποίησε τη δημοκρατική εντολή των εκλογών του 2015 αλλά και την ισχυρή εντολή του δημοψηφίσματος Που αξιοποίησε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού για να ανατρέψει την πρόταση των δανειστών».

«Είναι αυτός που πέτυχε την συμφωνία με ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αλλά και με την κοινωνία όρθια, με πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγεία από τους πρώτους μήνες. Με 9 συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Τα 37 δισ. ευρώ στα ταμεία όταν παραλάβαμε άδεια ταμεία από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Εκανε την Ελλάδα πιο ισχυρή στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, με τον East Med Act και τη συμφωνία 3+1, με τη σύνοδο των Βαλκανίων αλλά και των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.» σχολίασε.

Σ. Φάμελος: Το Market pass είναι ομολογία της ακρίβειας

«Ξεκινάμε με σοβαρότητα και με επιχειρήματα την αντιπολίτευσή μας. Για όλους όσοι θέλουν να προκόψουν με αξιοκρατία. Δεν είμαστε από… τζάκια εμείς και δεν κάνουμε πολιτική καριέρα» είπε ακόμη, κάνοντας μία πρώτη επίθεση στη ΝΔ.

Σημείωσε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια και πως ο κ. Μητσοτάκης «σήμερα υπόσχεται λύσεις σε προβλήματα που, είτε δημιούργησε η ίδια, είτε δεν μπόρεσε να λύσει». Σχολίασε ότι το market pass και το youth pass δεν είναι λύση της ακρίβειας, αλλά αποδοχή της ακρίβειας.

«Πότε λύθηκε το πρόβλημα ακρίβειας; Δεν λύθηκε όταν βάζετε market pass. Η κυβέρνηση υπόσχεται λύσεις σε προβλήματα που δεν έλυσε ή δημιούργησε η ίδια. Και το χρέος διογκόθηκε. Το market pass είναι ομολογία της ακρίβειας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε ειδικότερα σε: ακρίβεια, μισθούς, ελλείψεις και προβλήματα στο ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ενώ πρόσθεσε ότι παραμένουν η διόγκωση του δημοσίου χρέους, η αύξηση του ιδιωτικού χρέους, η μείωση του πραγματικού εισοδήματος, ο πολλαπλασιασμός του ισοζυγίου συναλλαγών. Τόνισε, ότι δεν άκουσε τίποτα από τον κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που με τον πτωχευτικό της κυβέρνησης και το σχέδιο της για τις τράπεζες δημιουργεί πρόβλημα σε χιλιάδες πολίτες, όπως είπε.

Η βασική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολύτως διαφορετική πολιτική πρόταση από τη ΝΔ, που βασίζεται στους εξής πυλώνες: Ισχυρή σύγχρονη καινοτόμο πολιτεία που δεν θα αφήνει τους πολίτες μόνους.

Παραγωγική ανασυγκρότηση με συντεταγμένο σχέδιο για την οικονομία του πραγματικού προϊόντος, ώστε η ευημερία να αφορά μία πλουραλιστική αγορά και όχι διασπάθιση και μοίρασμα δημόσιου χρήματος για λίγους.

Διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά δημόσια αγαθά (ενέργεια, νερό, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υγιές περιβάλλον). «Προφανώς πρέπει άμεσα να μεταφερθούν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, αλλά ο κ. Μητσοτάκης ήταν που δεν ψήφισε την τροπολογία που φέραμε λίγο πριν τις εκλογές», σχολίασε.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στις αρχές της Δημοκρατίας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, τόνισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει στο επίκεντρο το κοινωνικό κράτος, τη μείωση των ανισοτήτων, την υπεράσπιση της γνώσης και του πολιτισμού, τις ανάγκες των νέων ανθρώπων, τα δικαιώματα στην εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση.

«Λόγο στις αποφάσεις πρέπει να έχουν όλοι. Και οι “μη κολλητοί”. Δέκα εκατομμύρια Ελληνες εργάζονταν για επιχειρήσεις ρεύματος και δύο τρεις ακόμη επιχειρήσεις. Αυτή είναι η αλήθεια» είπε ο Φάμελος.

«Ο σκοπός μας είναι να επιστρέψει η προκοπή. Δεν θέλουμε να υποκλίνονται οι νέοι. Είδαμε τα άλλα κόμματα να προσπαθούν να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και θα τους κρίνει η ιστορία γι’ αυτό. Το έκαναν ενώ ελοχεύει ο κίνδυνος μίας φιλελεύθερης ηγεμονίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρέπει να υπάρχουν πολιτικές ιδέες στην κοινωνία και την Βουλή. Δεν έχουμε χώρο για παραγοντισμούς και διεκδικήσεις καρεκλών. Ανησύχησα σήμερα για το ποιος θα βάλει πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης για την παιδεία» σχολίασε για τα άλλα κόμματα της οκτακομματικής Βουλής.

Η ΝΔ υπονόμευσε την δημόσια Υγεία

«Θέλει να αυξήσει μισθούς και να βελτιώσει την Υγεία. Γιατί δεν το κάνατε το 2019; Δεν προλάβατε; Δύο μερες υπάρχουν 3 νεκροί γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα ασθενοφόρα. Περιστατικά που ζήσαμε και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των τελευταίων ετών. Πρέπει να δούμε τι έγινε λάθος. Δεν είναι δικαιολογία όταν ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα εν μέσω πανδημίας, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πόρων. Κάποιοι έλεγαν ότι ήταν… πεταμένα λεφτά. Ηταν επιλογή της ΝΔ. Μιλάμε για υπονόμευση της δημόσιας υγείας. Φταίει για την διάλυση της Υγείας και όφειλε να κάνει λίγες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού» σχολίασε ακόμη ο Φάμελλος για τα προβλήματα στην Υγεία.

«Και ζητάμε την βοήθεια από τον στρατό χωρίς να έχει την απαραίτητη εκπαίδευση; Εμείς έχουμε παρουσιάσει σχέδιο για την Υγεία που προβλέπει δωρεάν περίθαλψη για όλους» συμπλήρωσε.

Για την εργασία είπε: «Από το 2019 υπόσχεται δουλειές. Υπάρχει απορρύθμιση εργασίας με νόμο Χατζηδάκη. Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Δεν είπατε τίποτε γι’ αυτά. Ούτε για τα συνδικαλιστικά όργανα».

«Έχουμε τελικά ανάπτυξη; Υπάρχει σχεδιασμός ή όπως βγάλει το ρουσφέτι» συνέχισε λέγοντας πως «μιλάει για πράσινη Ελλάδα, ενώ δεν έχει σχεδιασμό η ΝΔ. Αγρια δύση, χώρα ρουσφετιού» σχολίασε επίσης.

Για Τέμπη, υποκλοπές και εθνικά θέματα

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην ομιλία του μεταξύ άλλων στο δυστύχημα στα Τέμπη και τα προβλήματα στις σιδηροδρομικές γραμμές, το μετρό της Θεσσαλονίκης, τις υποκλοπές, αλλά και την πρασινη ενέργεια.

Μιλώντας για το κράτος δικαίου, είπε πως «επηρεάζει την εργασία, άρα και την ανάπτυξη». «Η θητεία της ΝΔ δεν είναι πετυχημένη σε αυτά τα ζητήματα. Είχαμε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πόσο ασφαλή νιώθουν τα μέλη της ΝΔ όταν γνώριζαν ότι παρακολουθούνταν; Είναι δυνατόν να περνάει από δίπλα τους και να μην λένε κουβέντα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως αυτό το θέμα αφορά και τα ΜΜΕ.
Φάμελλος για εξωτερική πολιτική: Οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν οι ίδιοι από τότε που ήταν κυβέρνηση

Για εξωτερική πολιτική είπε: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι στόχοι παραμένουν ξεκάθαρη. Προάσπιση της κυριαρχίας της χώρας ενάντια στις διεκδικήσεις της Τουρκίας και η προσπάθεια επίλυσης των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να υπάρχουν σαφείς κόκκινες γραμμές και υποβολή κυρώσεων αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις».