Με αντιπαραθέσεις και σαφείς διαφοροποιήσεις στελεχών συνεδρίαζε ως αργά το βράδυ η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να μετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται.

Η σύγκρουση νεοπροεδρικών και εσωκομματικής αντιπολίτευσης (Ομπρέλα, 6+6 κ.λπ.) εστιάζεται κυρίως στον χρόνο του Συνεδρίου του κόμματος.

Η εισήγηση της πλευράς Κασσελάκη ήταν να διεξαχθεί μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση θέλει τον Νοέμβριο, όπως είχε συμφωνηθεί προεκλογικά στην τελευταία ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισήγησή του, πρότεινε να διεξαχθεί συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα 23-25 Φεβρουαρίου, αφού προηγηθεί ένας συγκροτημένος και αναλυτικός διάλογος, ώστε να εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός.

Προηγουμένως πρότεινε τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων με συγκεκριμένες θεματικές (ενδεικτικά: ακρίβεια, κοινωνικό κράτος, στέγη και κόκκινα δάνεια, πρωτογενής παραγωγή, ευρωπαϊκό όραμα, θεσμοί, σύγκλιση με Ευρώπη κ.α) τα οποία θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Γενάρη.

Ακόμη δεν είναι γνωστό αν το θέμα μπει σε ψηφοφορία, ωστόσο η σύγκρουση είναι ορατή χωρίς να διαφαίνεται τάση υπαναχώρησης σε καμία πλευρά.

Το κείμενο των μελών της “Ομπρέλας”

Το στίγμα των διαθέσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έδωσε πριν τη συνεδρίαση η Ομπρέλα με ένα κείμενο -φωτιά κατά των θέσεων Κασσελάκη για μια σειρά ζητήματα: Από τις απόψεις του για τον ΣΕΒ μέχρι τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, που υπέγραψαν το κείμενο είναι:

Αννέτα Καββαδία
Έφη Καλαμαρά
Κατερίνα Κνήτου
Πάνος Λάμπρου
Χάρις Ματσούκα
Ανδρέας Ξανθός
Πάνος Σκουρλέτης
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Νίκος Φίλης

Στο κείμενο, τα μέλη της Ομπρέλας εξαπολύουν κατά μέτωπο επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη και μεταξύ άλλων τονίζουν:

“Η οποιαδήποτε επωφελής πιθανή συμμαχία με όμορους πολιτικούς χώρους προϋποθέτει έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται μια βαθύτερη ανασύνταξη της Αριστεράς, που δεν εξυπηρετείται από την υποκατάσταση της πολιτικής-ιδεολογικής αντιπαράθεσης με προσωπικές-επικοινωνιακές μονομαχίες.

Η δημοκρατική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αναγκαία για να ανακόψει τη ραγδαία αναξιοπιστία του, που επιδεινώνεται από πολιτικές συμπεριφορές της νέας ηγεσίας του, που κινείται εκτός των προγραμματικών θέσεων και του Καταστατικού του κόμματος:

Η ομιλία του προέδρου Στ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ. Για όσα είπε και όσα δεν είπε. Δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη να νομοθετηθεί εκ νέου η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή να κατοχυρωθούν μισθοί και αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους, καθώς οι Συλλογικές Συμβάσεις καλύπτουν μόνον έναν στους τέσσερις εργαζόμενους.

Ο Στ. Κασσελάκης αναφέρθηκε σε προσωπικές απόψεις του για τα stock options, που αποτελούν θέσεις του Κ. Μητσοτάκη και είχε αποδοκιμάσει ρητά στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ομιλία του νέου Προέδρου συνοδεύτηκε από την υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων θέσεων, όπως για τη συνεργασία κεφαλαίου και εργασίας και την ευελιξία της εργασίας ως πλαισίου για τη λειτουργία του Κράτους Πρόνοιας.

Επιπλέον, είναι αδιανόητο ένα αριστερό κόμμα να μη στηρίζει την αναδιανομή του εισοδήματος μέσω της φορολογικής πολιτικής, να μην κατανοεί το σημερινό πληθωρισμό, παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, ως φαινόμενο κυρίως από τη μεριά των κερδών, και να μην επιμένει στη φορολόγηση των υπερκερδών.

Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε να απειλήσει δημόσια βουλευτές

Ανάμεσα στους δύο γύρους των εκλογών, ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε να απειλήσει δημόσια όσους βουλευτές και άλλους, «υπονομεύουν», κατά τη γνώμη του, «την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι δεν θα έχουν θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος». Και αυτό, σε αντίθεση με το άρθρο 39 του Καταστατικού του κόμματος, όπου σαφώς ορίζεται ο τρόπος επιλογής των υποψήφιων βουλευτών.

Όλες αυτές οι κινήσεις του νέου Προέδρου εξηγούνται από τη συνεχή αναφορά του ότι εκπροσωπεί «αδιαμεσολάβητα το λαό», χωρίς δηλαδή την καταστατικά προβλεπόμενη λογοδοσία και τελικά ερήμην των οργάνων και των μελών.

Η κοινή γνώμη εμβρόντητη παρακολουθεί στο διαδίκτυο υβριστικές επιθέσεις από ανώνυμα τρολ και οπαδούς του νέου Προέδρου εναντίον στελεχών του κόμματος, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δημόσια αποκήρυξή τους από τη νέα
ηγεσία.

Για συνέδριο τον Νοέμβριο

Η δημοκρατική ανάταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επείγει ώστε να ανακοπεί η συνεχιζόμενη πορεία της στρατηγικής ήττας. Αυτό προϋποθέτει να λειτουργήσουν τα όργανα και να γίνει το Έκτακτο Συνέδριο μέσα στις προθεσμίες που είχε αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή τον Νοέμβριο. Μόνον έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί, έστω την ύστατη στιγμή, να συγκροτήσει σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης της χώρας, με πρόγραμμα, κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, με ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία. Δηλαδή, με αριστερή φυσιογνωμία, μακριά από τη μετατροπή του σε κεντρώο συστημικό κόμμα.

Η πορεία προς το Συνέδριο δεν πρέπει να σφραγιστεί από πραξικοπηματικές κινήσεις και αρχηγικές-μεσσιανικές πρακτικές που περιθωριοποιούν το κόμμα. Η δημοκρατική λειτουργία είναι αναγκαία για να υπάρξει το κόμμα.

Εργαζόμαστε για την ενότητα της Αριστεράς, καθώς η παράδοση του κόμματός μας είναι η ενωτική ανασύνθεση ως μια διαρκής διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ”.