Πλήθος σχολίων για κίνηση συσπείρωσης Καραμανλικών στελεχών

μέσω και πατριωτικών συμβολισμών, ώστε να αποδυναμωθεί

η ηγετική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Σε πολλά ραδιοτηλεοπτικά μέσα έγινε εκτενής αναφορά στην πρόσφατη περιοδεία του Κώστα Καραμανλή στη Θράκη με το βασικό ερώτημα: Ποιον ωφέλησε τελικά αυτή η κίνηση:

Οι περισσότεροι σχολιαστές συμφώνησαν ότι η κίνηση αυτή είχε ως στόχο να δοθούν τρία μηνύματα:

  1. Ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι παρών στα πολιτικά πράγματα.
  2. Ότι η Καραμανλική πτέρυγα στη Νέα Δημοκρατία συσπειρώνεται και παραμένει ισχυρή.
  3. Ότι η δύναμη των Καραμανλικών στηρίζεται σε εθνικά – πατριωτικά θεμέλια, δίνοντας έμμεσα μηνύματα προς την Τουρκία από τα παραμεθόρια φυλάκια του Έβρου.

Από την ερμηνεία, που δίνουν οι αναλυτές προκύπτει ότι ο Κώστας Καραμανλής επιμένει να κρατάει αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι, που δεν ενισχύει τις προσπάθειες γενικότερης συσπείρωσης στη Νέα Δημοκρατία. Έτσι ευνοείται εμμέσως ο Αλέξης Τσίπρας, που ούτως ή άλλως, δείχνει να τρέφει αισθήματα εκτίμησης προς τον πρώην πρωθυπουργό και παλιούς συνεργάτες του, όπως είναι ο αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος, διοικητής της ΕΥΠ την εποχή της κυβέρνησης Καραμανλή. Βέβαια η ανάξεση πληγών του παρελθόντος και μάλιστα της περιόδου 2004 -2009 θα μπορούσε να επιφέρει πλήγματα στο κύρος και στα πεπραγμένα του Κώστα Καραμανλή, αλλά θα έβλαπτε και τη Νέα Δημοκρατία συνολικότερα. Συνεπώς όλοι ποιούν την νήσσαν για την περίοδο αυτή, που πιθανόν να έχει και άλλη διάσταση, συνδεόμενη με την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, ύστερα από την καταψήφιση του Σταύρου Δήμα και την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Όλα αυτά, όμως, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές, πιθανόν να έρθουν στο προσκήνιο κατά την προεκλογική περίοδο, αν η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στην τακτική του “σκληρού ροκ” εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα μηνύματα από την περιοδεία   

Η περιοδεία του πρώην πρωθυπουργού ξεκίνησε από το φυλάκιο στη σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει Ελλάδα με Τουρκία στο Πύθιο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με φαντάρους και αξιωματικούς.

Ο κ.Καραμανλής επισκέφθηκε το Ισαάκιο, το χωριό από όπου κατάγεται ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης και συνομίλησε με κόσμο στην πλατεία. Επίσης πήγε στο Δάσος της Δαδιάς, όπου γευμάτισε με συντροφιά φίλων του.  

Ο κ. Καραμανλής αργότερα επισκέφθηκε επίσης το θέατρο της Μαρώνειας στη Ροδόπη και το ιστορικό αρχαιολογικό μουσείο μαζί με τον πρώην βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος το Σεπτέμβριο του 2015 αν και μακράν πρώτος σε σταυρούς είχε μείνει εκτός Βουλής λόγω εκλογικού νόμου.

Την τελευταία μέρα ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε στην Ξάνθη όπου τον φιλοξένησε ο πρώην βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός.

Σύμφωνα με κύκλους του περιβάλλοντός του η επίσκεψη του κ.Καραμανλή στη Θράκη, πέραν του ευρύτερου πολιτικού μηνύματος στήριξης της περιοχής, αλλά και των συμβολισμών σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, είχε και παραταξιακό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι στις τελευταίες εκλογές (και λόγω εκλογικού νόμου) η Νέα Δημοκρατία δεν εξέλεξε βουλευτή σε δύο από τους τρεις νομούς της περιοχής.

Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής δεν προέβη σε δηλώσεις πολιτικού περιεχομένου, αλλά ο βουλευτής Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο οποίος συνόδευε τον κ. Καραμανλή κατά την τριήμερη περιοδεία του στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης χαρακτήρισε «ιδιωτική, αλλά υψηλών συμβολισμών» την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού στη Θράκη,

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Δημοσχάκης ανέφερε ότι «με την παρουσία του ο κ. Καραμανλής έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα «την ξεχωριστή σημειολογία της επίσκεψης του πρώην πρωθυπουργού στο ελληνικό φυλάκιο της σιδηροδρομικής γέφυρας του Πυθίου». Ο ίδιος σημείωσε πως η παρουσία του κ. Καραμανλή στη Θράκη είχε και «ενωτικό χαρακτήρα», με στοιχεία αφύπνισης και ενεργοποίησης των Νεοδημοκρατών που παρακολουθούν τα πολιτικά δρώμενα. «Ο Κώστας Καραμανλής είναι αρωγός στην προσπάθεια που κάνει ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και αυτό έγινε αντιληπτό από τον κόσμο με τον οποίο ήρθε σε επαφή ο πρώην πρωθυπουργός», υποστήριξε ο κ. Δημοσχάκης.