Το ψηφιακό πιστοποιητικό, το Ταμείο Ανάκαμψης, οι εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, με έμφαση στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, στα θέματα που αφορούν στην Τουρκία, καθώς και το σύνολο των σχέσεων Ελλάδος-Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

«Καθώς η έξοδος από την πανδημία είναι πλέον ορατή, γίνονται ορατά και τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Χάρη σε αυτήν οργανώθηκε η κοινή μας άμυνα απέναντι στον κορονοϊό, εξασφαλίστηκε ένα ενιαίο σύστημα για την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων σε όλα τα κράτη-μέλη.

Και βέβαια, τώρα καθιερώνεται το ψηφιακό πιστοποιητικό, που απελευθερώνει τις μετακινήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι είχαν σήμερα την ευκαιρία με τον Σαρλ Μισέλ να κάνουν μία επίδειξη του πώς θα είναι αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό. «Είναι μία σημαντική, πιστεύω, ευρωπαϊκή κατάκτηση που έγινε πράξη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -τουλάχιστον για τα δεδομένα της Ευρώπης. Είναι κατακτήσεις που δεν προέκυψαν ούτε εύκολα ούτε αυτονόητα και χαίρομαι διότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε και στα τρία αυτά μέτωπα» είπε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς, και έχει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρώπης. «Και βέβαια -όπως είπαμε- πρωταγωνιστήσαμε στην υλοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού, ενός σημαντικού εργαλείου που θα επιτρέψει, επιτέλους, στους Ευρωπαίους πολίτες να ανακτήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης και απρόσκοπτης μετακίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Ευρώπη απέδειξε και κάτι ακόμα εξαιρετικά σημαντικό: ότι έχει την εσωτερική δύναμη να αλλάζει, υπερβαίνοντας αγκυλώσεις όταν βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα προβλήματα.

«Και σήμερα βαδίζει προς την επόμενη μέρα, οπλισμένη με το Ταμείο Ανάκαμψης» είπε, σημειώνοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής του Ιουλίου, που κράτησε πέντε μέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, δεν θα είχε πετύχει το αποτέλεσμα αυτό χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση και τη διαπραγματευτική δεινότητα του προέδρου του Συμβουλίου.

Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για την Τουρκία

Αναφερόμενος στα θέματα που αφορούν στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει κρυστάλλινη θέση στην οποία και εμμένει. «Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την ‘Αγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Για να το πω διαφορετικά, μόνο τα δικά της συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα.

Αυτό είναι και το κλίμα που θα οδηγήσει σε έναν διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, πάντα με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» είπε και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι και η λογική της διττής προσέγγισης, το dual track approach, το οποίο συναποφασίσαμε στα πρόσφατα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και ειδικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».

«Η κοινοτική συμπαράσταση, επομένως, προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο μία αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και μία ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σαρλ Μισέλ: Να ανοίξουμε ξανά τις κοινωνίες, και τις οικονομίες

 

 

Από τον πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, που πλήττει την Ευρώπη και τον κόσμο, καταφέραμε να εργαστούμε από κοινού, καταρχάς για να επενδύσουμε στην έρευνα κι έπειτα για να μπορέσουμε να παραδώσουμε τα εμβόλια, να αυξήσουμε την παραγωγή των εμβολίων για να υποχωρήσει ο κίνδυνος της πανδημίας.

Μιλώντας για το πρώτο πιστοποιητικό Covid, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί μετουσίωση της βούλησης να εργαστούμε από κοινού, σημείωσε:

«Είχα την δυνατότητα να είμαι ο ίδιος μάρτυρας, μαζί σου, (με τον κ. Μητσοτάκη) όταν πρώτος γύρω από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εδώ και αρκετούς μήνες ήδη, συνέβαλες στη συσπείρωση ενός ορισμένου αριθμού συναδέλφων για να προωθηθεί η ιδέα ότι θα έπρεπε από τούδε και στο εξής να προετοιμαστεί η δυνατότητα επανεκκίνησης με ένα στοιχείο που αποτελεί θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου: την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, κάτι που θα έχει σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σίγουρα στην Ελλάδα, στο πεδίο του τουρισμού».

«Ήταν μεγάλη μου χαρά που βρέθηκαν μαζί σου στην παρουσίαση το πρωί, η οποία αποτελεί ένα σημάδι ελπίδας» τόνισε.

Επίσης, ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στην κοινή δέσμευση ώστε η οικονομία να γίνει πιο ισχυρή, για την βελτίωση των συνθηκών ζωής και την κοινωνική συνοχή.

«Ανέφερες ένα σημαντικό σημείο. Μια σημαντική απόφαση που λάβαμε από κοινού τον προηγούμενο Ιούλιο, μια ιστορική απόφαση στην ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Κινητοποιήσαμε 1,8 τρισ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 750 συνδέονται αποκλειστικά με την ανάκαμψη μετά την πανδημία» είπε και πρόσθεσε: «Χθες ήταν μια σημαντική μέρα, γιατί ήμασταν μαζί στην εκδήλωση όπου έγινε η αναδρομή στα 40 χρόνια δέσμευσης και προσήλωσης (της Ελλάδας) στην ΕΕ..

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι είμαστε σε ένα κόσμο όπου οι ψηφιακές δυνατότητες μπορούν να μας προσφέρουν τις ευκαιρίες, διατηρώντας τις αξίες μας και τον σεβασμό στη χρήση των δεδομένων, όπως ήδη γίνεται στην περίπτωση του ψηφιακού πιστοποιητικού που παρουσιάστηκε εδώ στην Ελλάδα.

Ο Σαρλ Μισέλ στην Ακρόπολη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισκέφθηκε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και σε ανάρτησή του στο twitter,  την οποία συνοδεύει με μία φωτογραφία από την επίσκεψή του στην Ακρόπολη αναφέρει:

“Η ελευθερία και η δημοκρατία, 25 αιώνες μετά τον Σωκράτη, πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου μας”.
Ο κ. Μισέλ βρέθηκε στην Αθήνα στα πλαίσια της συμμετοχής του στην παρουσίαση του ψηφιακου πιστοποιητικού, ενώ χθες Πέμπτη παρακάθησε στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την είσοδο της Ελλάδας στην Ε.Ε.