Κλίμα συναίνεσης και εθνικής ενότητας φάνηκε να επικρατεί χθες το βράδυ κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε με ικανοποίηση ότι η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης συμφωνεί με τους χειρισμούς στο θέμα της αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε απευθυνόμενος στην Άγκυρα και με αφορμή τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ότι: “Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Δεν διεκδικεί τίποτε αλλά δεν εκχωρεί και τίποτε και οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία”

Υπογράμμισε δε ότι: “Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Σ’ αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων.”

Οι αναφορές αυτές του πρωθυπουργού, ιδίως δε η τελευταία φράση έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υπό το πρίσμα της δημόσιας συζήτησης για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, υπέρ του οποίου είχε ταχθεί εμμέσως η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη σε σχετική συζήτηση, που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μάλιστα ο κ.Τσίπρας προσυπέγραψε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μίλησε για εθνική ενότητα στα εξωτερικά θέματα. Ο πρωθυπουργός αντιπαρέβαλλε ωστόσο τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή του ΚΚΕ ως προς τη συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Σημείωσε ότι “με την εξαίρεση του ΚΚΕ διαμορφώνεται σε αυτή την αίθουσα μία πλατιά διακομματική συμμαχία που θεωρεί τη σχέση μας με ΗΠΑ σχέση στρατηγικής συμμαχίας”. Στη συνέχεια ροσθεσε: “Όμως δεν είμαστε δεδομένοι για κανέναν , είμαστε δεδομένοι μόνο για τον ελληνικό λαό, διότι οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται” αλλά επισήμανε και ότι “από πλευράς αμερικανικής έχει υπάρξει ρητή καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης” .

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή στους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά ζητήματα, σχολιάζοντας όμως με νόημα πως όταν κρίνει ότι υπάρχουν ζητήματα για τα οποία πρέπει να τους ενημερώσει θα το κάνε με τον σωστό τρόπο καθώς “δεν πρέπει όλα να συζητιούνται δημόσια στην εξωτερική πολιτική”.