Σε νέα φάση όξυνσης της αντιπαράθεσης εισέρχεται η πολιτική ζωή στη χώρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό.

Η ερώτηση συνδέεται και με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, έχει δε ως κεντρικό σύνθημα: «Εκλογές με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων;».

Για το ζήτημα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε χθες ότι καμία κρατική αρχή δεν χρησιμοποιεί το παράνομο λογισμικό Predator ή κάποιο άλλο παρόμοιο, καθώς, όπως πρόσθεσε, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί κάποιο από αυτά.

Σε σχέση με το θέμα των παρακολουθήσεων αναμένεται σύντομα στην Αθήνα η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά το ζήτημα (PEGA). Τα μέλη της επιτροπής θα συναντηθούν με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής που ερεύνησε την υπόθεση, Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, τα θύματα των παρακολουθήσεων Νίκο Ανδρουλάκη, Χρήστο Σπίρτζη, Θανάση Κουκάκη και τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την υπόθεση.

Άμεσες απαντήσεις σε καίρια θέματα  

Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές χθες ότι θα επιδιώξει να απαντά άμεσα και σφαιρικά στα ζητήματα που η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει, αναδεικνύοντας παράλληλα τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογες περιπτώσεις.

Έτσι, ως βασική γραμμή άμυνας αλλά και δείγμα ειδοποιού διαφοράς με την αξιωματική αντιπολίτευση, το κυβερνητικό επιτελείο επικαλείται τα αντανακλαστικά που επιδείχθηκαν στην υπόθεση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση και στην απόφαση διαγραφής του μόλις έγιναν γνωστές οι δραστηριότητές του.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε, λόγω ένδειας πολιτικών επιχειρημάτων, να εισαγάγει στην κεντρική πολιτική σκηνή ζητήματα όπως την υπόθεση βιασμού της 12χρονης, στην οποία επιχείρησε να αποδώσει μέχρι και κομματικό χαρακτήρα, για να βρεθεί σοβαρά εκτεθειμένος από την αποκάλυψη ότι ένα στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συνομιλήσει με την ανήλικη μέσω εφαρμογής γνωριμιών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού απέτυχε οικτρά στην πολιτική, επιχειρεί να στηριχθεί στην ηθικολογία, τον πιο αγαπημένο μηχανισμό των προπαγανδιστών στην προσπάθειά τους να αποπροσανατολίσουν τον λαό», έδωσε το στίγμα ο κ. Γιάννης Οικονόμου στην εισαγωγική τοποθέτησή του χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αρνητικός αντίκτυπος από την υπόθεση Πάτση

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τον αρνητικό αντίκτυπο από την υπόθεση Πάτση, που στην κοινή γνώμη έχει μεγαλύτερη επίδραση από ό,τι η υπόθεση των υποκλοπών, καθώς συνδέεται με τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα για χιλιάδες νοικοκυριά και το δύσκολο για κάθε κυβέρνηση ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Ετσι, ο κ. Οικονόμου, αμέσως μετά την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να προσθέσει ότι «στην πορεία μας ως κυβέρνηση κάνουμε και λάθη, καταγράφουμε και ορισμένες αστοχίες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συμπεριφορές λίγων στελεχών μας που κινούνται εκτός του αξιακού μας συστήματος».

Πρόσθεσε και τα εξής: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαγιγνώσκει τα λάθη της γρήγορα, τα αναγνωρίζει με γενναιότητα και, κυρίως, αποδίδει ευθύνες, αναλαμβάνει το κόστος και προχωράει άμεσα σε δραστικές και αποτελεσματικές λύσεις. Δεν καλύπτει πολιτικά όποιον δρα εκτός του αξιακού μας πλαισίου, ούτε βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα, διά του προέδρου του, καλύπτει πολιτικά και στηρίζει στελέχη του που έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο με βαρύτατες κατηγορίες, οι οποίες αφορούν τον σκληρό θεσμικό πυρήνα της Δημοκρατίας μας».

Απαντώντας στις ερωτήσεις που δέχθηκε, ο κ. Οικονόμου αναγνώρισε ότι υπήρξε αστοχία στην περίπτωση της υποψηφιότητας Πάτση και ότι έπρεπε να έχει γίνει πιο ενδελεχής και ουσιαστικός έλεγχος. Αναφορικά με την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η Νέα Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ. Χυδαία hashtag και άθλια υπονοούμενα, στον δικό μας αξιακό κώδικα, στη δική μας πολιτική φιλοσοφία, δεν υπήρξαν και δεν θα υπάρξουν για κανένα λόγο».