Σε ειδική εκδήλωση, που θα γίνει αύριο ανακοινώνει και επίσημα την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή ο Νίκος Παππάς καταθέτει τη δική του πλατφόρμα.

Όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται συμβιβασμός για εκλογή προέδρου στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Έφη Αχτσιόγλου θα είναι η πρώτη που θα ανοίξει την κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα. Το επιτελείο που ήδη έχει αρχίσει να συγκροτεί η πρώην Υπουργός έχει ετοιμάσει όλα τα διαδικαστικά και τις λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει στην επίσημη δήλωσή της στα μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα θα αποσταλεί και η σχετική πρόσκληση στους διαπιστευμένους συντάκτες ώστε μαζί με τους συνεργάτες της και τους ανθρώπους που θα την πλαισιώσουν να ανοίξει εκείνη την κούρσα της διαδοχής.

Στο πλευρό της η Έφη Αχτσιόγλου είναι πολύ πιθανό να έχει και ένα πρόσωπο έκπληξη το οποίο το τελευταίο διάστημα βρέθηκε πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις αυριανές ανακοινώσεις της, με τις οποίες ουσιαστικά θα συντελεστεί και το πρώτο πολιτικό γεγονός, στην μετά Τσίπρα εποχή, δεν θα παρουσιαστεί η πολιτική πλατφόρμα με την οποία θα κατέβει στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά ένα πρώτο περίγραμμα των «προγραμματικών» της θέσεων.

Η πολιτική πλατφόρμα θα κατατεθεί στην ΚΕ και εκεί θα φανούν οι προθέσεις και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το αν τελικώς θα κάνει και εκείνος το επόμενο βήμα και βρεθεί στη γραμμή εκκίνησης για την κούρσα διαδοχής.

Παρών και ο Ν. Παππάς στην ΚΕ

Αντίθετα ο Νίκος Παππάς που έχει «κλειδώσει» και εκείνος την υποψηφιότητά του από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα προχωρήσει στην ανακοίνωση της δικής του υποψηφιότητας απευθείας στην ΚΕ, το επόμενο Σαββατοκύριακο, μαζί με τη δική του πολιτική πλατφόρμα, που θα εστιάζει στη συνέχιση της παρακαταθήκης του Αλέξη Τσίπρα για διεύρυνση και μετασχηματισμό σε κόμμα εξουσίας και της κεντροαριστεράς.

Ο Νίκος Παππάς επιλέγει τη θεσμική οδό όπως παρατηρούν συνομιλητές του και ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανάγκη επίτευξης ενός κλίματος ενότητας και αμοιβαίων συμβιβασμών με τον ίδιο να επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο συνθετικού παράγοντα στο εσωκομματικό σκηνικό.

Δυο αντιπαρατιθέμενες απόψεις

Όπως έχει φανεί μέχρι τώρα, συγκροτούνται δυο αντιπαρατιθέμενες απόψεις στο εσωκομματικό πεδίο.

Από τη μια πλευρά είναι οι υποστηρικτές των fast track διαδικασιών στους οποίους συσπειρώνονται ετερόκλητα μέρη του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενα από την πρώην τάση των προεδρικών, τη ΔΗΜΑΡ, τα στελέχη της διεύρυνσης, τη νέα γενιά και την Ομπρέλα, που στηρίζουν την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου.

Από την άλλη πλευρά είναι μια εναπομείνασα πλειοψηφική τάση από στελέχη της Κίνησης μελών και της ΡΕΝΕ που τάσσονται υπέρ της πολιτικής συζήτησης και των πιο μαζικών διαδικασιών από τα κάτω, ώστε το εγχείρημα της διαδοχής να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Κι αυτό γιατί το μείζον ζήτημα είναι η συμμετοχή στην κάλπη και αυτό θα είναι και το μεγάλο πολιτικό γεγονός στη μετά Τσίπρα εποχή.

Μάλιστα όσοι τάσσονται υπερ της μικρής παράτασης της εκλογής προέδρου επικαλούνται και τα μηνύματα της οργανωμένης βάσης του κόμματος που ζητούν χρόνο ώστε οι τοπικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα να καταφέρουν να κινητοποιήσουν τα μέλη του κόμματος.

Θα ήταν αποτυχία και αποκαρδιωτικό στη διαδικασία αυτή να μην φτάσουν στην κάλπη, εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου, μόνο 20 ή 30 χιλιάδες μέλη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας μόνος του έφτασε στις 170 χιλιάδες.

Μετά τη ΔΕΘ θέλει τις κάλπες ο Νίκος Παππάς

Μάλιστα στην παρέμβασή του στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι πρέπει «να βρεθεί μια λύση που θα δίνει χρόνο και ταυτόχρονα δεν θα πηγαίνει και πολύ μακριά».

Στις δυο αντιπαρατιθέμενες προτάσεις – 3 Σεπτεμβρίου ή Νοέμβριος – ο Νίκος Παππάς φαίνεται να κατεβάζει μια πρόταση συμβιβασμού που θέλει τις κάλπες να μετατίθεται για τις 24 Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τη ΔΕΘ.

Στην περίπτωση αυτή και μετά τη θετική εμφάνιση του Σωκράτη Φάμελλου στη Βουλή στην επίσημη πρώτη του ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πολλοί από το στρατόπεδο των ταχέων διαδικασιών φέρονται τώρα διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και δεν θα είχαν αντίρρηση να είναι ο πρόεδρος της ΚΟ εκείνος που θα εκπροσωπήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στη ΔΕΘ στις 16-17 Σεπτεμβρίου.