Στην κατάργηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση προχώρησε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, με γραπτή δήλωσή του.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Η κατάργηση του προγράμματος οφείλεται προφανώς σε μια ακατάστατη εικόνα, που παρουσίασαν οι φορείς κατάρτισης (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης), τα οποία λειτουργούν χωρίς αυστηρή εποπτεία και ελέγχονται για τρωτά σημεία τους. Ήδη διατάχθηκε διενέργεια σχετικών ελέγχων.

Το θέμα είναι αν εμπλέκονται πρόσωπα του χώρου που μπορεί να έχουν οποιεσδήποτε σχέσεις με παράγοντες ή στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την παραίτηση του Γιάννη Βρούτση.

Ο ίδιος ο υπουργός σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher). Στόχος του προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και, κατ’ επέκταση, για την ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα το σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση.

Για το λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται, σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί ένα αποτελεσματικό κράτος, που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται».

Ζητούν παραίτηση του Βρούτση

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ζητούν την παραίτηση Βρούτση,

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος δημοσιεύματα του Τύπου έκανε λόγο για σκάνδαλο πρώτο μεγέθους και ζητούσε την αποπομπή Βρούτση για το θέμα του προγράμματος τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, ενώ και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά εκτίμησε ότι η παραίτηση Βρούτση είναι μονόδρομος.

Στο ερώτημα αν υπάρχει δυσφορία για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι, «διορθώθηκε μια αστοχία». Πρόσθεταν δε ότι «το υπουργείο Εργασίας σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέσα σε επείγουσες συνθήκες».

Τα ίδια στελέχη σημείωναν: «Όταν επισημάνθηκε από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ότι δεν λειτουργεί το πρόγραμμα, δεν υπήρξε καμία αντίδραση και αποσύρθηκε άμεσα. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι θα ελεγχθούν όλα τα ΚΕΚ και για όλο το προηγούμενο διάστημα, περιλαμβάνοντας προφανώς και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ».

Α. Τσίπρας: Ομολογία αποτυχίας και ενοχής

“Ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη” χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την απόφαση για κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης.

“Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη”, σημειώνει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του μέσω κοινωνικών δικτύων.

“Ενοχής για το τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών συνδέονται ευθέως με το ίδιο το κόμμα της ΝΔ”, συνεχίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ ότι “βρήκε, καθώς φαίνεται, τη κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για να στήσει δουλειές εκατομμυρίων”.

“Η απόσυρση μετά τη κατακραυγή, ωστόσο, δε λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ”, υπογραμμίζει και κάνει λόγο για υπουργούς που “παρέλαυναν νυχθημερόν από τα ΜΜΕ εκθειάζοντας το πρόγραμμα-φιάσκο και κουνώντας το δάχτυλο στους επιστήμονες”. “Θα πρέπει τουλάχιστον να ζητήσουν μια συγνώμη από τον επιστημονικό κόσμο”, προσθέτει, τονίζοντας ότι “ο δε κ. Βρούτσης, όσο ακόμη βρίσκεται στη θέση του, τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου”.

“Ο κ. Μητσοτάκης δε μπορεί πια να κρύβεται πίσω από τα χάδια και τα λιβάνια των ΜΜΕ. Οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για το οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που επιχείρησε να στήσει εν μέσω πανδημίας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του επιστημονικού κόσμου της χώρας”, καταλήγει ο Αλ. Τσίπρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ