Περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή τόσο του φόρου εισοδήματος όσο και του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί, που αναρωτιούνται γιατί καθυστερεί η έκδοση της σχετικής απόφασης την στιγμή, που έχει αρχίσει η υποβολή και η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος και είναι αρκετοί αυτοί, που έχουν πληρώσει την πρώτη δόση.

Επίσημη απάντηση για την καθυστέρηση δεν υπάρχει με αποτέλεσμα να υποψιάζονται οι πολίτες ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μαζέψει όσα χρήματα μπορεί και μετά να ανακοινώσει τις ελαφρύνσεις.

Άλλοι πιστεύουν ότι εκ των υστέρων σκέφτηκαν στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσουν σε περισσότερες δόσεις με την εκτίμηση ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την καταβολή πολλαπλών φόρων που προέρχονται από τις αναστολές που έχουν δοθεί.

Προκειμένου να μην «πέσουν» όλοι μαζί και κυρίως για να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή με τους απλήρωτους φόρους, σχεδιάζονται περισσότερες δόσεις αλλά και νέα ρύθμιση οφειλών.

Οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός και το lockdown υπαγορεύουν την πληρωμή του φόρου σε περισσότερες δόσεις.

Από Ιούλιο μέχρι Φεβρουάριο οι δόσεις

Το υφιστάμενο ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος προβλέπει την εξόφλησή του φόρου εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο.

Το σενάριο που εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών είναι ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων να εξοφληθεί φέτος σε έως οκτώ μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο 2021.

Η διευκόλυνση αυτή μελετάται να δοθεί προκειμένου να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να μοιράσουν στον χρόνο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να αυξήσουν έτσι τις πιθανότητες να τις εκπληρώσουν εμπρόθεσμα.

Επίσης, με στόχο τη διευκόλυνση όλων των υπόχρεων, στο υπουργείο εξετάζουν όπως παραταθεί η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων -που και φέτος είναι η 30ή Ιουνίου

Μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», ο εκπρόσωπος Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων, Γιάννης Χατζησαλάτας, σχολίασε τις αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις.

Παράλληλα, συνέστησε σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ανείσπρακτα ενοίκια να πάνε στην εφορία και να δηλώσουν ότι δεν έχουν πληρωθεί γι’ αυτά, προκειμένου να μη φορολογηθούν για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει.

Ίδιος ο ΕΝΦΙΑ ,όπως το 2019

Ανάλογη ρύθμιση με περισσότερες δόσεις σχεδιάζεται και για τον φετινό ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2019 καθώς οι αλλαγές που σχεδιάζονταν δεν έγιναν λόγω της κρίσης.

Ωστόσο αυτό θα εξεταστεί μόλις τελειώσουν προσαρμογές του φόρου εισοδήματος αφού ο ΕΝΦΙΑ ακολουθεί μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν ήδη εισηγήσεις προκειμένου ο αριθμός να αυξηθεί από τις πέντε που είναι σήμερα, στις επτά.

Η καραντίνα και η κατακόρυφη αύξηση των υποχρεώσεων που δημιούργησε η πανδημία, σε συνδυασμό με την τάση δημιουργίας μιας νέας γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, οδηγεί το υπουργείο να λάβει τελικές αποφάσεις. (Πηγή: in.gr)