Μηνιαία συνδρομή για όσους δεν θέλουν να βλέπουν διαφημίσεις επιβάλλεται από τον Νοέμβριο στους συνδρομητές για τους λογαριασμούς τους σε Facebook και Instagram από την εταιρίαη Μeta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Από τον Νοέμβριο, οι χρήστες θα μπορούν να εγγραφούν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έναντι 9,99 ευρώ το μήνα στο διαδίκτυο ή 12,99 ευρώ το μήνα μέσω των λειτουργικών συστημάτων κινητής τηλεφωνίας της Apple Inc. και του Android, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Οι συνδρομητικές υπηρεσίες θα προσφέρονται σε οποιονδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και την Ελβετία.

Οι συνδρομές, γράφει το Bloomberg, είναι η απάντηση της Meta στις αυξανόμενες ρυθμίσεις σχετικά με τον τρόπο συλλογής και χρήσης των δεδομένων των χρηστών στην Ευρώπη. Σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο που εξηγεί την απόφαση, η εταιρεία επικαλείται μια απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ τον Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν μια εναλλακτική υπηρεσία «εάν είναι απαραίτητο έναντι κατάλληλης αμοιβής».

Η Meta θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες που υποστηρίζονται από διαφημίσεις σε αυτές τις αγορές χωρίς πρόσθετη χρέωση, δηλαδή όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν συνδρομή θα έχουν κανονικά πρόσβαση στους λογαριασμούς τους αλλά με την προβολή διαφημίσεων, όπως δηλαδή γίνεται και σήμερα.

Η ρύθμιση αυτή μπορεί να αφήνει προς το παρόν περιθώρια για δωρεάν λογαριασμούς, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλα μέτρα, καθώς είναι πιθανό να κατακλυστούν τα μέσα αυτά από διαφημίσεις, κάτι, που δεν θα είναι ανεκτές από τους συνδρομητές.