Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), έπειτα από την σημερινή της συνεδρίαση, συνεχίζοντας το σερί της ανόδου, αν και σε περιορισμένο βαθμό. 

Όπως αναφέρουν αναλυτές στο CNBC, «η ΕΚΤ πρόκειται να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, μικρότερες όμως απ’ ό,τι αναμένονταν, καθώς τα επιτόκια δεν έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους. Το φρένο που φαίνεται πως πατά η Λαγκάρντ οφείλεται στην επιβράδυνση της οικονομίας, καθώς επίσης και στην τραπεζική κρίση». Ο Dax υποχωρεί 0,76%, ο FTSE 0,81%, o CAC 1,04% και ο Stoxx 600 0,89%.

Η μικρή αύξηση των επιτοκίων ουσιαστικά είχε προεξοφληθεί, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν πολύ πιο «σφιχτές» χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη.

Πάντως, αναμένεται ακόμα μία μικρή αύξηση των επιτοκίων και τον Ιούνιο, που και αυτή θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

Για την Ελλάδα θα υπάρξουν οι αναμενόμενες επιπτώσεις, αν και για ένα χρόνο έχουν παγώσει τα επιτόκια των εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, που ωστόσο έχουν ανεβάσει πολύ υψηλά τις δόσεις, στραγγαλίζοντας τα νοικοκυριά.

Bloomberg: Γιατί κατέβασε ταχύτητα η ΕΚΤ

Το Bloomberg σε δημοσίευμά του εξηγεί γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη μικρότερη αύξηση -εδώ και καιρό- των επιτοκίων της στη μάχη της με τον επίμονα ισχυρό πληθωρισμό, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αύξησαν την Πέμπτη το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες φτάνοντας στο 3,25%, μετά από τρεις συνεχόμενες αντίστοιχες κινήσεις διπλάσιου μεγέθους.

Η απόφαση αυτή, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των περισσότερων οικονομολόγων, έχει σαν αποτέλεσμα το επιτόκιο να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι μελλοντικές της αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα φθάσουν σε τέτοια επίπεδα ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη της έγκαιρης επιστροφής του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο για όσο χρειαστεί.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται αρκετά κάτω από το ανώτατο επίπεδο του Οκτωβρίου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη σκέφτονται το τέλος της πρωτοφανούς περιόδου πίεσης της νομισματικής πολιτικής τους.

Ωστόσο, αγορές και οι αναλυτές βλέπουν ότι θα ακολουθήσουν δύο ακόμη αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης.

Αν η ΕΚΤ συνεχίσει τις αυξήσεις θα έρθει σε αντίθεση με την FED, η οποία χθες αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχόμενη φορά, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να διακόψει το δικό της σερί αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα πιέσεων.

Στο 3,25% το επιτόκιο καταθέσεων

Πλέον, το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται στο 3,25% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 3,75%. Στην περασμένη συνεδρίαση του Μαρτίου, η ΕΚΤ είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή αύξηση επιτοκίων είναι η μικρότερη των τελευταίων 10 μηνών, καθώς οι προηγούμενες αυξήσεις ήταν της τάξης των 50 ή 75 μονάδων βάσης.

«Οι μελλοντικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα διαμορφωθούν σε επίπεδα αρκετά περιοριστικά για την επίτευξη της έγκαιρης επανόδου του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα διατηρηθούν στα επίπεδα αυτά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι το ΔΣ θα συνεχίσει να αποφασίζει με βάση τα οικονομικά στοιχεία «για να καθορίσει το κατάλληλο επίπεδο και τη διάρκεια του περιορισμού».

Χθες, Τετάρτη (3/5), η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε, όπως αναμενόταν, σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.