Κι από κει που χρωστούσαμε όλοι, φτάσαμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε όλοι! Μόνο που τα ψιλά γράμματα δίνουν τελικά τις καθοριστικές εξηγήσεις…

 

Γράφει η Αλεξάνδρα  Γρηγορίου

 

 

Βομβαρδισμός από παντού για τις δυνατότητες που δίνουν οι τράπεζες και το δημόσιο σε όσους βρέθηκαν να χρωστούν πολλά ή λιγότερα για διάφορους λόγους και κυρίως λόγω της μείωσης των εισοδημάτων που εξελίσσεται αντίστροφα με την αύξηση των υποχρεώσεων.

Μεγάλα δικηγορικά γραφεία κυρίως της πρωτεύουσας, σε συνεργασία με τράπεζες και αυτόματη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των δανειοληπτών, ασχέτως προβλέψεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, παρενοχλούν σε σταθερή βάση οφειλέτες, συνοφειλέτες κι εγγυητές, προτείνοντας λύσεις που αφορούν κυρίως σε κουρέματα και μείωση δόσης κι επιτοκίων.

Το πρώτο άκουσμα πάντα ευχάριστο με έντονη την αίσθηση του κέρδους και κυρίως την ικανοποίηση της εξαφάνισης των ενοχών που προέκυψαν απ’ τη μη εξυπηρέτηση των δόσεων των δανείων.

Ο ενθουσιασμός διατηρείται για κάποιες μέρες με εξηγήσεις και ευγενικές πιέσεις για την γρήγορη υπογραφή ενώ ούτε η αρχική πρόταση ούτε φυσικά οι διευκρινήσεις δίνονται γραπτώς στον ενδιαφερόμενο.

Κοινή πρόβλεψη, η επαναδιαπραγμάτευση σε τρία ή πέντε χρόνια.

Κι έτσι, όλοι έγιναν διαπραγματευτές… Να και λίγο το ελληνικό μας ταμπεραμέντο που κορδωνόμαστε για κάθε επίτευγμα, πραγματικό ή μη, καταλήξαμε μέσα σε δυο μήνες, να θεωρούμε τις τράπεζες απ’ όλα εκείνα τα απίστευτα που τις χαρακτηρίζαμε, τους καλύτερους συνεργάτες… Υπερβολικοί μια ζωή!

Όσο για τις οφειλές στο δημόσιο, όλοι έχουν έναν γνωστό δικηγόρο ή λογιστή που απαξιώνει όλους τους υπόλοιπους, είναι ο καλυτερότερος και πιο ενημερωμένος, πέρασε κι ένα δίωρο σεμινάριο κι έμαθε τα πάντα για την πρόσφατη νομοθεσία!

Και να σου λοιπόν οι ‘καμμένοι’ κι οι πικραμμένοι ειδικά εκείνοι με τις υψηλές οφειλές σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, με το χαρτί της ακύρωσης της ρύθμισης ή το υπογεγραμμένο χαρτί με τα ψιλά γράμματα, να ψάχνουν τρόπους να δώσουν λύση στη νέα λούμπα που βούτηξαν με τη σύμφωνη γνώμη τους αφού ένα ‘καλό παιδί’, απλώς τους έκαψε!

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι στον αιώνα της εξειδίκευσης και της πληροφορίας, δεν υπάρχουν πλέον επιχειρήματα και δικαιολογίες για άγνοια! Ειδικά όταν αφορά σε τόσο σημαντικά ζητήματα όπως η ρύθμιση των οφειλών.

Κανείς δε μπορεί να τα κάνει όλα σωστά! Κανείς δεν τα γνωρίζει όλα! Όσο καλό παιδί κι αν είναι κάποιος, εξειδικεύεται σε ένα αντικείμενο στο οποίο επιβάλλεται να επιδεικνύει επαγγελματισμό. Ο καλός επαγγελματίας δεν κρίνεται ούτε απ’ την καλή γειτονία, ούτε απ’ την καλή παρέα στο τσίπουρο, ούτε απ’ τους ευγενικούς γονείς.

Οι εποχές που επιλέγαμε κάποιον επειδή ξέραμε το σόϊ του άρα μπορούσαμε να τον εμπιστευθούμε, πέρασαν! Υπάρχουν κριτήρια πλέον που μετράνε στην απόδειξη του επαγγελματισμού και η πορεία με τις επιτυχίες που αποδεικνύονται κι αξιολογούνται αφού πλέον όλα κυκλοφορούν με απίστευτες ταχύτητες! Πόσο μάλλον οι επαγγελματικές επιτυχίες ή αποτυχίες!

Καλές οι ρυθμίσεις που ακούγονται καλές κι οι προβλέψεις κι οι εκπομπές που ‘ενημερώνουν’. Πριν προχωρήσει όμως ο σοβαρός, αποφασισμένος οφειλέτης σε κάποιο βήμα, απαραίτητη είναι η αναζήτηση των εξειδικευμένων επαγγελματιών που θα του εξηγήσουν, θα τον ενημερώσουν, θα τον βοηθήσουν να επιλέξει όσο το δυνατόν ορθότερες λύσεις για τη δική του περίπτωση.

Λύσεις- φασόν που απλώς προσβλέπουν στη γρήγορη τακτοποίηση, αποτελούν μόνο προσωρινές ενέργειες που διασφαλίζουν τις οφειλές και δεσμεύουν εκ νέου για τα μέλλον.

Στην εποχή μας ο διαπραγματευτής σπουδάζει κι εκπαιδεύεται, δεν αρκεί η καθημερινή παρακολούθηση τηλεοπτικών αστέρων που χρυσοπληρώνονται για να ξυπνούν απ’ τ’ άγρια μεσάνυχτα κι ένας ευγενικός υπάλληλος τράπεζας ή μια πιεστική υπάλληλος δικηγορικού γραφείου, για να διευθετηθούν οφειλές δεκαετιών!

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια και δικαιολογίες για λάθη ή αδιαφορία! Ήρθε η ώρα της απόφασης κι επιτέλους της υπεύθυνης αντιμετώπισης των προβλημάτων!

Η αρχή του τέλους για τα οικονομικά μας προβλήματα, ξεκινά με την αναζήτηση των ειδικών σε κάθε τομέα που ενημερώνονται και γνωρίζουν τι και πότε αλλά κυρίως, πώς, πρέπει να γίνει αυτό που φαντάζει εύκολο μέχρι την υπογραφή οπότε και ξεκινά νέος Γολγοθάς…

Η επιλογή είναι προσωπική υπόθεση του καθενός…όπως κι οι συνέπειες της κάθε επιλογής…