Στα πρόσωπα των ημερών δεσπόζουσα θέση κατέχει ο Θεσσαλονικιός Αριστοτέλης Μυστακίδης, με περιουσία που πλησιάζει το 1,5 δισ. δολάρια και μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα του χαλκού, με καριέρα στη Μεγάλη Βρετανία, κατοικία στην Ελβετία και εξοχικό στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Η ιδιαίτερη προβολή οφείλεται σε μια από τις σημαντικότερες επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου.

Ο λόγος για την απόκτηση ποσοστού άνω του 5% στην Τράπεζα Πειραιώς από τον Αριστοτέλη Μυστακίδη. Η δυναμική είσοδος του 57χρόνου Έλληνα δισεκατομμυριούχου, ο οποίος χαρακτηρίζεται διεθνώς ως «ο Βασιλιάς του Χαλκού» θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την χώρα μας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Σύμφωνα με τους Forbes η περιουσία του Αριστοτέλη Μυστακίδη ανέρχεται στα 1,4 δισ. δολάρια και λογίζεται ως ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας μετά τον Φίλιππο Νιάρχο.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Μυστακίδης πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Ρώμη, όπου ο υδροβιολόγος πατέρας του εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη. Έφυγε τελικά στην Αγγλία ως οικότροφος σε σχολείο στο Έσεξ, προτού ξεκινήσει τις σπουδές του στο LSE.

O Μυστακίδης ξεκίνησε την καριέρα του στα εμπορεύματα στην Cargill, όπου ήταν trader μη σιδηρούχων μετάλλων και στη συνέχεια μετέβη στην March Rich το 1993. Αργότερα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Glencore και ο Μυστακίδης ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος χαλκού, τόσο για τις συναλλαγές, όσο και για τις εξορύξεις.

Έγινε πρώτη φορά δισεκατομμυριούχος το 2011 όταν η Glencore εισήχθη στο χρηματιστήριο και σήμερα διαθέτει πάνω από το 3% των μετοχών της εταιρείας (ένας από τους μεγαλύτερος μετόχους της Glencore).

Ο Μυστακίδης παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος χαλκού το 2018, μετά από δύο δεκαετίες στην εταιρεία. Στην προσωπική του ζωή, επιλέγει να κρατάει χαμηλούς τόνους και αποφεύγει τη δημοσιότητα. Για μόνιμη κατοικία έχει επιλέξει το Μπάαρ της Ελβετίας, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του, ενώ περνάει αρκετό χρόνο και στο Παρίσι όπου βρίσκεται το προσωπικό του γραφείο.

Είναι λάτρης των αυτοκινήτων και μάλιστα έχει μεγάλη συλλογή. Έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα ακίνητα, στα οποία έχει επενδύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Διατηρεί βίλα στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, η οποία σύμφωνα με εκτιμητές ακινήτων αποτιμάται κοντά στα 40 εκατ. ευρώ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Ανάμεσα στα ακίνητα που ξεχωρίζουν είναι το πολυτελές διαμέρισμα στην Belgravia, την αριστοκρατική συνοικία του Γουέστμινστερ. Πρόκειται για το τρίτο πιο ακριβό διαμέρισμα στη Βρετανία, το οποίο  απέκτησε έναντι 64 εκατ. λιρών (πάνω από 80 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ανέφερε πως η αγορά του συγκεκριμένου σπιτιού καταγράφηκε στις σημαντικότερες όλων των εποχών στην Αγγλία.

Ανάμεσα στα πολλά πολυτελή ακίνητα που του ανήκουν, είναι και δυο μεγάλα διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, όπου λέγεται πως ζει η μητέρα του.

Φ. Νιάρχος, Αρ. Μυστακίδης και Β. Βαρδινογιάννης

Τρεις είναι οι Έλληνες κροίσοι που συγκαταλέγονται στη λίστα του Forbes. Τη χρυσή τριάδα απαρτίζουν οι Φίλιππος Νιάρχος, Αριστοτέλης Μυστακίδης και Βαρδής Βαρδινογιάννης.

Στη θέση 889 της λίστας του Forbes βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων.

s

Ο Φίλιππος Νιάρχος, είναι ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου. Κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του.

Η συλλογή αγοράστηκε το 1957 έναντι 3 εκατ. δολαρίων από τον ηθοποιό Edward G. Robinson και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά έργα τέχνης του πλανήτη. Λέγεται ότι κατέχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh, στην οποία περιλαμβάνεται και η περίφημη αυτοπροσωπογραφία του μεγάλου ζωγράφου με κομμένο το αυτί. Ένα ακόμη εικονικό έργο του συλλέκτη είναι το Yo Picasso. Στη συλλογή έχουν προστεθεί έργα από νεώτερους καλλιτέχνες, όπως ο Andy Warhol και ο Maurizio Cattelan.

Στη θέση 1737 της λίστας βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων.

d

Με έντονη και πολυετή δραστηριότητα στον κλάδο των μετάλλων και εμπορευμάτων, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή της μονάδας χαλκού της Glencore στα τέλη του 2018.

Ο Μυστακίδης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στα εμπορεύματα στην Cargill και στη συνέχεια στη Marc Rich & Co. το 1993. Αργότερα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Glencore. Έγινε δισεκατομμυριούχος το 2011, όταν η Glencore μπήκε στο χρηματιστήριο και σήμερα κατέχει πάνω από το 3% της εταιρείας.

O Βαρδής Βαρδινογιάννης βρίσκεται στη θέση 1830 της λίστας του Forbes.

xd

Αυτή τη στιγμή έχει περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων, χάρη στις δραστηριότητές του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η οικογένεια του συνιδρυτή της Motor Oil Hellas έχει επίσης επενδύσεις στη ναυτιλία και τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Να σημειωθεί εδώ ότι από τη λίστα του Forbes απουσιάζει ο εφοπλιστής Σπύρος Λάτσης. Πέρυσι, τέτοια εποχή ήταν, σύμφωνα με τη χρυσή λίστα, ο πλουσιότερος Έλληνας με περιουσία 3,1 δισ. δολαρίων. (Πηγή insider.gr)