Στα ζητήματα που είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή που ρίχτηκε στην προεκλογική μάχη για τη δημαρχία της Καλαμαριάς και αφορούν πρωτίστως στη σημασία του δημόσιου χώρου για την πόλη και τους πολίτες της και την υπεράσπιση του αδόμητου του παραλιακού μετώπου, το οποίο είναι πηγή ζωής όχι μόνο για την Καλαμαριά, αλλά για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, εστίασε την τοποθέτησή της κατά τη διάρκεια του “Fast Forward Forum” η Χρύσα Αράπογλου.

Η νέα δήμαρχος της Καλαμαριάς μιλώντας στο πλαίσιο της ενότητας “Περιβάλλον – Δημόσιος χώρος – Βιωσιμότητα: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την κεντρική κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση και την επιχειρηματικότητα” που συντόνισε δημοσιογράφος της “ΜτΚ” και του makthes.gr ξεκίνησε την τοποθέτησή της με τη διαπίστωση πως οι πόλεις του εξωτερικού στρέφουν το βλέμμα τους στη θάλασσα, θέτοντας το ερώτημα “Εμείς;”.

Η κ. Αράπογλου αναφέρθηκε σε μία σειρά πόλεων της Ευρώπης όπως η Βαρκελώνη και η Νίκαια αλλά ακόμα και η Αθήνα και του παραδείγματος που θέτουν υπέρ της υπεράσπισης του δημόσιου χώρου και στη συνέχεια μίλησε για την Καλαμαριά, στην οποία από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής το νούμερο 1 ζήτημα είναι αυτό της σωτηρίας του παραλιακού μετώπου.

Και αυτό ειδικά μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις στο Καραμπουρνάκι όπου βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες ανοικοδόμησης πολυκατοικιών στην παραλία, αλλά και τις εξελίξεις που τρέχουν με το ΤΑΙΠΕΔ και τα σχέδιά του για τη Μαρίνα της Αρετσούς.

Περίκλειστη πόλη με μόνη διέξοδο την θάλασσα

“Η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη της Καλαμαριάς τις προηγούμενες δεκαετίες, εξάντλησε το απόθεμα των ελεύθερων χώρων που διέθετε.
Σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία περίκλειστη πόλη. Μια πόλη χωρίς δυνατότητες περαιτέρω επέκτασης που έχει ως μοναδική διέξoδο τη θάλασσά της.” ανέφερε η κ. Αράπογλου μιλώντας για τη σημερινή εικόνα της Καλαμαριάς, αφού είχε αναφερθεί στο παρελθόν όταν η θάλασσα έφερνε ζωή στην πόλη και καθιστούσε τον ανατολικό δήμο την “καλή μεριά’ της πόλης.

Και εν συνεχεία κατέθεσε την πρότασή της, τονίζοντας πως η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου ως χώρου πρασίνου και αναψυχής αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για να μην καταστεί η Καλαμαριά μια πόλη περιβαλλοντικά και πολεοδομικά υποβαθμισμένη.

Καλαμαριά: Είναι ευλογία αλλά και άγος

Εν συνεχεία, η κ. Αράπογλου ανέφερε αναλυτικά τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η πόλη της, μιλώντας για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα αναφορικά με το Καραμπουρνάκι, την πλαζ Αρετσούς, τη Μαρίνα, το Remezzo και το νοσοκομείο Παναγία και φυσικά το Κυβερνείο και το στρατόπεδο Κόδρα και τόνισε πως η ίδια η θάλασσα της Καλαμαριάς μπορεί να είναι ευλογία αλλά και άγος.

Η Καλαμαριά είναι συνέχεια ενός σπουδαίου παραλιακού μετώπου 35 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει χρόνος. Τώρα γράφεται το μέλλον μας. Τώρα είναι η στιγμή να πάρουμε όλοι θέση. Κυβέρνηση, κόμματα, Περιφέρεια, πανεπιστήμια. Οι σημερινές αποφάσεις θα ορίσουν τις απαντήσεις που καλούμαστε να δώσουμε στις νεότερες γενιές για το δικό τους μέλλον” κατέληξε η δήμαρχος Καλαμαριάς. (Πηγή: Makthes.gr)