«Μόνη μας ανάσα η θάλασσά μας. Δε θα αφήσουμε να μας τη στερήσουν». Με τα λόγια αυτά, με φόντο τη θάλασσα στο Καραμπουρνάκι, αλλά και με μέτωπο στο οικόπεδο επί των οδών Σοφούλη και Κολχίδος, του οποίου η ανοικοδόμηση ξεκίνησε 11 χρόνια μετά την έκδοση αδειών και ενάμιση μήνα πριν η ίδια και η διοίκηση που επέλεξαν στην κάλπη οι πολίτες της Καλαμαριάς αναλάβει καθήκοντα, η Δήμαρχος της πόλης ενημέρωσε αναλυτικά τους δημοσιογράφους για την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στην ακτή, τις μέχρι τώρα ενέργειες του Δήμου προκειμένου να διασωθεί το παραλιακό μέτωπο, καθώς και τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει η δημοτική αρχή, για το σημαντικότερο ζήτημα της Καλαμαριάς.

Σε μία ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε ακριβώς μπροστά στις περίφημες
«λαμαρίνες», ώστε οι εκπρόσωποι του Τύπου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το προχωρημένο των εργασιών, αλλά και τη γειτνίαση του οικοπέδου με τη θάλασσα, η Χρύσα Αράπογλου ενημέρωσε πως ο Δήμος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στην οικοδόμηση πολυκατοικιών στο Καραμπουρνάκι, ενώ αναφερόμενη σε όλο το ιστορικό της υπόθεσης, τόνισε πώς αυτή τη στιγμή το παραλιακό μέτωπο είναι αθωράκιστο από αβλεψίες, παραλείψεις και λάθος ενέργειες προηγούμενων διοικήσεων.

«Δε θα καταθέσουμε τα όπλα» τόνισε προς κάθε κατεύθυνση η Δήμαρχος Καλαμαριάς, μιλώντας για καθυστερήσεις και «χρυσές ευκαιρίες που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για να απαλλοτριωθεί αυτός ο χώρος».

Δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο, σε πράσινο και τοπίο μνήμης

Η κ. Αράπογλου υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή χτίζονται πολυκατοικίες σε χώρο που είναι χαρακτηρισμένος από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 2015 ως πράσινο, ενώ ενημέρωσε πώς ακριβώς δίπλα στις οικοδομές που είναι υπό ανέγερση υπάρχει ανακηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος αλλά και χώρος μνήμης για την ιστορία της
Καλαμαριάς, αφού στο σημείο βρίσκεται η τελευταία σκάλα των προσφύγων που έφθασαν στην περιοχή μετά το 1922.

Εξηγώντας τις ενέργειες στις οποίες η νέα δημοτική αρχή έχει προχωρήσει από την πρώτη
κιόλας ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, η κ. Αράπογλου τόνισε πώς «δουλεύουμε συστηματικά εξαντλώντας ή συνεχίζοντας κάθε νομική, διοικητική και πολιτική δυνατότητα που έχουμε, προκειμένου να διασωθούν οι ελεύθεροι χώροι». Τόνισε, δε, πως «αυτή η ανοικοδόμηση θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το σύνολο της περιοχής».

Η Δήμαρχος Καλαμαριάς ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τα εξώδικα των ιδιοκτητών των επίμαχων δύο οικοπέδων στο Καραμπουρνάκι, αλλά και τις «εξαιρετικές προσβολές» τα οποία αυτά εμπεριέχουν, αποκαλύπτοντας πώς τις επόμενες ημέρες προχωρά στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς προς όλους όσοι δεν επιδεικνύουν τον στοιχειώδη σεβασμό στους θεσμούς και συγκεκριμένα σε αυτόν της Δημάρχου.

Προσφυγή κατά υπηρεσιών Απ. Διοίκησης και Δήμου

Επιπλέον, έδωσε την είδηση της κατάθεσης από τον Δήμο Καλαμαριάς, αίτησης ακύρωσης και αίτησης αναστολής εκτέλεσης ενώπιον του ΣτΕ κατά της απόφασης του αν. προϊσταμένου της ΔΙΠΕΧΩΣ-ΚΜ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ.-Θ., των πράξεων της προϊσταμένης της Διεύθυνσης ΥΔΟΜ Καλαμαριάς, περί άρνησης εκτέλεσης εντολής της Δημάρχου, και των υπ’ αριθ. 449531/2022, 784840/2023, 409502/2022, 784828/2023 πράξεων αναθεώρησης / ενημέρωσης οικοδομικών αδειών της Διεύθυνσης ΥΔΟΜ Καλαμαριάς που αφορούν στα ακίνητα επί της οδού Σοφούλη στο 3-111β΄ Ο.Τ. του Δήμου Καλαμαριάς.

«Για πρώτη φορά δήμος θα προσφύγει εναντίον μιας υπηρεσίας που θεωρητικά θεωρείται δική του υπηρεσία. Διότι ή είναι δικές μας οι υπηρεσίες και μπορεί να απορριφθεί η αίτηση μας και να θεωρηθεί ενδοστρεφής δίκη ή δεν είναι δικές μας οι υπηρεσίες και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλη τη χώρα ότι η αυτοδιοίκηση βρίσκεται υπό περιορισμό», τόνισε η κ. Αράπογλου.

Mε αφορμή αυτή την απόφαση, αλλά και τις σχετικές με οικοδομικές άδειες σε Δήμους της Αττικής, τόνισε πώς η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα βρίσκεται υπό περιορισμό. «Ούτε απειλούμαστε ούτε εκφοβιζόμαστε. Η μόνη μας ανάσα είναι η θάλασσά μας και δε θα αφήσουμε να μας τη στερήσουν. Δε θα αφήσουμε να εξαπλωθεί αυτή η στρεβλή ανάπτυξη του real estate. Κάνουμε αγώνα για το Καραμπουρνάκι, την μαρίνα, την πλαζ… Δεν ταιριάζουν ούτε σε τριτοκοσμική χώρα αυτές οι εικόνες», κατέληξε.

Όσο για το προκείμενο, δηλαδή πώς θα σταματήσουν άμεσα οι οικοδομικές εργασίες στο
οικόπεδο στο Καραμπουρνάκι, η κ. Αράπογλου δήλωσε: «Ζητάμε από όποιον μπορεί και
έχει τη δυνατότητα να δώσει σήμα διακοπής εργασιών προκειμένου σε συνεργασία με το
Πράσινο Ταμείο, με τα αρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια να προχωρήσουμε στην
απαλλοτρίωση αυτών των ελεύθερων σημείων στο Καραμπουρνάκι που θα αποδοθούν στους πολίτες».