Οι εκλογές της Κυριακής έχουν κορυφαία σημασία για τον Δήμο Καλαμαριάς, τόσο για ουσιαστικούς – αναπτυξιακούς λόγους, όσο και για πολιτικούς. 

Στο αναπτυξιακό κομμάτι ήρθε καιρός να δούμε τι κατάσταση επικρατεί και να προβληματιστούμε για το αν πρέπει να γίνει μια νέα αρχή, έστω μια ανάταξη, καθώς την περασμένη τετραετία ελάχιστα επιτεύχθηκαν.

Το στρατόπεδο  Κόδρα έμεινε περίπου στα ίδια, με ένα σχετικό καθάρισμα και απομάκρυνση αδέσποτων σκύλων. Τα περισσότερα κτίρια είναι σε εγκατάλειψη. Ούτε ένας καλλωπισμός, ούτε μια ανακαίνιση. Σκεφθείτε πόσο απογοητεύτηκαν μερικοί, που φαντάζονταν τη δημιουργία ενός μεγάλου βοτανικού κήπου και γύρω συντριβάνια, καταρράκτες και λιμνούλες…

Το Παλατάκι (Κυβερνείο) έμεινε ως είχε από πλευράς συντήρησης. Μόνο κάτι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και μια – δύο θεατρικές παραστάσεις φιλοξενήθηκαν φέτος, έτσι για να θολώσουν τα νερά.

Το Δημοτικό Γυμναστήριο παραμένει ως είχε, ξεσκέπαστο και εκτεθειμένο στις μπόρες και στο αγιάζι του χειμώνα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού.

Η πλαζ Αρετσούς το αυτό. Στήθηκαν μερικές ομπρέλες, έγινε ένας καθαρισμός, αλλά τα κτίρια θυμίζουν εποχές ασπρόμαυρων ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου. Παρομοίως και δίπλα η παιδική χαρά.

Η Μαρίνα της Αρετσούς βρίσκεται στις καλένδες ως προς τους συντελεστές δόμησης και στις αξιώσεις του Δήμου για την αξιοποίηση – εκμετάλλευσή της.

Πιο πέρα η παραθαλάσσια ζώνη, κάτω από την Ρέμβη δεν αντέχεται ούτε για περίπατο. Τώρα από πλευράς Δήμου λέγεται ότι προχωρούν οι διαδικασίες για το Αλιευτικό Καταφύγιο, παρά τις ενστάσεις ότι θα μπορούσε να γίνει κάπου πιο πέρα, ώστε να αποφευχθεί τυχόν ρύπανση από τα καϊκια και τις ψαρόβαρκες.

Οι δρόμοι μένουν ως είχαν πλην ορισμένων προεκλογικών ασφαλτοστρώσεων. Είναι μάλιστα τραγικό το γεγονός ότι το κυκλοφοριακό γενικότερα δεν έχει τροποποιηθεί για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες. Είναι όπως είχε σχεδιαστεί επί αειμνήστου δημάρχου Βούλη Λαζαρίδη με τις ίδιες μονοδρομήσεις.

Όσο για τα υπαίθρια πάρκινγκ τι να πούμε; Το ένα στη Χαλδίας με κάτι τεράστιες λακκούβες, που δεν περνιούνται ούτε από άρματα μάχης και το άλλο Πασσαλίδη και Μουροζηδών σε χειρότερη κατάσταση.

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε και άλλα προβλήματα ή εικόνες, για σχολεία, γειτονιές, διασταυρώσεις δρόμων, που συχνά γίνονται καρμανιόλες κ.λ.π.

Αλλά δουλειά μας δεν είναι να γκρινιάζουμε. Δουλειά μας είναι να επισημαίνουμε και να απαιτούμε το καλύτερο για τον τόπο μας.

Με το ίδιο κριτικό μάτι στεκόμαστε απέναντι σε όλους. Απέναντι στη σημερινή διοίκηση υπό τον Γιάννη Δαρδαμανέλη και στην αυριανή, όποια και αν είναι αυτή, είτε η ίδια, είτε μια νέα υπό την Χρύσα Αράπογλου.

Τι διακυβεύεται σε πολιτικό επίπεδο

Σε πολιτικό επίπεδο αρκετοί είναι αυτοί, που μιλούν για μια “δεξιά παρένθεση”, που συνέβη στην Καλαμαριά στις προηγούμενες εκλογές, καθώς επί δεκαετίες είχε τον έλεγχο του Δήμου το ΠΑΣΟΚ και η Κεντροαριστερά.

Για ορισμένους αποτελεί στόχο η επάνοδος στις προηγούμενες περιόδους, που σημαδεύτηκαν από τις διοικήσεις του Βούλη Λαζαρίδη, του Χριστόδουλου Οικονομίδη και του Θεοδόση Μπακογλίδη, έστω και αν οι δυο τελευταίοι βρέθηκαν απέναντι εδώ και μερικά χρόνια.

Αυτό είναι και το κρίσιμο σημείο, από το οποίο εξαρτώνται αύριο πάρα πολλά. Αν η παράταξη υπό τον Χρήστο Βάρδα τηρήσει διαφορετική στάση από αυτή, που τηρήθηκε στις εκλογές του 2019, τότε, που οι του περιβάλλοντος του Χριστόδουλου Οικονομίδη έμειναν στα σπίτια τους την δεύτερη Κυριακή, αν δηλαδή τώρα επανέλθουν και θυμηθούν την προέλευσή τους, τότε μπορεί να λάβει τέλος η “δεξιά παρένθεση”. Αν όμως διατηρηθεί το κλίμα της αντιπαράθεσης, τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Οι διεκδικητές αναμετρώνται αύριο στην κάλπη. Την πρώτη Κυριακή ο κ. Δαρδαμανέλης έλαβε 29,12% και 8.557 ψήφους και η κα. Αράπογλου 22,45% και 6.598 ψήφους.

Την ενδιάμεση εβδομάδα οι δύο αντίπαλοι επιδίωξαν να εξασφαλίσουν, αφενός τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση όσων τους ψήφισαν την πρώτη Κυριακή, αφετέρου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από αυτούς που ψήφισαν τους επτά συνδυασμούς που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου.

Ο κ. Δαρδαμανέλης έχει το πλεονέκτημα των 1.959 ψήφων, η κα. Αράπογλου έχει το προνόμιο της μεγαλύτερης πολιτικής συγγένειας με τους 14.232 ψηφοφόρους που επέλεξαν τους επτά συνδυασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο επιχείρησαν και είχαν επαφές με επικεφαλής αυτών των συνδυασμών προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα στήριξής τους ενόψει του δεύτερου γύρου.

Η προσπάθεια του κ. Δαρδαμανέλη δεν φαίνεται να απέδωσε καθώς, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από καμία παράταξη ή υποψήφιο δήμαρχο που να συντάσσεται σαφώς μαζί του.

Χρύσα Αράπογλου: Η στάση των κεντροαριστερών ψηφοφόρων

Αντιθέτως, η κα. Αράπογλου φαίνεται, έστω και την τελευταία στιγμή, να επιτυγχάνει μια σημαντική προσέγγιση των κεντροαριστερών ψηφοφόρων.

Συγκεκριμένα, οι δύο παρατάξεις οι οποίες κατέλαβαν την τρίτη και τέταρτη θέση την προηγούμενη Κυριακή, η “Καλαμαριά Πρώτη Ξανά” (13,15%), με επικεφαλής τον Άρη Τεμεκενίδη και η “Πρωτοπόρα Δυναμική Καλαμαριά” (12,21%) με επικεφαλής τον Χρήστο Βάρδα και οι οποίες πρόσκεινται στο χώρο της κεντροαριστεράς, κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να προσέλθουν στην κάλπη και να επιλέξουν με βασικά κριτήρια την ιδεολογική και προγραμματική συνάφεια με τους δύο υποψηφίους.

Επιπλέον, ο Χρήστος Βάρδας, έδωσε το “παρών” στη συγκέντρωση της κας Αράπογλου, την Πέμπτη το βράδυ, όπως και στελέχη από τον συνδυασμό του κ. Τεμεκενίδη. Στην ίδια συγκέντρωση παρέστη και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, επικεφαλής της παράταξης “Αυτοδύναμη Καλαμαριά” (4,72%).

Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα

Στη μάχη ενεπλάκησαν και τα κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία η οποία στηρίζει τον κ. Δαρδαμανέλη δραστηριοποιήθηκε υπέρ της υποψηφιότητάς του μέσω μεσαίων κυρίως στελεχών και της ΟΝΝΕΔ, καθώς τα πρωτοκλασάτα στελέχη έριξαν το βάρος τους στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Συντονιστής της όλης προσπάθειας ήταν ο Ανέστης Φίσκας, γενικός διευθυντής της Διοικούσας του κόμματος, αλλά και διευθύνων σύμβουλος στη Δημοτική Επιχείρηση της Καλαμαριάς καθώς και πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού του κ. Δαρδαμανέλη.

Παράλληλα, τις δύο τελευταίες ημέρες υπήρξε και δραστηριοποίηση κάποιων βουλευτών οι οποίοι απέστειλαν sms υπέρ του κ. Δαρδαμανέλη.

Στη χθεσινή συγκέντρωση του κ. Δαρδαμανέλη παρέστησαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελόκηπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, Άννα Ευθυμίου, Διαμαντής Γκολιδάκης, Δημήτρης Κούβελας και Στρατός Σιμόπουλος, ο πρόεδρος της διοικούσας της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Ζήσης Ιωακείμοβιτς, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Θεόδωρος Μητράκας.

Μέσω βίντεο του ευχήθηκαν και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρώην δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας και ο εκλεγμένος την περασμένη Κυριακή περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάνερ Πρελεβιτς.

Ποιοι βρίσκονται στο πλευρό της Χρύσας Αράπογλου

Στο πλευρό της κ. Αράπογλου τάχθηκαν τόσο το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχεται η υποψήφια δήμαρχος, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ειδικότερα, στη συγκέντρωση της κ. Αράπογλου παρέστησαν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μαζί και με άλλα στελέχη (Γιάννης Αμανατίδης, Άρις Στυλιανού κ.ά.), ενώ δήλωση στήριξης έκανε και η βουλευτίνας Κατερίνα Νοτοπούλου.

Από το ΠΑΣΟΚ παρέστησαν στη συγκέντρωση ο υποψήφιος περιφερειάρχης Χρήστος Παπαστεργίου, οι πρώην βουλευτές (Καστανίδης, Μαγκριώτης, Γκεσούλης), αλλά και στελέχη, ενώ ανακοίνωση υπέρ της κ. Αράπογλου εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης με την οποία καλεί “όλους τους προοδευτικούς πολίτες της Καλαμαριάς να ψηφίσουν την Κυριακή τον συνδυασμό “Καλαμαριά Μητέρα Πόλη””.