Μόνο συγκινητικές αναφορές δημοσιογράφων του καναλιού και του ΑΝΤ1 το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι συνδικαλιστικοί φορείς του κλάδου (ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ) απουσιάζουν περιέργως.

 

Μια μαύρη σκιά σημάδεψε σήμερα  Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 την σύγχρονη ιστορία του δημοσιογραφικού κόσμου και της τηλεόρασης στην Ελλάδα, καθώς υλοποιήθηκε το “μαύρο” της DIGEA και έκλεισε τυπικά το MEGA, μετά από ιστορία 29 ετών, καταφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση.

Είναι γνωστά τα γεγονότα, που σταδιακά εξελίχθηκαν μέχρι να φτάσει το κανάλι στο έσχατο επίπεδο απαξίωσης με ευθύνες από πολλές πλευρές, τόσο του επιχειρηματικού ομίλου, των συνεταίρων και των εκπροσώπων τους στη διοίκηση, όσο και εκείνων, που έβαλαν στο στόχαστρο εδώ και πολύ καιρό τον συγκεκριμένο σταθμό, με κόντρες και πολιτικά παιχνίδια επιρροών.

Υπήρξαν συγκινητικές αναφορές δημοσιογράφων του MEGA το τελευταίο 24ωρο, αλλά οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κλάδου (ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ) σιωπούν περιέργως. Θα μπορούσαν να εκδώσουν ανακοινώσεις έστω “για την τιμή των όπλων”, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι έχουν συμμορφωθεί με το πλαίσιο των μεθοδεύσεων και συμπλέουν με το ρεύμα των εποχών, που θέλει τα Μ.Μ.Ε. είτε ελεγχόμενα από κυβερνητικά επιτελεία, είτε από προκλητικά ιδιωτικά συμφέροντα. Υπήρξε μόνο μια ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ στις 12 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από 16 μέρες, αλλά έκτοτε δεν συγκινήθηκε η διοίκηση, ούτε σήμερα,  28 Οκτωβρίου αποφράδα ημέρα για την δημοσιογραφία.

Για την ιστορία αναφέερουμε ότι το MEGA άρχισε να λειτουργεί στις 20 Νοεμβρίου 1989 στις 15:00 το μεσημέρι. Ήταν το πρώτο ιδιωτικό κανάλι που εξέλαβε άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα και το πρώτο ιδιωτικό κανάλι της Ελλάδας που εξέπεμψε τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Ο Antenna TV (ANT1 σήμερα) Ιδρύθηκε το 1989 και εξέπεμψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 31 Δεκεμβρίου 1989, αποτελώντας τον βασικό ανταγωνιστή του “Μεγάλου Καναλιού” επί σειρά ετών.

Λίγες ώρες μετά το “μαύρο”, ο ΑΝΤ1 έπαιξε ένα τηλεοπτικό σποτ, το οποίο ήταν το δικό του “αντίο”. “MEGA θα λείψεις σε όλους” είναι το βασικό μήνυμα.

“29 χρόνια πριν ξεκινήσαμε μαζί, πορευτήκαμε πλάι-πλάι, αλλά και ο ένας απέναντι στον άλλο. Ανταγωνιστήκαμε, συνεργαστήκαμε, κερδίσαμε, χάσαμε, όλα στο πρόγραμμα. MEGA θα λείψεις σε όλους. MEGA σε ευχαριστούμε όλοι”, είναι το μήνυμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ1.

Η Ρίτσα Μπιζόγλη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το βράδυ της Κυριακής, μετέδωσε και το μήνυμα των εργαζομένων του σταθμού προς τους συναδέλφους τους:

“Στις 02:11 τα ξημερώματα της Κυριακής έπεσε οριστικά αυλαία στο Mega, 29 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Το Μεγάλο Κανάλι σταμάτησε να εκπέμπει από την Digea την ώρα προβολής των Απαράδεκτων, μια από τις πιο αγαπημένες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Έως την τελευταία στιγμή οι εργαζόμενοι ήταν στο κοντρόλ του σταθμού μέχρι να πέσει μαύρο στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε το Mega κι εμείς οι εργαζόμενοι στον ΑΝΤ1. Δώσαμε τη μάχη της ενημέρωσης, αλλά και της ψυχαγωγίας όλα αυτά τα χρόνια ως απέναντι κανάλια με σεβασμό στους τηλεθεατές. Η σκέψη μας είναι δίπλα σε όλους τους συναδέλφους που έμειναν άνεργοι. Αντίο Mega!”, είπε η Ρίτσα Μπιζόγλη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Ζέτα Θεοδωρακοπούλου: Πόνος για έναν ξεπεσμό

Η αθλητικογράφος, Ζέτα Θεοδωρακοπούλου,  μέσω του Sport24.gr είπε το δικό της “αντίο” στο MEGA που γνώρισε το 1991. Ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων 27 ετών και θυμίζει όλη την πορεία του μεγάλου ιδιωτικού καναλιού.

Έγραψε για το “Φαινόμενο MEGA” που έζησε στην απόλυτη ακμή του, όταν πρωτοπόρο, σάρωνε στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία με υπερβάσεις σε πρόγραμμα και ειδήσεις, ανθρώπους και παραγωγές. Επίσης θυμάται τις μεγάλες αθλητικές στιγμές του καναλιού, αλλά ό,τι αρχίζει ωραία, τελειώνει με πόνο και “ο πόνος είναι μεγάλος και ασήκωτος για έναν ξεπεσμό, ένα τέλος, αργό και βασανιστικό, για όλους μας”, όπως αναφέρει.