Χωρίς ουσιαστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Θεσσαλονίκη, ώστε να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά ή έξαρση της πανδημίας και η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία, εμφανίστηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μένοντας στη γνωστή θεωρία του “βλέποντας και κάνοντας…”

Μίλησε για την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υγείας, με συμμετοχή τριών θεραπευτηρίιων στη μάχη κατά του κορωνοϊού προκειμένου να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να αποσυμορήσει τις ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων, αλλά δεν είπε λέξη για την ρίζα του κακού, που είναι η αντιμετώπιση του συνωστισμού και της αυθαίρετης συμπεριφοράς μιας μερίδας των νέων και των αρνητών της μάσκας.

Ο κ. Κικίλας έδωσε έμφαση στη συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών, λέγοντας: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ, σήμερα την εφημερία του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί το Διαβαλκανικό, που είναι ιδιωτικό θεραπευτήριο». Πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη αξιοποιήσει το στρατιωτικό νοσοκομείο 424, καθώς περιστατικά covid μεταφέρονται τόσο σε κλινική covid, αλλά και στην ΜΕΘ του. Επίσης, μπήκε στη μάχη ο Κυανούς Σταυρός και αύριο μπαίνει ο Άγιος Λουκάς που ανήκει στη Euromedica».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι εδώ και καιρό το κράτος παίρνει ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία για να ανακουφίσει το ΕΣΥ. «Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων μας συμβούλευσε ότι δεν πρέπει να αναμειχθούν κλινικές Covid και no Covid κι επειδή χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες ΜΕΘ, μεταφέρουμε περιστατικά no covid σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ΜΕΘ είναι για ανθρώπους που νοσηλεύονται για άλλες ασθένειες ή τροχαία παρά για Covid.

Οι αεροδιακομιδές και το μοντέλο Ισραήλ

Μάλιστα, δήλωσε ότι έχει δώσει την έγκριση στο ΕΚΑΒ, αν κι εφόσον χρειαστεί, να γίνονται και αεροδιακομιδές σε ειδικές κάψουλες από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα.

Ωστόσο, επισήμανε ότι όλοι οι νομοί της χώρας κι όχι μόνο η Θεσσαλονίκη, πιέζονται από την αυξητική διασπορά του κορωνοϊού και τόνισε ότι όσες μονάδες εντατικής θεραπείες κι αν ανοίξουν, δε θα είναι αρκετές, αν οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα για να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους και τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιο είναι το όριο των κρουσμάτων για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο υπουργός Υγείας έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο άρχισε να αίρει τα μέτρα στα 500 ημερήσια κρούσματα. «Το Ισραήλ που έχει ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα, περίπου 8,5 εκατ. κατοίκους, στις 24 Σεπτεμβρίου που επέβαλε καθολικό lockdown, είχε 11.500 κρούσματα και στις 18 Οκτωβρίου έπεσε κάτω από τα 500 κρούσματα και σιγά σιγά άρχισε να αίρει τα μέτρα», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία αν τις επόμενες μέρες δεν μειωθούν τα κρούσματα.

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο σημείωσε πως στην ενημέρωση της ερχόμενης Τετάρτης θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες. (Πηγή: skai.gr)