Για μια ακόμη χρονιά τα τηλεοπτικά προγράμματα αρχίζουν να απογοητεύουν το κοινό, καθώς οι συνταγές είναι “μία από τα ίδια” με ελαφρές περικοκλάδες και εμπλουτισμό των ζωνών με νέα πρόσωπα, έτσι για το “θεαθήναι”.

Στις πρωϊνές ψυχαγωγικές ζώνες η γενική φιλοσοφία είναι “χασκογελάστε χωρίς λόγο”, αφού η άνωθεν εντολή προς, παρουσιάστριες, παρουσιαστές και συμπαρουσιαστές είναι “κάν΄τε τον κόσμο να βρει κέφι”.

Και έτσι αρχίζουν οι παρελάσεις ξανθιών κυριών, που ναι μεν διαθέτουν μια κομψότητα, ενίοτε και φρεσκάδα, αλλά η λεγόμενη ποιότητα του λόγου και της θεματολογίας χάνεται ανάμεσα σε έμμεσες διαφημίσεις για κολλαγόνα και κρέμες, που καταπολεμούν ουλές, κοψίματα, καψίματα και ραγάδες…

Δεν λέμε να αρχίσουν αναλύσεις για την ποιητική ανθολογία Κάλβου, Σολωμού και Βαλαωρίτη, αλλά αυτά τα κουτσομπολίστικα, το που πήγε η μία και τι είπε η άλλη δεν αντέχονται.

Νομίζουν προφανώς οι τηλεπαρουσιάστριες μετά των συνομιλητριών τους ότι λένε σοφίες και ότι είναι πρόσωπα υψηλής αποδοχής ανάμεσα στο κοινωνικό σύνολο με ένα τουπέ σε στυλ Μπριζίτ Μπαρντό, καθώς περιδιαβαίνουν στις παραλίες της Μυκόνου και της Πάρου με κάτι εντυπωσιακά καπέλα και με γυαλιά δύο τετραγωνικών…

Και φτιάχνουν παρέες για να προσελκύσουν το κοινό, όπως είναι αυτή με την νέα εκπομπή του ΣΚΑΙ “Όλα Γκουντ”, ένας τίτλος ελληνοαγγλικής απλοϊκής σύνθεσης, που δείχνει υποβάθμιση του επιπέδου των κοινωνικών στρωμάτων και προσβολή της ελληνικής γλώσσας με την έμμεση καθιέρωση των λεγομένων “γκρίκλις”.

Έκοψαν τα μεσημβρινά Δελτία του Σαββατοκύριακου για να βλέπουμε τις σαχλαμάρες του “Όλα Γκουντ”, τη στιγμή μάλιστα που πολλά σ αυτή την χώρα πάνε κατά διαόλου…

Αλλά τι να κάνουμε; Αυτή είναι η πραγματικότητα, που συνεχίζεται επί δεκαετίες, καθώς, όπως γράφουν οι συνάδελφοι του τηλεοπτικού ρεπορτάζ, η πρωινή ζώνη δημιούργησε τους δύο “τηλεοπτικούς μύθους”: τη Ρούλα Κορομηλά και την Ελένη Μενεγάκη.

Η μεσημεριανή έπλασε αυτές που αργότερα θα κρατήσουν τα ηνία της πρωινής: τη Φαίη Σκορδά, την Κατερίνα Καινούργιου και τη Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Πολυπληθή πάνελ και σκληρός ανταγωνισμός

Φέτος, σύμφωνα με το protothema.gr, είναι πολλές οι παρουσιάστριες, πυκνά τα ζευγάρια παρουσιαστών, πολυπληθή τα πάνελ, αρκετές οι εκπομπές και ο ανταγωνισμός γνωρίζει πρωτοφανή ύψη.

Στο κόκκινο όλοι οι ιδιωτικοί σταθμοί – και φυσικά κάπου εκεί αρχίζει να φαίνεται και η ΕΡΤ με προτάσεις διαφορετικές αλλά σε εξέλιξη.

Το πρωί της Δευτέρας, νωρίτερα από ποτέ, μπήκαν στην αρένα οι περισσότεροι μονομάχοι. Κάποιοι γνωρίζουν καλά το παιχνίδι αυτό, κάποιοι θα το δοκιμάσουν πρώτη φορά, ενώ κάποιοι άλλοι που έπαιζαν μπάλα μόνοι τους θα βρεθούν πλέον απέναντι σε γερούς αντιπάλους. Ακολουθεί το μεσημεριανό πεδίο, στο οποίο θα πρωταγωνιστήσει ένα όνομα που δεν χρειάζεται συστάσεις, η Ελένη Μενεγάκη.

Μόνο στην ελληνική τηλεόραση υπάρχουν τόσες πολλές εκπομπές για τόσο λίγο κόσμο. Οδεύουμε σε αναλογία του τύπου δύο εκπομπές ανά τηλεθεατή έτσι όπως διαμορφώνεται ο χάρτης, ενώ στο παιχνίδι φέτος μπαίνουν νέοι παίκτες.

Για παράδειγμα, το MEGA νωρίς το πρωί, στις 7.50, εγκαινίασε νέα ζώνη με την εκπομπή «Mega Καλημέρα» και παρουσιάστρια την Ελεονώρα Μελέτη. Μαζί της ο Κώστας Τσουρός, ο Θανάσης Πάτρας και η Φλορίντα Πετρουτσέλι.

Ως τις 11 η Ελεονώρα, η οποία έχει εμπειρία στη ζώνη, και από το συγκεκριμένο format έχει ετοιμάσει σκαλέτα με αποκλειστικές συνεντεύξεις, αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για όσα συμβαίνουν στην ελληνική και διεθνή σόουμπιζ, σχόλια και όλο το τηλεοπτικό παρασκήνιο σε συνδυασμό με την τρέχουσα επικαιρότητα, σε ένα πλήρως ενημερωμένο μαγκαζίνο.

Το «Happy Day» του ALPHA

Η εκπομπή αυτή θα βρεθεί απέναντι από το «Happy Day» του ALPHA με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή και την ίδια ομάδα. Κώστας Φραγκολιάς, Τίνα Μεσσαροπούλου, Ολγα Λαφαζάνη και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι στελεχώνουν μία δοκιμασμένη στη ζώνη και στον χρόνο εκπομπή, η οποία ωστόσο αποφάσισε να μην ανανεώσει τα πρόσωπα παρά την πίεση του ανταγωνισμού.

Σταματίνα Τσιμτσιλή και Δημήτρης Παπανώτας με αξιώσεις και φέτος για πρωτιές

Λογικά εφαρμόζει το «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Μειωμένη σε διάρκεια, καθώς θα ξεκινά στις 7.45 αλλά θα ολοκληρώνεται λίγο πριν τις 10, η εκπομπή θα προσπαθήσει να διατηρήσει την πρωτιά στη ζώνη της απέναντι όχι μόνο στο MEGA, αλλά και στο νέο πρωινό του STAR, το οποίο ξεκινά στις 9, και φυσικά στις ενημερωτικές εκπομπές που κυριαρχούν στη συγκεκριμένη ζώνη.

Στον ΑΝΤ1 αύριο επιστρέφουν η Φαίη Σκορδά και ο Γιώργος Λιάγκας. Το «Πρωινό» κάνει επανεκκίνηση στις 9.50 με εντελώς νέο ρόστερ. Με τη Φωτεινή Πετρογιάννη και τον Τάσο Τεργιάκη στην ομάδα των συμπαρουσιαστών, οι δύο παρουσιαστές επιθυμούν μία άλλη προσέγγιση θεματολογίας, η οποία δεν θα εγκλωβιστεί στο τηλεοπτικό και κοσμικό γίγνεσθαι, αλλά θα προσπαθήσουν να εντάξουν στη σκαλέτα τους κοινωνικά και θέματα επικαιρότητας.

prwino_ant1
Η Φαίη Σκορδά και ο Γιώργος Λιάγκας ξεκινούν αύριο με το «Πρωινό» στον ΑΝΤ1, εντάσσοντας στην εκπομπή τους κοινωνικά και θέματα επικαιρότητας

Πρεμιέρα κάνει και η Μπέτυ Μαγγίρα στο ΟPEN στις 9.50 με το «Ποιος είναι πρωινιάτικα», το οποίο από τον τίτλο του κιόλας μαρτυρά πως θα είναι ένα άλλο πρόγραμμα, με πιο fun προσέγγιση. Την ομάδα της στελεχώνουν οι Δημήτρης Μακαλιάς, Δημήτρης Σαράντος και Αθηνά Αφαλίδου.

betty_maggira_open

Η Μπέττυ Μαγγίρα κάνει πρεμιέρα στο OPEN

Στο MEGA, στις 11, επιστρέφει αύριο το «Πάμε Δανάη». Η Δανάη Μπάρκα έρχεται με ανανεωμένη ομάδα συνεργατών. Σταθερός από πέρυσι ο Αρης Καβατζίκης και νεοαφιχθέντες οι Δέσποινα Καμπούρη, Γιώργος Κρικοριάν και Βίκυ Παγιατάκη.

Μία εβδομάδα αργότερα, είσοδο θα κάνουν η Κατερίνα Καινούργιου με τη «Σούπερ Κατερίνα» στον ALPHA και το «Breakfast Star» στο STAR με τους Γιώργο Καρτελιά και Ελίνα Παπίλα.

Το πρωινό του ALPHA θα ξεκινά κι αυτό στις 9.50 και το πάνελ της Κατερίνας Καινούργιου, η οποία έκανε την πλέον συζητημένη μεταγραφή του καλοκαιριού, στελεχώνεται από τους Χρύσλα Γεωργακοπούλου, Γιάννη Πουλόπουλο, Δημήτρη Αλεξάνδρου και Χάρη Λεμπιδάκη. Σταθεροί συνεργάτες η Μάρα Μεϊμαρίδη και η Ελενα Πολυκάρπου.

Στο STAR το στοίχημα είναι μεγάλο καθώς γίνεται μία επανεκκίνηση της πρωινής ζώνης με νέα πρόσωπα τα οποία δεν έχουν τηλεοπτική εμπειρία. Ο σταθμός διαφοροποιείται στις επιλογές του και αποφεύγει τις μεταγραφές και την επένδυση σε δοκιμασμένα πρόσωπα χτίζοντας κάτι διαφορετικό. Οι συνεργάτες του παρουσιαστικού διδύμου θα είναι οι Τάσος Μπιμπισίδης, Τζώρτζια Γεωργίου, Νανά Ηλιοπούλου και Aση Μπήλιου και το πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι η έναρξη γίνεται στις 9.

breakfast_star
«Breakfast στo STAR» με Γιώργο Καρτελιά και Ελίνα Παπίλα

 

Επιστρέφει  η Ελένη Μενεγάκη

Φυσικά η αρένα δεν αδειάζει στις 13.00, οπότε και αποχωρούν οι πρωινοί. Ηδη στις 12 έχει εισέλθει η Ιωάννα Μαλέσκου με το «Love it» στον ΣΚΑΪ, ενώ απέναντί της θα βρεθεί η Ζήνα Κουτσελίνη και η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο STAR.

Λίγο αργότερα επιστρέφει και η Ηλιάνα Παπαγεωργίου στον ALPHA ως παρουσιάστρια του «Style me up» και κριτική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από την ίδια, την Αλεξάνδρα Κατσαΐτη και τη Ραμόνα Βλαντή. Τη σκυτάλη θα παίρνει η Τατιάνα Στεφανίδου στις 14.50 με το «T Live» και συνταγή ίδια με αυτήν της περασμένης σεζόν.

Στις 13.50 την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, επιστρέφει στην τηλεόραση η Ελένη Μενεγάκη. Πρόκειται ίσως για μία πρεμιέρα η οποία συζητείται εδώ και πέντε μήνες τουλάχιστον, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Η επιστροφή της στο MEGA είναι γεγονός και μαζί της θα είναι ο Σάββας Πούμπουρας, η Ελιάνα Χρυσικοπούλου, ο Γιάννης Μούτσος, ο Δημήτρης Ουγγαρέζος, και o Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

Νέα είσοδος στις 16.00 το «Στούντιο 4» με τους Νάνσυ Ζαμπέτογλου και Θανάση Αναγνωστόπουλο, οι οποίοι εγκαινιάζουν μία άλλη εκπομπή στη μεσημεριανή ζώνη της ΕΡΤ1.

Από την άλλη εβδομάδα, στις 16.00, επιστρέφει και το «Shopping Star» με παρουσιάστρια τη Βίκυ Καγιά, ενώ στη ζώνη ήδη έχει ξεκινήσει το «Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο MEGA – και με πολύ καλή τηλεθέαση.