“Έχεις εχθρούς; Καλώς! Αυτό σημαίνει ότι έχεις ορθώσει το ανάστημά σου για κάτι, κάποτε στη ζωή σου”. (Ουίνστον Τσώρτσιλ)

Τα λόγια αυτά του κορυφαίου Βρετανού ηγέτη με την παγκόσμια ακτινοβολία θα έλεγε κανείς ότι έχουν μια διαρκή επικαιρότητα και δείχνουν πόση αξία έχει ο αγώνας και η πίστη σε αυτόν, όταν θέλεις να διατηρήσεις την αξιοπρέπειά σου και την αγάπη σου στην ελευθερία.

Με αφορμή την πρόσφατη προβολή της ταινίας “Η πιο σκοτεινή ώρα” (STAR) σε σκηνοθεσία Τζο Ράϊτ με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Γκάρι Όλντμαν πολλοί ήταν αυτοί, που συνειρμικά συνέδεσαν το θέμα της με την σημερινή κατάσταση, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα απέναντι στις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις και απειλές.

Τότε ήταν ο Χίτλερ, που κραύγαζε και συνέπαιρνε τα πλήθη, επιδιώκοντας κατακτήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τώρα είναι ένας άλλος “ελαφρομύσταξ”, που με πολεμικές κραυγές διακηρύσσει το πάθος του για μεγάλωμα της χώρας του, θέλοντας να πάρει όσα λέει και φαντάζεται ότι του ανήκουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στη Θράκη, αφού ανατρέψει τις διεθνείς ιστορικές συνθήκες, που εδραίωσαν την ειρήνη στην Ευρώπη.

Υπό αυτή την άποψη έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό αυτά, που έλεγε ο Τσώρτσιλ στον φασίστα Γερμανό δικτάτορα, απευθύνοντας ομιλίες στο βρετανικό κοινοβούλιο και στο υπουργικό συμβούλιο.

 

Βίντεο (τρέιλερ) από την συγκλονιστική ταινία “Η πιο σκοτεινή ώρα”.

Η ιστορική ομιλία – διάγγελμα προς τους πολίτες

Τον Μάιο του 1940 διαδέχτηκε τον Νέβιλ Τσάμπερλεν στην αρχηγία μιας κυβέρνησης συνασπισμού και προέβη στο διάσημο διάγγελμα του προς τον Βρετανικό λαό.

«Δεν έχω τίποτε να σας προσφέρω εκτός από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα. Έχουμε μπροστά μας ένα μαρτύριο της πιο οδυνηρής μορφής. Έχουμε μπροστά μας πολλούς, πολλούς μήνες αγώνα και πόνου.

Ρωτάτε: “Ποια είναι η πολιτική μας;” Μπορώ να πω ότι είναι το να διεξαγάγουμε πόλεμο από θαλάσσης, ξηράς και αέρος, με όλες τις εσωτερικές μας δυνάμεις και μ’ όλη τη δύναμη που μπορεί να μας δώσει ο Θεός. Να διεξαγάγουμε πόλεμο εναντίον μιας τερατώδους τυραννίας, που κανείς ποτέ δεν την έχει υπερβεί στο σκοτεινό, αξιολύπητο κατάλογο της ανθρώπινης εγκληματικότητας. […] 

Ρωτάτε: “Ποιος είναι ο σκοπός;” Μπορώ ν’ απαντήσω με μια λέξη. Είναι η νίκη. Νίκη με κάθε κόστος, νίκη παρ’ όλο τον τρόμο, νίκη, όσο μακρύς και σκληρός κι αν είναι ο δρόμος. Γιατί χωρίς νίκη, δεν υπάρχει επιβίωση. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Καμία επιβίωση για τη Βρετανική Αυτοκρατορία, καμία επιβίωση για όλα όσα αντιπροσωπεύει η Βρετανική Αυτοκρατορία.»

«Δεν θα παραδοθούμε ποτέ»

Ο Τσώρτσιλ φοράει κράνος κατά τη διάρκεια συναγερμού αεροπορικής επιδρομής στη Μάχη της Αγγλίας το 1940.

Μετά την κατάρρευση και συνθηκολόγηση της Γαλλίας, η Βρετανία βρέθηκε πλέον μόνη της στον αγώνα ενάντια στη Ναζιστική Γερμανία. Ο Χίτλερ επεδίωκε έναν συμβιβασμό ή συμφωνία με τη Βρετανία έχοντας κατά νου την σχεδιαζόμενη επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
Παρά ταύτα η στάση του Τσώρτσιλ ήταν αδιαπραγμάτευτη. Πριν ξεκινήσει η Μάχη της Αγγλίας, προέβη σε έναν ακόμη λόγο, έξοχο δείγμα της ρητορικής του δεινότητας, με σκοπό να ανυψώσει το ηθικό των Βρετανών.
«Θα πολεμήσουμε στη Γαλλία, θα πολεμήσουμε σε θάλασσες και ωκεανούς, θα πολεμήσουμε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους αιθέρες, θα υπερασπίσουμε το νησί μας, ό,τι και να μας κοστίσει, θα πολεμήσουμε στους διαδρόμους προσγείωσης, θα πολεμήσουμε στα χωράφια και στους δρόμους, θα πολεμήσουμε στους λόφους. Δεν θα παραδοθούμε ποτέ!»

Ο Τσώρτσιλ με τους χειρισμούς του υπήρξε έτσι από τους καθοριστικότερους παράγοντες στην τελική νίκη των Συμμάχων κατά των Γερμανών, ενώ καθιέρωσε και τον χαιρετισμό της νίκης με τα δύο δάχτυλα (V). Δεν υπήρξε γεγονός στο οποίο να μην ήταν πρωταγωνιστής.

Οι θέσεις του στηριζόμενες στην ρεαλιστική αναγνώριση και κοινή αποδοχή μεταξύ των πρωταγωνιστών νικητών των σφαιρών επιρροής, αποδείχθηκαν παράγοντες μιας μακροχρόνιας, αν και τεταμένης, ειρήνης μετά το τέλος του πολέμου.

Βιογραφικά στοιχεία:

Ο Σερ Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ-Τσώρτσιλ υπήρξε στρατιωτικός, πολιτικός, δημοσιογτράφος  και εν τέλει πρωθυπουργός (στα 63 του χρόνια), μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Επιπλέον συνέγραψε και πληθώρα ιστορικών έργων, βιογραφιών και απομνημονευμάτων μεταξύ των οποίων «Τα απομνημονεύματα από τον Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» και την «Ιστορία των Αγγλόφωνων λαών».
Για το συγγραφικό του έργο (αλλά ίσως περισσότερο από ευγνωμοσύνη για την προσφορά του στον πόλεμο) τιμήθηκε με το Νόμπελ το 1953.

Τα βαθιά του γεράματα ο Τσώρτσιλ, πάντοτε σεβαστός και τιμώμενος, τα πέρασε ήσυχα πλάι στη σύζυγό του Κλημεντίνη, ζωγραφίζοντας. Πέθανε στις 24 Ιανουαριου του 1965 σε ηλικία 91 ετών.
Θεωρείται ο πιο σπουδαίος Βρετανός όλων των εποχών.

Πληροφορίες – φωτό από: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ