Με την απειλή να στείλει στην Ευρώπη χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει μονομερώς τα σύνορα, στέλνοντας με ναυλωμένα λεωφορεία εκατοντάδες άτομα, αξιώνοντας να ταχθεί στο πλευρό του η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της σύγκρουσης με Συρία και Ρωσία.

Ήδη, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ από την Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης σε πολλά σημεία της Πόλης υπάρχουν σταθμοί λεωφορείων, στα οποία επιβιβάζονται μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο και άλλες χώρες και στέλνονται στην Αδριανούπολη με τελικό στόχο να περάσουν στην Ελλάδα.

Σε ρεπορτάζ του συγκεκριμένου ανταποκριτή οι μετανάστες έλεγαν ότι θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη, περνώντας μέσα από την Ελλάδα. Στα σύνορα του Έβρου έχουν  φτάσει  εκατοντάδες άτομα νεαρής ηλικίας με γυναίκες και παιδιά, που έχουν απωθηθεί και μένουν εγκλωβισμένοι στη νεκρή ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με φόβο να προκληθεί μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Η ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ηλεκτρισμένη, καθώς όλο και  περισσότεροι μετανάστες βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη και προσπαθούν να μπουν από το τελωνείο στις Καστανιές, που  έχει κλείσει.

Δυνάμεις της αστυνομίας, που συνεχώς ενισχύονται απαντούν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, αποτρέποντας την είσοδο σε ελληνικό έδαφος.
Το μεσημέρι βρίσκονταν στο σημείο περίπου 100 άτομα, που εγκλωβίστηκαν μετά το κλείσιμο του τελωνείου. Στη συνέχεια υπολογίζεται ότι στο σημείο βρέθηκαν πάνω από 400 άτομα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.  Πολλοί φορούσαν προστατευτικές μάσκες ή μαντήλια λόγω των χημικών.

Στον Έβρο ο Χρυσοχοϊδης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Την ίδια ώρα, η αστυνομία ενισχύει τις δυνάμεις της στο σημείο, όπου καταφθάνουν δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά και μονάδες στρατού.Ήδη στον Εβρο βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί.

Η αστυνομική δύναμη στην περιοχή από 100 άτομα έχει αυξηθεί στα 250 και αναμένεται να μεταβούν και άλλοι αστυνομικοί, ενώ ο στρατός έχει απλώσει στον δρόμο αγκαθωτά συρματοπλέγματα προκειμένου να μην επιτρέψει την πρόσβαση στην Ελλάδα.

Μάλιστα αναμένεται οι άνδρες του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. να αναπτυχθούν κατά μήκους των συνόρων σε σημεία-περάσματα προκειμένου να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων.Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα ενισχύσουν τον Εβρο με καινούργιες μονάδες από την Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία αλλά και τη Θράκη, ώστε να καλυφθεί όλο το μήκος των συνόρων και να μην περάσουν οι παράνομοι μετανάστες.

Το πρωί, οι εκατοντάδες μετανάστες επιχείρησαν δύο τουλάχιστον φορές να περάσουν τα σύνορα, παράνομα, αλλά απωθήθηκαν, μεετά την απειλή  Ερντογάν για την πολιτική ανοικτών συνόρων.Με σειρά μεταδόσεων τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι μετανάστες μπορούν να πάνε στην Ελλάδα και από τα νησιά.

Έτσι σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων άρχισε να συγκεντρώνεται στην Κωνσταντινούπολη, να μπάινει σε λεωφορεία και να φτάνει στα σύνορα, με σκοπό να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος.Μόλις το τελωνείο έκλεισε, η ελληνική πλευρά προσπάθησε να τους πείσει να επιστρέψουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν τους δέχθηκε πίσω, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην ουδέτερη ζώνη. Παράλληλα, πολλοί μετανάστες αποφάσισαν να μείνουν εκεί, ευελπιστώντας ότι θα περάσουν στην Ελλάδα. (Πηγή:ΣΚΑΪ/YENISAFAK.COM)