Σημαντική ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού με τρεις φρεγάτες και τρεις συν μία κορβέτες αναμένεται να επέλθει με αγορά από την Γαλλία, βάσει συμφωνία, που αναμένεται να επιτευχθεί απόψε στο επίσημο δείπνο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που αναμένεται να υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ, πρόκειται να οριστικοποιηθούν αύριο Τρίτη στο Παρίσι, όπου μεταβαίνουν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν.

Οι τρεις κορβέτες που αναμένεται να αποκτηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό συμφωνείται να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, μάλλον στον Σκαραμαγκά, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή και να ενισχυθεί η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και να διατηρηθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μετά το 2000 όταν στα ελληνικά ναυπηγεία χτίστηκαν τρία υπερσύγχρονα γερμανικά υποβρύχια τύπου «Παπανικολής».

Η αρχική πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να αποκτηθούν τέσσερις νέες φρεγάτες κι ακόμη δύο φρεγάτες -μάλλον μεταχειρισμένες- ως ενδιάμεση λύση, ώστε να ενισχυθεί άμεσα το Πολεμικό Ναυτικό, προτού παρέλθει η επταετία που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για το χτίσιμο των νέων φρεγατών.

Η γαλλική πρόταση, που είχε υποβληθεί την άνοιξη, προέβλεπε ναυπήγηση τεσσάρων νέων Belh@rra και δωρεάν παραχώρηση δύο πολεμικών πλοίων του γαλλικού ναυτικού, τα οποία, όπως προέκυψε, δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις του στόλου.

Η νέα γαλλική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, ήταν για τρεις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra -η πρώτη του τύπου χτίζεται ήδη στα ναυπηγεία του Λοριάν- και ακόμη τρεις κορβέτες τύπου Gowind, πλοία μικρότερου εκτοπίσματος που, όμως, από το Πολεμικό Ναυτικό εκτιμάται ότι καλύπτουν τις απαιτήσεις για την καθημερινή επιχειρησιακή λειτουργία του στόλου στο Αιγαίο.

Η πιο κατάλληλη στιγμή

Η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, η αποκαλούμενη ΑUKUS ήταν το κομβικό σημείο για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών από την ελληνική κυβέρνηση.

Το Παρίσι, που έχασε συμβόλαιο 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας για την πώληση 12 υποβρυχίων στην Καμπέρα, έριξε όλο του το βάρος για την κατάκτηση του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών. Για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν υποψήφιες και οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC, οι οποίες, όπως είναι κοινό μυστικό στο Πεντάγωνο, δεν έχουν ενθουσιάσει τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο προγραµµατισµός της Γαλλίας είναι να έχει ναυπηγηθεί η πρώτη φρεγάτα µέχρι το τέλος του 2023 και να έχουν κατασκευαστεί συνολικά πέντε Belh@rra µέχρι το 2030. «Η νέα φρεγάτα έχει αντιαεροπορικές ικανότητες που δεν έχουµε δει ποτέ άλλοτε στο παρελθόν» λένε γεµάτοι υπερηφάνεια οι Γάλλοι κατασκευαστές, αναδεικνύοντας κάποια από τα χαρακτηριστικά των πολεµικών πλοίων FDI.

Στη νέα γαλλική φρεγάτα σχεδιάζεται να ενσωµατωθεί «το πρώτο στον κόσµο πλήρως ψηφιακό ραντάρ µε κάλυψη 360 µοιρών», καθώς και τεχνολογίες που παραπέµπουν σε augmented reality και περιγράφουν το γαλλικό σχέδιο για την πρώτη πλήρως ψηφιακή φρεγάτα στον κόσµο.

«Μας δίνουν πλοία που θα είναι επιχειρησιακά για 40 χρόνια, αντιαεροπορικά και τα στρατηγικά βλήµατα scalp naval που έχουν βεληνεκές 600 µίλια» αποκαλύπτει πηγή µε γνώση των συζητήσεων που γίνονται στο πλαίσιο της διαπραγµάτευσης.

Η θωράκιση με τα  μαχητικά Rafale

Μετά την μείζονα ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι του 2020 όταν το τουρκικό πλοίο Oruc Reis έκανε σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και η Ελλάδα με την Τουρκία έφτασαν τρεις φορές στα πρόθυρα της σύρραξης, η Αθήνα αποφάσισε την άμεση ενίσχυσή της με γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale.

Η εμπορική συμφωνία υπεγράφη σε χρόνο ρεκόρ, πριν το τέλος του 2020, και προέβλεπε την αγορά 18 δικινητήριων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, εκ των οποίων τα 12 θα είναι μεταχειρισμένα από τη δύναμη της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας
.
Η παράδοση των πρώτων Rafale ξεκίνησε τον Ιούλιο και η παράδοση των πρώτων έξι στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναμένεται περί τα τέλη του 2021.

Ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής και στρατιωτικής αρωγής

Ως επτασφράγιστο μυστικό τηρεί η ελληνική πλευρά το περιεχόμενο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία. Απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δειπνήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας στο Παρίσι προσκεκλημένος του Εμανουέλ μακρόν, αύριο θα γίνουν συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών. Φλοράνς Παρλί και Νίκος Παναγιωτόπουλος έχουν στενή συνεργασία από την εποχή της συμφωνίας για την αγορά των Rafale, όπως και ο Νίκος Δένδιας που συντονίζεται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση με τον Ζαν Υβ Λε Ντριάν για τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας, των εξελίξεων στη Συρία και τη Λιβύη αλλά και για τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Θα συμφωνηθεί κάποιου είδους ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ της Ελληνικής και της Γαλλικής Δημοκρατίας; Θα αναλάβει δηλαδή το Παρίσι τη δέσμευση την υποχρέωση να παράσχει συνδρομή και να προσφέρει στρατιωτική αρωγή στην Αθήνα σε περίπτωση που απειληθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αντιστοίχως η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευθεί να βοηθήσει την γαλλική πλευρά αναπτύσσοντας δυνάμεις σε περιοχές που ο Μακρόν επιδιώκει να κάνει προβολή της γαλλικής σημαίας;

Οι λεπτομέρειες της διμερούς συμφωνίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν αύριο και να γίνουν γνωστές το επόμενο διάστημα.

Πέραν της μείζονας ελληνικής επιλογής που σηματοδοτεί η απόφαση για απόκτηση γαλλικών φρεγατών και κορβετών για συμπόρευση με την Γαλλία για τα επόμενα 30-40 χρόνια στο πεδίο της ναυτικής αποτροπής και της απόκρουσης των απειλών από θαλάσσης, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το «τι θα δώσει» ο Μακρόν για να ενισχύσει την Ελλάδα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, σε μια περίοδο που ο Ερντογάν επιμένει να καλεί σε διάλογο με μοναδικό σκοπό να μοιραστούν μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας οι θαλάσσιες ζώνες που η τουρκική πλευρά προσπαθεί να σφετεριστεί με τη δύναμη των όπλων.