Χωρίς διευκρινίσεις και πειστικές εξηγήσεις άλλαξε ο σχεδιασμός και τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας.

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν από καιρό συμφωνήσει το επόμενο τετ α τετ τους να γίνει στην Ελλάδα. Ωστόσο αν και αρχικά η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη, τελικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα.

Η τελευταία φορά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε έρθει στην Αθήνα ήταν το 2017. Τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να συνοδεύει πολυπληθή αποστολή με υπουργούς και άλλους αξιωματούχους. Ο αριθμός των ανθρώπων που θα συνοδεύουν τον Ερντογάν δίνει το στίγμα της σημασίας που αποδίδεται πλέον στις διμερείς σχέσεις, καθώς αναμένεται να υπογραφούν και διάφορες συμφωνίες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε τη Δευτέρα με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του CDU, Φρίντριχ Μερτς, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στο Βερολίνο, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή οικονομία και στο μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας, στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και τις προκλήσεις της ΕΕ, για τη μετανάστευση, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Θα υποδεχτούμε τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Ελλάδα

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις απόψεις του Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Φυσικά διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με τη Χαμάς. Δεν πιστεύω ότι είμαι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που θα το πει αυτό. Ταυτόχρονα, αυτό δεν είναι λόγος να μην υποδεχτούμε τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Ελλάδα. Θα μιλήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις, θα μιλήσουμε για τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, η οποία -να το ξαναπώ- ορίζεται με μεγάλη σαφήνεια από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Προσπαθώ πάντα να είμαι εποικοδομητικός και να λύνω προβλήματα αντί να προσθέτω επιπλέον δυσκολίες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Και κατέληξε: «ποτέ δεν χάνει κανείς όταν συνομιλεί και όταν συζητά, ακόμη και όταν πρέπει να έχει δύσκολες συζητήσεις και δύσκολες συνομιλίες».

Αναλυτικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός είπε:

“Επιτρέψτε μου να σας πάω πίσω στο 2019, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση. Είχαμε τότε να αντιμετωπίσουμε μία πολύ επιθετική Τουρκία, τόσο στο μέτωπο της μετανάστευσης -θυμηθείτε, να το επαναλάβω, τι συνέβη τον Μάρτιο του 2020- αλλά και σε ό,τι αφορά τα διμερή μας ζητήματα. Υπήρχε ένας αδιάκοπος αναθεωρητισμός και μια προσπάθεια καταπάτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ιδίως όταν επρόκειτο για δραστηριότητες στη θάλασσα.

Εν τέλει πιστεύω ότι καταφέραμε να πείσουμε την Τουρκία ότι αυτή η προσέγγιση ήταν αντιπαραγωγική. Τους τελευταίους μήνες είδαμε μια σημαντική αποκλιμάκωση στις σχέσεις μας. Συνάντησα τον Πρόεδρο Ερντογάν δύο φορές -πριν από την πρόσφατη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Συμφωνήσαμε σε μια πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεών μας. Θα συναντηθούμε ξανά στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, με στόχο να θέσουμε μια θετική ατζέντα και να μην αφήσουμε τις μακροχρόνιες διαφορές μας να κλιμακωθούν σε σημείο όπου να διακινδυνεύουμε στρατιωτική σύγκρουση. Να διαχειριστούμε, λοιπόν, τις δυσκολίες μας και να χτίσουμε πάνω σε μια θετική ατζέντα, αυτή είναι η προσέγγιση που έχω υιοθετήσει.

Διαφωνία σχετικά με την Χαμάς

Φυσικά διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με τη Χαμάς. Δεν πιστεύω ότι είμαι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που θα το πει αυτό. Ταυτόχρονα, αυτό δεν είναι λόγος να μην υποδεχτούμε τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Ελλάδα. Θα μιλήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις, θα μιλήσουμε για τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, η οποία -να το ξαναπώ- ορίζεται με μεγάλη σαφήνεια από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προσπαθώ πάντα να είμαι εποικοδομητικός και να λύνω προβλήματα αντί να προσθέτω επιπλέον δυσκολίες. Η αρχή μου πάντοτε ήταν ότι σε όλες τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να συνομιλούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Και, στο τέλος της ημέρας, παρά τα όσα είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν για τη Χαμάς, θεωρώ ότι είναι στο συμφέρον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα κλιμακωθεί πέρα από τη φρικτή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι στο συμφέρον και της Τουρκίας. Ουδείς θέλει να δει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, ποτέ δεν χάνει κανείς όταν συνομιλεί και όταν συζητά, ακόμη και όταν πρέπει να έχει δύσκολες συζητήσεις και δύσκολες συνομιλίες”.

Συμφωνήθηκε μηχανισμός επαφής για εφαρμογή των ΜΟΕ

Χθες οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας διεξήγαγαν νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

‘Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας της Τουρκίας στην ‘Αγκυρα. Σε αμφότερες τις αντιπροσωπείες, συμμετείχαν πρέσβεις, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ’ αρχήν, να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του έτους 2024, από τον συμφωνημένο προηγουμένως κατάλογο ΜΟΕ. Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό πνεύμα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την ελληνική πλευρά, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο ‘Αμυνας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στην ‘Αγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).