Στη Γενεύη βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να λάβει μέρος στην Άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό, που ξεκινάει αύριο, Τρίτη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελβετία.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως πρόκειται πραγματικά για μια κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση. “Γνωρίζοντας ακριβώς και αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα, η δική μας πλευρά, πέραν του ιδίου, αλλά και όλη η αντιπροσωπεία, μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση, προκειμένου να δημιουργήσουμε ή να συνδράμουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει ή να επαναρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των ΗΕ, των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, των όσων η δήλωση της 25ης Νοεμβρίου διαλαμβάνει και αποτελεί τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού”, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Μακάρι, τόνισε, και η άλλη πλευρά να προσέλθει με την ανάλογη βούληση, την ανάλογη εκτίμηση, γιατί δεν θα είναι μόνον εις βάρος των Ελληνοκυπρίων η οποιαδήποτε εκτροπή, αλλά και εις βάρος των Τουρκοκυπρίων.

Ν. Δένδιας: Πάμε για το καλύτερο

«Αύριο είναι μία δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερο» ανέφερε ενόψει της αυριανής άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

O υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει αύριο στη Γενεύη, προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και θα διεξαχθεί από 27 έως 29 Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στις προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Άτυπης Πενταμερούς, τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου και τη Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου, ενώ θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τη Μ. Τετάρτη, 28 Απριλίου, στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων του Αντόνιο Γκουτέρες με τους συμμετέχοντες στην Άτυπη Πενταμερή. Αργότερα, το ίδιο βράδυ θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας της συνόδου.

Αν υπάρχει κοινό έδαφος για αναζήτηση λύσης

Στόχος της συνάντησης υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Στην Κύπρο για την προετοιμασία της πενταμερούς θα επιστρέψει η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ πιθανότατα την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, η οποία θα έχει νέες συναντήσεις με τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν εξάλλου, ότι είναι πιθανή και η πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων ακόμα και πριν την άφιξη της Λουτ στο νησί.

Την ίδια ώρα εμπλοκή στην διαδικασία, ώστε να επιτευχθεί η επανεκκίνηση των ουσιαστικών συνομιλιών επιθυμεί να έχει και η ΕΕ, η οποία δια του ύπατου εκπροσώπου της για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ θα παρακαθίσει στο τραπέζι της πενταμερούς υπό το καθεστώς παρατηρητή.

Η ενεργή εμπλοκή της ΕΕ θα διακηρυχθεί και από την Κύπρο κατά την παρουσία του Ζοζέπ Μπορέλ στο νησί στις 4 Μαρτίου.

Αγκάθι η πολιτική ισότητα  στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης καλωσορίζοντας την εξαγγελία του ΟΗΕ δήλωσε προσηλωμένος στην λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας εντός των παραμέτρων που επαναβεβαιώθηκαν στην κοινή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα και ενόψει της πενταμερούς συνάντησης ο πρόεδρος του κυβερνώντος ΔΗΣΥ επιχείρησε την επαναπροσέγγιση του με το ΑΚΕΛ, δηλώνοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δώσουν στους Τουρκοκυπρίους την πολιτική ισότητα. Κάλεσε παράλληλα την ηγεσία του ΑΚΕΛ σε συνάντηση επικαλούμενος την κρισιμότητα των στιγμών για το κυπριακό. Η συνάντηση των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη.

Τατάρ με στήριξη της Τουρκίας 

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας την ανακοίνωση για την συνάντηση της πενταμερούς δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα μοιραστούν με ειλικρίνεια τις λεπτομέρειες του «νέου οράματος τους».

Αυτό, όπως είπε έχει την πλήρη στήριξη της Τουρκίας και βασίζεται στην «κυρίαρχη ισότητα των δύο κρατών και την συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών».