«Είναι ένα ταξίδι που σχεδιάζαμε να κάνουμε εδώ και αρκετό καιρό. Και πιστεύω πως ήταν σκόπιμο το ταξίδι αυτό να γίνει φέτος καθώς, όπως επισήμανες, γιορτάζουμε 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Η προοπτική να αναπτύξουμε περαιτέρω και να δώσουμε νέα ώθηση στις ήδη πολύ καλές διμερείς σχέσεις μας είναι εξαιρετική», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τη πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας στο Ταλίν.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την ομόλογο του ότι οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά σημεία, βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι και τα δύο ναυτικά κράτη, αντιμετωπίζουν προκλήσεις από τους γείτονές τους στα ανατολικά και μοιράζονται τις ίδιες αξίες, τις ίδιες πεποιθήσεις για μία διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

«Όπως επισήμανες, είναι πολλά που μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Θα πρέπει να σου πω ότι το Εσθονικό μοντέλο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης όταν σχεδιάζαμε το δικό μας Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Καταφέραμε με μεγάλη επιτυχία να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις συναλλάσσονται με το κράτος. Τον τελευταίο χρόνο, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο συναλλαγές, ενώ έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε μία σειρά από ψηφιακές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλες εφαρμογές γύρω από τη φροντίδα της υγείας.

Η χώρα σας είναι πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και προσβλέπουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας προς όφελος των δύο χωρών μας και φυσικά να εστιάσουμε σε τομείς συνεργασίας στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έστειλε το εξής μήνυμα από το Ταλίν: «Εάν οι επιχειρήσεις σας επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα είναι πραγματικά το μέρος όπου θα πρέπει κανείς να βρίσκεται και να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι χθες ο «Economist» δημοσίευσε μια έρευνα που κατατάσσει την Ελλάδα στην κορυφή των χωρών που βελτίωσαν το επιχειρηματικό τους περιβάλλον.

«Μέσα σε τρία χρόνια ανεβήκαμε 16 θέσεις. Αυτό μας χαροποιεί πραγματικά, και ενισχύει τα επιχειρήματά μας, οταν προβάλουμε την Ελλάδα ως μια χώρα που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης», τόνισε, ενώ είπε, επίσης, πως Ελλάδα και Εσθονία είναι ενωμένες ενάντια στην κατάφωρη πράξη επιθετικότητας από τη Ρωσία, από κοινού με τους υπόλοιπους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Παρέχουμε στην Ουκρανία όλη την απαραίτητη υποστήριξη

«Είμαστε ιδιαίτερα προσηλωμένοι σε μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Θεωρούμε αδιανόητο ότι κάποιος στην ήπειρό μας θα ήθελε να αλλάξει τα σύνορά μας με τη βία. Συνεπώς, έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία όλη την απαραίτητη υποστήριξη, και αυτό περιλαμβάνει επίσης στρατιωτική υποστήριξη προκειμένου οι γενναίοι Ουκρανοί να υπερασπιστούν τη χώρα τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Και επιτρέψτε μου επίσης να συμφωνήσω με όσα είπε η Πρωθυπουργός, καταδικάζοντας τις επιθέσεις που εξαπολύθηκαν αδιακρίτως, μόλις χθες, κατά των Ουκρανικών υποδομών, προκαλώντας όχι μόνο το θάνατο αθώων πολιτών, αλλά και την καταστροφή υποδομών που είναι απολύτως ζωτικής σημασίας προκειμένου η Ουκρανία να διασφαλίσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και να έχει θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα», επισήμανε.

Και συνέχισε: «Θα ήθελα επίσης να εστιάσω στο ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να πείσουμε τις χώρες που δεν εφαρμόζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας πως αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση, ειδικά όταν πρόκειται για μέλη του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές να κλείσουμε τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν στη Ρωσία να τις παρακάμψει».

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως ενημέρωσε την Εσθονή ομόλογό του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις συνεχείς εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο, μέσω ενεργειών και ρητορικής που, όπως σημείωσε, δυστυχώς έχουν υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εσθονία γιατί πάντα υποστήριζε τις θέσεις μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα συνεχίσω να επαναλαμβάνω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών, υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, και αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο, και στην περίπτωσή μας, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας”.

Για Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν είναι ηθικά αποδεκτό το γεγονός ότι η Ελλάδα επιτρέπει σε Ρώσους πολίτες να έρχονται στη χώρα ως τουρίστες, ενώ η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεν υποστηρίξαμε, επί της αρχής, μια οριζόντια απαγόρευση για τους Ρώσους να επισκέπτονται την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχουμε πραγματικά επιπτώσεις ως Ελλάδα -και ως τουριστικός προορισμός- από το γεγονός ότι συνταχθήκαμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις δέσμες κυρώσεων, διότι πρακτικά κανείς από τη Ρωσία δεν ήρθε στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, ενώ σχεδόν όλοι οι Ρώσοι που ήθελαν να ταξιδέψουν πήγαν στην Τουρκία. Έτσι, πληρώσαμε το τίμημα όσον αφορά την πιστή εφαρμογή του πακέτου κυρώσεων και είμαι πεπεισμένος ότι κάναμε το σωστό. Έχουμε παράσχει μεγάλη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Δεν θα μπω, για προφανείς λόγους, σε λεπτομέρειες, αλλά οι Ουκρανοί είναι πολύ ικανοποιημένοι με τη βοήθεια που τους προσφέραμε και δεν υπήρξαν παράπονα όσον αφορά την παράδοση της”.

Κάγια Κάλας: Θα ήθελα να επαινέσω τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στο θέμα της Ουκρανίας

Από την πλευρά της η κα Κάλας παρενέβη και σημείωσε: «Επιτρέψτε μου να προσθέσω, αν και δεν απευθυνόταν σε εμένα η ερώτηση, ότι θα ήθελα να επαινέσω τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε αυτό το θέμα, όσον αφορά την πολιτική της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική ηγεσία, εφαρμόζει τις κυρώσεις και βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η Ελλάδα είναι ένας ισότιμος σύμμαχος, αν και τα προβλήματα μπορεί να είναι πιο μακριά από τα σύνορά της, ενώ είναι πιο κοντά στα δικά μας. Αλλά η διατήρηση της ενότητας, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική και η Ελλάδα υπήρξε ισχυρός παράγοντας σε αυτό».

Παίρνοντας ξανά το λόγο ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε περισσότερους από 100.000 Ουκρανούς ελληνικής καταγωγής που ζουν γύρω από τη Μαριούπολη, επομένως τρέφουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά για αυτό το τμήμα της Ουκρανίας.

«Έτσι, πήραμε τις αποφάσεις μας πολύ γρήγορα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τον ρωσικό λαό -κάνω διάκριση μεταξύ λαού και κυβέρνησης. Θα επιμείνουμε σε αυτόν τον δρόμο και θα είμαστε πάντα υποστηρικτές των ευρωπαϊκών δράσεων ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)