Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε δημοσίευμα ιστοσελίδας, το οποίο διαψεύστηκε στη συνέχεια σχετικά με την κατάσταση στις Καστανιές του Έβρου με αναφορά σε δήθεν εκκένωση της τοπικής κοινότητας, ενώ υπήρξε και αναπαραγωγή των φημολογιών με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πολίτες να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα. 

Το επίμαχο κείμενο είχε τίτλο “Καστανιές: οικογένειες στέλνουν γυναίκες και παιδιά στα μετόπισθεν για καλό και για κακό” και αποτέλεσε αφορμή για εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης .

Η δημοσίευση στην ιστοσελίδα έγινε πριν από 20 ώρες και στην εισαγωγή ανέφερε:”Στις Καστανιές ο φόβος των κατοίκων είναι τέτοιος που αρκετές οικογένειες στέλνουν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους σε άλλες πόλεις και …”.. Ωστόσο μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα το εν λόγω δημοσίευμα εξαφανίστηκε.

Υπήρξε όμως αναπαραγωγή των σχετικών δημοσιευμάτων από άλλες ιστοσελίδες σε βαθμό, που να διαχέονται οι ψευδείς φημολογίες και μην μπορεί να διακρίνει κανείς που βρίσκεται η αλήθεια και που το ψέμα.

Ένα από τα δημοσιεύματα άλλης ιστοσελίδας ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Απομακρύνονται με ιδία πρωτοβουλία κάτοικοι από το χωριό Καστανιές στον Έβρο, λόγω της διάχυτης ανησυχίας πιθανής διάρρηξης τη νύχτα της ελληνικής άμυνας,
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενισχύονται συνέχεια οι αλλοδαποί από την άλλη πλευρά των συνόρων και μέσα στη νύχτα θα πραγματοποιήσουν την τελική επίθεσή τους.
Οι ελληνικές δυνάμεις έχουν και αυτές ενισχυθεί, αλλά οι φόβοι είναι διάχυτοι, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταφέρονται παλέτες-αυτοσχέδιες πλατφόρμες γεφύρωσης και μοιράζονται αντιασφυξιογόνες μάσκες στους αλλοδαπούς 
Το ζήτημα είναι ότι ο αντικειμενικός τους στόχος είναι να μπουν απλά στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί αν δεν υπάρξει έναρξη προειδοποιητικών πυρών,που θα διαλύσει τις συγκεντρώσεις και δεν ξεκαθαριστεί ότι όποιος εισέρχεται θα επιστρέφεται άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο στην Τουρκία, «ακόμα και με αλεξίπτωτο» που λέει ο λόγος.
Στις Καστανιές ο φόβος των κατοίκων είναι τέτοιος που αρκετές οικογένειες στέλνει παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι σε άλλες πόλεις και χωριά του νομού Έβρου.”

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να ερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων καθώς μετά την επίμαχη ανάρτηση υπήρξε δήλωση διάψευσης του δημάρχου Ορεστιάδας.

Η παραγγελία του κ. Ιωαννίδη για τη διενέργεια της έρευνας δόθηκε στην Κρατική Ασφάλεια Αθηνών.

Νέα απόκρουση μαζικής απόπειρας εισβολής

Χρήση χημικών από πλευράς αστυνομικών έγινε λίγο μετά το μεσημέρι ως απάντηση στον πετροπόλεμο που δέχονται από πλευράς των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών στο τελωνείο των Καστανιών Έβρου.

Όπως  μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον χώρο έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατός. Οι πρόσφυγες – μετανάστες επιτίθενται εκσφενδονίζοντας πέτρες και ξύλα κατά των παρατεταγμένων δυνάμεων που προσπαθούν να τους απωθήσουν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα του στρατού και της αστυνομίας έχουν υποστεί φθορές από τον πετροπόλεμο. Στην επιχείρηση αναχαίτισης οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν και όχημα ρίψης νερού.

Τραυματισμός αστυνομικού με πέτρα

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αποτροπής εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, στις Καστανιές Έβρο ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο από πέτρα που εκσφενδονίστηκε από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου για τις πρώτες βοήθειες, είναι καλά στην υγεία του και παρά τον τραυματισμό του, ζήτησε σύντομα να επιστρέψει στα καθήκοντά του.