Συνάντηση  σε θετικό κλίμα είχε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ.

Όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι, που βρέθηκαν κοντά στους υπουργούς, ήταν μια σύντομη συνάντηση. Ωστόσο ο κ. Παναγιωτόπουλος μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής πλευράς για αποκλιμάκωση.

«Είναι καλό να πέφτουν οι τόνοι, η βελτίωση στο κλίμα γίνεται με μικρά βήματα, τα μικρά βήματα οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα. Ας το κάνουμε», φέρεται να είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος στον Τούρκο ομόλογό του.

Το βίντεο  έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Ο κ. Ακάρ φέρεται να απάντησε: «Όσο υπάρχει μεταξύ μας επικοινωνία, όλα είναι εφικτά».

Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας

Κατά πληροφορίες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του πως για να γίνουν βήματα μπροστά πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις, οι παραβιάσεις και οι λεκτικές επιθέσεις.

Από την τουρκική πλευρά μεταφέρεται ότι κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε πως «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων, να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα, να συμβάλουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας, στη διμερή και περιφερειακή συνεργασία και να διατηρηθεί ο διάλογος για τη μείωση των εντάσεων».

Η ερμηνεία που δίνεται από ελληνικής πλευράς είναι ότι ο Άγκυρα φαίνεται να παίρνει το μήνυμα της Αθήνας και αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ακάρ είχε προετοιμάσει το έδαφος για τη σημερινή συνάντηση με τη χθεσινή του δήλωση στον ΣΚΑΪ.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)» είχε δηλώσει χθες στον ΣΚΑΪ ο Χουλουσί Ακάρ.

Μάλιστα, ένα στοιχείο συμβολισμού είναι ότι ο Τούρκος υπουργός είναι εκείνος κατευθύνθηκε προς τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για να συζητήσουν στο περιθώριο της Συνόδου.

Νωρίτερα υπήρξε παρέμβαση στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ.