Στο πρόγραμμα των προηγμένων αεροσκαφών F 35 εισέρχεται η Ελλάδα, καθώς αναμένεται επιστολή από τον Αμερικανό υπουγό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τα επόμενα 24ωρα.

Η κίνηση αυτή ενισχύει ιδιαίτερα την Ελλάδα και αλλάζει την ισορροπία των δυνάμεων, αλλά και αποτυπώνει το υψηλότατο επίπεδο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων.

Η ένταξη της Ελλάδας στο εν λόγω πρόγραμμα έρχεται μετά την εισήγηση των Αμερικανών για απόκτηση από την Τουρκία 40 αεροσκαφών F 16 και την αναβάθμιση άλλων 70 με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Η απαντητική επιστολή των Αμερικανών στο ελληνικό αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη Δευτέρα. Παράλληλα, θα σταλεί και στο Κογκρέσο και εφόσον εντός 14 ημερών δεν υπάρξουν αντιρρήσεις, τότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για την υπογραφή της Σύμβασης.

Υπάρχει και το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, καθώς αναμένεται και μια επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου εκτός της αποδοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, θα αποτυπώνεται η πρόθεση περαιτέρω ενίσχυσης της ελληνο-αμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας.

Με την μελλοντική απόκτηση των F-35 και σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθίσταται μια από τις ισχυρότερες στην ευρύτερη περιοχή. Αναμένεται επίσης να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις και με άλλο υλικό, που θα προσφερθεί από αμερικανικής πλευράς.

Προηγήθηκαν η αποδοχή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Ερντογάν και η επιστολή Μπάιντεν προς το Κογκρέσο για την προώθηση της αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος προωθεί με ραγδαίο ρυθμό την ενίσχυση της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Κι αυτό διότι εν μέσω δύο πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, η Ανατολική Μεσόγειος έχει καταστεί ξανά υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για τους Αμερικανούς.

Η εξωτερική πολιτική άλλωστε, θα είναι ένα από τα θέματα αιχμής στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Μπάιντεν εν όψει μιας ακόμα σκληρής αναμέτρησης τον ερχόμενο Νοέμβριο.