Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) εξελέγη ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, o οποίος είναι ο 35ος πρόεδρός της από το 1949 και ο πρώτος Έλληνας που κατέχει αυτό το αξίωμα, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος έχει θητεία ενός έτους, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μία φορά.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην Ουκρανία και τόνισε:

“Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ήμασταν όλοι μάρτυρες της άγριας, ανελέητης και αδικαιολόγητης επίθεσης από τη Ρωσία -η οποία ήταν τότε μέλος αυτού του Συμβουλίου- σε μια ελεύθερη χώρα, την Ουκρανία». Από τότε, «οι Ουκρανοί πολίτες, και ειδικά τα παιδιά, υποφέρουν, ζουν καθημερινά με τον φόβο του θανάτου και όχι με την ελπίδα της ευτυχίας», πρόσθεσε.

Λογοδοσία για τα φρικτά εγκλήματα

«Δεν θα σας εκπλήξω αν σας πω ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, η Ουκρανία και η εξασφάλιση λογοδοσίας για τα φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφός της θα είναι η κύρια προτεραιότητά μου», δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

«Το Συμβούλιο μας έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την καταπίεση που προκαλείται από την έλλειψη δημοκρατικών ιδανικών ακόμη και σε χώρες που εκλέγουν δημοκρατικά τους ηγέτες τους», σημείωσε ο κ. Ρουσόπολος.

«Είμαστε εδώ για να τους υπενθυμίσουμε τι έχουν υπογράψει για την επικύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όλες τις πολλές άλλες δεσμεύσεις που έχουν σχεδιάσει και δημιουργήσει μαζί», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος σημείωσε ότι «είναι ευπρόσδεκτη και πρέπει να παραμείνει ένα εργαλείο για την υποστήριξη των ανθρώπινων ικανοτήτων και όχι ένα υποκατάστατο της ανθρώπινης βούλησης και αυτονομίας».

Ενδιαφέρον για το περιβάλλον

Η δεύτερη πρόκληση, ανέφερε, είναι «η επείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε για τον καλύτερο τρόπο προστασίας του εύθραυστου περιβάλλοντος μας. Η χώρα μου είναι μάρτυρας των καταστροφών της κλιματικής αλλαγής σε πραγματικό χρόνο και πρέπει να δράσουμε».

Η επόμενη πρόσκληση, ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος, αφορά «κοινωνικές, επαγγελματικές, οικονομικές και άλλες ανισότητες μεταξύ των φύλων, που δεν έχουν εξαλειφθεί στο βαθμό που θα θέλαμε. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι να επιτευχθεί η ισότητα που όλοι επιθυμούμε».

Εξέφρασε επίσης τη βούλησή του να εργαστεί για «ακόμη μεγαλύτερη προβολή» για το Συμβούλιο της Ευρώπης μεταξύ των κρατών μελών του και του υπόλοιπου κόσμου.

Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι διεθνής οργανισμός, στον οποίο συμμετέχουν 46 κράτη της Ευρώπης και της ανατολικής περιφέρειάς της, που φτάνουν συνολικά τον πληθυσμό των περίπου 675 εκατομμυρίων. Συμμετέχουν επίσης 5 κράτη ως παρατηρητές του Συμβουλίου και 3 ως παρατηρητές της συνέλευσής του. Ιδρύθηκε στις 5 Μαίου του 1949.

Δεν πρέπει να συγχέεται με το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι ο παλαιότερος οργανισμός ο οποίος έχει ως σκοπό την ευρωπαϊκή ενοποίηση  με ιδιαίτερη έμφαση στα νομικά πρότυπα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την δημοκρατική ανάπτυξη και την ρύθμιση των νομοθεσιών, καθώς και την πολιτισμική συνεργασία στην Ευρώπη.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης ανήκουν τα περισσότερα κράτη της ΕΥρώπης με εξαίρεση αυτά που έχουν περιορισμένη αναγνώριση, ενώ, μέλος του Συμβουλίου δεν αποτελούν επίσης το Βατικανό, το Καζακστάν, η Λευκορωσία και η Ρωσία με την τελευταία να ήταν μέλος από το 1996 αλλά αποβλήθηκε το 2022 λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.