Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τις δηλώσεις από Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία και Γερμανία, που καλούν την Τουρκία να αποφύγει τυχόν νέες προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο και να μην τορπιλίσει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή να προχωρήσει το σκάφος Oruc Reis στις  προκλητικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και μάλιστα πιο κοντά στο Καστελόριζο.

Προφανώς ο Ερντογάν δοκιμάζει τα νεύρα και την υπομονή της Ελλάδας, αλλά παράλληλα φαίνεται ότι δεν υπολογίζει οποιαδήποτε απειλή από τους Δυτικούς ηγέτες για κυρώσεις, βλέποντας ότι μένουν στα λόγια και ότι δεν επιθυμούν κατά βάθος να έρθουν σε σύγκρουση μαζί του, είτε γιατί τους “έχει στο χέρι” για το προσφυγικό, είτε γιατί τα συμφέροντά τους είναι πιο μεγάλα από τις επιπτώσεις ενός θερμού επεισοδίου στην Αν. Μεσόγειο, ακόμη και μιας πολεμικής σύγκρουσης της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Οι αντιδράσεις είναι και πάλι χλιαρές και μοιάζουν με κοροϊδία απέναντι στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, μετά την απόφαση της Τουρκίας να εκδόσει Navtex για σεισμικής έρευνες του σκάφους Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου και σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Γαλλία μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος χαρακτήρισε λυπηρό και μη συνετό βήμα τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο.

Όπως δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αν το τουρκικό πλοίο προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες θα τορπιλίσει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοσέπ Μπορέλ, τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση».

Ειδικότερα, μιλώντας στη συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα» και υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη».

Τους τα είπε ο Ν. Δένδιας, αλλά ….

Η Τουρκία λειτουργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά το τέλος του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετά την ενημέρωση των συναδέλφων του της ΕΕ
Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια από το Καστελόριζο. Τους εξήγησα επίσης αυτό που είναι προφανές, ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή. Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία λειτουργεί ως o υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, ενάντια στο διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Μισέλ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Υουργείο Εξωτερικών: Απειλή κατά της ειρήνης

«Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τη νέα τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές.

«Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα τον ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

«Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της, να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της, διά των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει: «Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».