“Θα θέτω αυτό το θέμα όπου μπορώ έως ότου η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά”  τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Børge Brende, στο Νταβός της Ελβετίας. 

Ο κ . Μητσοτάκης ‘εστειλε σαφές μήνυμα προς την ‘Αγκυρα και τον Τούρκο ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν, γιαν τον οποίο είπε ότι κάνει λάθος αν νομίζει ότι δεν θα καταγγέλλονται διεθνώς οι προκλήσεις της Τουρκίας.

«Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου αλλά και στις προκλήσεις της ‘Αγκυρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα «εμείς είπαμε “όχι”, υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τότε ο Πρόεδρος Ερντογάν έλεγε τα ίδια πράγματα: Ότι δεν θέλει να μου μιλήσει. Οπότε, ίσως αλλάξει γνώμη».

Υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας

Σημείωσε ότι είμαστε γείτονες και πρέπει πάντοτε να μιλάμε και θέλουμε πάντα να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και τόνισε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε εμείς αυτοί που δεν θα μιλάμε στους γείτονές μας».

Στηλίτευσε την τουρκική επιθετικότητα και σημείωσε ότι ένα μήνα μετά τη συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν, είδαμε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά. «Αυτή η συμπεριφορά είναι εντελώς απαράδεκτη. Και θα θέτω αυτό το θέμα όπου μπορώ έως ότου η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των υπερπτήσεων είπε ότι υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια τώρα και προσέθεσε ότι τώρα πολλοί πολιτικοί στη Σουηδία και τη Φινλανδία αντιλαμβάνονται πόσο προβληματική είναι αυτή η συμπεριφορά.

Ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και εκτίμησε ότι θα είναι λάθος αν η Τουρκία συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις για να αποκομίσει κάποιο είδος οφέλους για το δικό της εθνικό συμφέρον.

«Είναι μια στιγμή που όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είναι σημαντικό ότι το ΝΑΤΟ πρόκειται να ενισχυθεί με την ένταξη δύο επιπλέον χωρών. Και ειλικρινά, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα στο ΝΑΤΟ είναι μια ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια περίοδο ηρεμίας και σταθερότητας. Αλλά δεν ήμασταν ποτέ εμείς, εκείνοι που προκαλούσαν εντάσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα καταφέραμε στην Οικονομία»

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενείς αναφορές στην οικονομική κατάσταση της χώρας και την ανάπτυξη και είπε ότι καθώς πλησιάζουμε το 2023, το οποίο προσδιόρισε ως «έτος στο οποίο έχουμε εκλογές», θα πει στον λαό ότι «τα καταφέραμε, και τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας».

«Αν συγκρίνετε την Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια, το 2012, με την Ελλάδα του 2022, σήμερα είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, μια ανθεκτική χώρα. Πολεμήσαμε τον λαϊκισμό, νικήσαμε τη λαϊκιστική ρητορική γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα πολύ καλύτερα» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δημιούργησε θέσεις εργασίας, αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα και ο κατώτατος μισθός κατά 10%, ενώ σημείωσε:

«Αναγνωρίζουμε ότι οι μισθοί είναι ακόμη χαμηλοί στην Ελλάδα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη που δημιουργούμε είναι μια ανάπτυξη που μειώνει τις εισοδηματικές ανισότητες. Με απασχολεί πάρα πολύ αυτό το θέμα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λέμε στους νέους μας ότι θα ζήσουν χειρότερη ζωή από τους γονείς τους. Και αν δεν προσφέρουμε στους νέους την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτή την ανάπτυξη, θα καταλήξουμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή μέσα το 2023 και είπε ότι αυτό είναι το τελευταίο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί, και ανέφερε τα μέτρα που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την αύξηση των επενδύσεων.

Όπως είπε υπήρξε σημαντική υποστήριξη στις εταιρείες κατά την πανδημία, και προστατεύτηκαν οι θέσεις εργασίας, ενώ η ανεργία ήταν 17% όταν ανέλαβε η ΝΔ και «πολύ σύντομα θα είναι κάτω από το 12%».

Προσέθεσε ότι όσο περισσότερες υπηρεσίες ψηφιοποιούνται, τόσο περισσότερες συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά, και τόσο λιγότερη φοροδιαφυγή υπάρχει, και έκανε αναφορά στην χρήση της τεχνολογίας στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και είπε ότι μπορούμε και πρέπει να είμαστε ηγέτες στις ΑΠΕ, και στις νέες τεχνολογίες όσον αφορά την Κλιματική Αλλαγή. Βραχυπρόθεσμα- είπε- πρέπει να διαφοροποιηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι επί του παρόντος πιεζόμαστε.

Το φυσικό αέριο και η Ρωσία

«Πληρώνουμε το φυσικό αέριο στη Ρωσία, σε τιμές που είναι υπερβολικά υψηλές. Και δεν αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της αγοράς φυσικού αερίου. Και αυτός είναι ο λόγος που υποστήριξα την ιδέα κάποιου είδους ανώτατου ορίου στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανήγγειλε ότι θα επαναφέρει αυτήν την πρόταση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρέπει «να το κάνουμε, σε συνεργασία, φυσικά, με τους Αμερικανούς, γιατί είναι μεγάλοι προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Και έχουν έξυπνες ιδέες για το πώς μπορούμε πραγματικά να το πετύχουμε αυτό».

Αλλά-προσέθεσε- «δεν θέλω να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου ξοδεύουμε όλο και περισσότερα, επιδοτώντας τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου στο εσωτερικό της χώρας και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μας στηρίζει σε αυτή την προσπάθεια. Είναι σημαντικό να επενδύσουμε στο μέλλον. Και αυτός είναι ο λόγος που η πρωτοβουλία RePowerEU είναι, πιστεύω, μια εξαιρετική προσθήκη στο NextGenerationEU ως ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα μας βοηθήσει να επενδύσουμε στην πράσινη μετάβαση».