Ενώ συνεχίζεται το μπαράζ των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας η Ελλάδα προτιμά να απαντά σε ήπιους τόνους είτε με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, είτε δια του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια με τις επικλήσεις του διεθνούς δικαίου. 

Η ελληνική αμυντική στάση απέναντι σε επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας αποθρασύνει τα διάφορα φερέφωνα του Ερντογάν, όπως τον συνεταίρο του στην κυβέρνηση Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος χθες έβαλε στο μάτι τα Δωδεκάνησα, λέγοντας ότι αποτελούν συνέχεια της Ανατολίας και ότι “εκλάπησαν” από την Τουρκία.

Κι ενώ τα λέει αυτά χωρίς αιδώ δεν βρίσκεται ένας από ελληνικής πλευράς να του απαντήσει: “Τι λες βρε ανόητε; Ποια Δωδεκάνησα; Η Πέργαμος, η Σμύρνη, η Έφεσος, η Αλικαρνασσός μέχρι την Καπαδοκία τι είναι; Τι λένε οι επιγραφές στο Ασκληπιείο της Περγάμου βρε ξεκούτη; Τι δείχνουν τα μνημεία κοντά στο αρχαίο θέατρο της Αλικαρνασσού βρε φασιστόμουτρο;”

Πέργαμος, η αρχαιοελληνική πόλη της Μικράς Ασίας, ένα από τα πλουσιότερα κέντρα της εποχής, όπως δείχνουν τα μνημεία, που σώζονται μέχρι και σήμερα, τα οποία οι Τούρκοι εμφανίζουν ως δικά τους στους ξένους τουρίστες. 

Δεν βρίσκεται ένας να του απαντήσει ότι οι σημερινοί Τούρκοι κάθονται πάνω στα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, μαγαρίζουν την Αγιά Σοφιά και έχουν το θράσος να ζητούν και ρέστα. Δεν βρίσκεται ένας να απαντήσει από ελληνικής πλευράς, διότι στη σύγχρονη Ελλάδα, θα τον πουν εθνικιστή και φασίστα. Εδώ καταντήσαμε. Να θεωρείται εθνικισμός η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Και γιατί δεν απαντάμε για την Χάλκη, για την οποία σαφώς αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάννης ότι πρέπει να λειτουργεί ως ιεροδιδασκαλείο; Και γιατί δεν λέμε κάτι για την Ίμβρο και την Τένεδο; Δηλαδή θα φοβόμαστε μην μας πουν εθνικιστές αν δείξουμε την πραγματικότητα;

Όχι, κύριοι. Η αγάπη για την πατρίδα δεν έχει χρώματα και ιδεολογικούς διαχωρισμούς. Η αλήθεια δεν μπορεί να κρύβεται επειδή άλλα κελεύουν τα μηνύματα της εποχής;

Όλος ο “οχετός” των δηλώσεων Μπαχτσελί

Διότι δεν μπορείς να σιωπάς όταν λέγονται τέρατα και σημεία και όταν επίσημες φωνές από την απέναντι πλευρά προβαίνουν σε τέτοιου είδους διεκδικήσεις, όπως αυτές του Μπαχτσελί:

Αυτή την φορά ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, γνωστός για τις εμπρηστικές δηλώσεις του σε βάρος της Ελλάδας, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του ανέφερε: «Η Ελλάδα, που κλιμακώνει τις εντάσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, παίζει με τη φωτιά. Οι εννέα στρατιωτικές βάσεις που δημιούργησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα αποτελούν απειλή για την εθνική μας ταυτότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έμαθε από τους παππούδες βάνδαλους που έπεσαν στη θάλασσα. Φαίνεται ότι αυτή η απρόσεκτη νοοτροπία πληγώνει ξανά τον βυθό της θάλασσας».

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτή η ιδιότητα απέχει πολύ από το να καλύπτει την εχθρική της στάση και στάση. Το αίτημα της Ελλάδας για αεροσκάφη F-15 και F-16 δεν είναι πρόσκληση για ειρήνη, αλλά για πόλωση και μια διαδικασία που θα καταλήξει σε όπλα.

Στη συνέχεια έβαλε στο στόχαστρό του τα Δωδεκάνησα: «Το θέμα των Δωδεκανήσων, τα οποία είναι η συνέχεια της Ανατολίας, είναι μια πληγή που δεν έχει κλείσει ακόμα. Τα Δωδεκάνησα καταπατήθηκαν με διάφορα κόλπα και με αδικίες σε βάρος της Τουρκίας. Είτε κοιτάξουμε αυτό το πρόβλημα στρατηγικά είτε από τη σκοπιά του δικαίου της καλής γειτονίας, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει. Η κλεμένη περιουσία πρέπει να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη της. Είτε με θέληση είτε με το ζόρι, θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Κορυφώνοντας την επιθετική ρητορική, είπε: «Tα χωρικά ύδατα και της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι 6 μίλια. Η Ελλάδα έχει στόχο να τα επεκτείνει στα 12 μίλια. Αυτό δεν είναι εφικτό δίχως να χυθεί αίμα και δίχως τη χρήση όπλων».