Δεν θα ακολουθήσει το παιχνίδι των προσωπικών χαρακτηρισμών που ξεκίνησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: 

«Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση ή εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας».

Ειδικότερα για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής είπε: «Ενημέρωσα για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ και ζήτησα, αν επιμείνει η Τουρκία, να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο και να είναι στα συμπεράσματα η καταδίκη αυτής της παντελώς αρχείαστης τουρκικής προκλητικότητας. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου».

«Η Ελλάδα ακούει ακόμη και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με αυτοπεποίθηση. Αποδομούμε με ψυχρό τρόπο, χωρίς εξάρσεις, τα εντός εισαγωγικών επιχειρήματα της Τουρκίας. Δεν θα καταφύγουμε στην όξυνση και στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Η αυτοπεποίθησή μας απορρέει από τους ισχυρούς συμμάχους που έχουμε, την ισχυρή αποτρεπτική μας ικανότητα και από την πεποίθηση ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα εμπλακώ σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω. Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση ή εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Τα δήθεν επιχειρήματά τους αποδομούνται από την επιστολή μας στον ΟΗΕ. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε λεκτική αντιπαράθεση» επισήμανε.

«Η Τουρκία χάνει ακόμη μια ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Κι αν μπορεί να έχει ενοχλήθηκε από την ομιλία μου στο Κογκρέσο, αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους» κατέληξε, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα.

Η πρώτη συνάντηση με τον Σολτς και το όχι στην άποψη των ίσων αποστάσεων

Αναφερόμενος στην πρώτη του συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι του είπε πως δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στην Τουρκία.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «επιτυχία ότι η ΕΕ κατάφερε να συμφωνήσει για το 6ο πακέτο κυρώσεων».

«Περίπου το 90% του ρωσικού πετρελαίου που κατευθυνόταν προς την Ευρώπη, θα σταματήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα αποστερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία, για να μην χρηματοδοτεί τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κάναμε συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια και παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις για τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών τροφοδοσίας. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου όχι μόνο στη Βαλκανική, αλλά και στη Δυτική Ευρώπη, Σημαντικά έργα, όπως στην Αλεξανδρούπολη, έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση. Ο αγωγός IGB που θα μας συνδέσει με το δίκτυο φυσικού αερίου της Βουλγαρίας θα είναι έτοιμος μέσα στις επόμενες εβδομάδες και είναι σημαντικό για τη Βουλγαρία. Συζητήσαμε για την πρόταση της Κομισιόν, το RePowerEU. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί» υπογράμμισε.
Η ακρίβεια και η Ελλάδα και η αντιμετώπισή της

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι για το θέμα των τιμών του φυσικού αερίου δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής και μέσα στις προτάσεις αυτές θα είναι και το πλαφόν στην τιμή της χονδρικής.

Η συζήτηση είναι σύνθετη, είπε και η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την ΕΕ: «Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα. Ανοίγει η πλατφόρμα για να επιστραφεί στους καταναλωτές το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης. Θα είναι μια αναγνώριση της κυβέρνησης ότι υπήρξαν υψηλές χρεώσεις που διορθώνουμε. Την 1η Ιουλίου θα έχουμε επίσης το νέο σύστημα τιμολόγησης, που πήρε την έγκριση της Κομισιόν».
Η χρηματοδότηση γίνεται από εθνικούς πόρους, είπε αλλά και από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Όσοι μας ασκούσαν κριτική, ανέφερε για την αντιπολίτευση, όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν, ήταν απόντες.

Όσον αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια, είπε: «20 εκατ. τόνοι σιτηρών είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία και δεν μπορούν να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα. Πρέπει να βρεθεί λύση που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Να μην πληρώσουν τη “νύφη” απομακρυσμένες, φτωχές χώρες».

Προσπάθεια για να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά

Σε ερώτηση για την ακρίβεια σε φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Το ζήτημα της παρέμβασης στη xονδρική είναι περίπλοκο και εξίσου σύνθετο είναι το ζήτημα της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση. Στην αρχή είμασταν μόνοι μας και τώρα συντάσσονται και άλλοι με τη θέση μας, για να καταλήξει γρήγορα σε λύσεις, για να μην πληρώνουμε τόσο αδικαιολόγητα ακριβά το φυσικό αέριο».

«Αυτό που ενδιαφέρει το νοικοκυριό είναι η ανακούφιση και αυτή την ανακούφιση την βλέπει ήδη, με τους λογαριασμούς να είναι αισθητά μειωμένοι. Αυτό ενδιαφέρει το ελληνικό νοικοκυριό και την επιχείρηση και τα υπόλοιπα θα πάρουν τον χρόνο τους. Η ανακούφιση όμως που θα αισθανθούν θα είναι άμεση.

Η βενζίνη είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, όλες οι χώρες έχουν άλλες τιμές και γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει μια πρώτη μικρή παρέμβαση με το fuel pass. Δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Θα το παρακολουθούμε και θα ανακοινώνουμε τις αποφάσεις μας, όταν είμαστε έτοιμοι» ξεκαθάρισε.

Για τις προβλέψεις του Τσίπρα που δεν έχουν επιβεβαιωθεί…

Σε ερώτηση για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει εκλογές στον Σεπτέμβριο, απάντησε: «Πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί;

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχω δεσμευθεί. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο, παρά ποτέ ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα μια αντιπαράθεση αρχών λιγότερη πόλωση και φωνές και ρητορική που παραπέμπει σε άλλες εποχές που έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει μοναχική διαδρομή».