Με συνοδεία εννέα υπουργών και διαφόρων παραγόντων, που υπολογίζονται σε 300 άτομα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου για την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Το Συμβούλιο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά επελέγη η Αθήνα χωρίς επίσημες εξηγήσεις. Αυτό, που αφέθηκε να διαρρεύσει από την κυβέρνηση είναι ότι ο σχεδιασμός άλλαξε για λόγους ασφαλείας επειδή η ακολουθία του Ερντογάν θα αποτελείται από 300 και πλέον άτομα και πιθανόν να υπήρχαν δυσκολίες στις μετακινήσεις.

Ωστόσο από διπλωματικές πηγές αναφέρθηκε ότι η αλλαγή έγινε επειδή η Αθήνα είχε ενοχληθεί προ ημερών όταν ο Ερντογάν μίλησε για απώλεια των οθωμανικών εδαφών εξισώνοντας πόλεις της Ελλάδας και συγκεκριμένα την Θεσσαλονίκη, της Βόρειας Μακεδονίας, της Συρίας, του Ιράκ και της Παλαιστίνης με τουρκικές πόλεις που ισχυρίστηκε ότι είχαν αφαιρεθεί «βίαια» από την Τουρκία.

Είχε πει συγκεκριμένα:

«Πριν από έναν αιώνα, γι’ αυτό το έθνος και αυτή τη χώρα η Γάζα ήταν αυτό που είναι τα Αδανα. Ακριβώς όπως η Αδριανούπολη είναι για τα Σκόπια, οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη, η Μαρντίν για τη Μοσούλη και το Γκαζιαντέπ για το Χαλέπι, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της πατρίδας».

Ποιοι θα συμμετέχουν στην αποστολή

Στην τουρκική αποστολή θα βρίσκονται τουλάχιστον εννέα κορυφαίοι υπουργοί με τους γραμματείς και τους συμβούλους τους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

Στην αποστολή της Τουρκίας για την Αθήνα θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο υπουργός Ενέργειας και Τεχνολογίας Αλπαρσλαν Μπαϊρακτάρ, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντζ, ο υπουργός Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Μεχμέτ Οζχασεκί.

Στην τουρκική αποστολή θα βρίσκονται τουλάχιστον 150 άτομα, σύμβουλοι και ασφάλεια του προέδρου, και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν δύο αεροπλάνα, ένα για τον πρόεδρο και την προσωπική του συνοδεία και ένα για την υπόλοιπη αποστολή.
Τα σενάρια για το πρόγραμμα Ερντογάν στην Αθήνα

Δύο είναι τα σενάρια για το πρόγραμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Στο επικρατέστερο, θα αναχωρήσει από την χώρα αργά το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου. Το δεύτερο σενάριο, με τις λιγότερες πιθανότητες, είναι να αναχωρήσει το πρωί της επόμενης ημέρας.

Αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες σε πολλά επίπεδα με έμφαση στην ενέργεια, στον τουρισμό και στις επενδύσεις.