Ενώ κορυφώνονται οι λεκτικές αντιδράσεις από κορυφαίους θρησκευτικούς ηγέτες ανά τον κόσμο και από πολιτικές ηγεσίες για την βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με διάταγμα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η Δύση τηρεί σιγήν ιχθύος σε ό,τι αφορά τους επίσημους θεσμούς της και τους ισχυρούς ηγέτες της.

Το θέμα θα συζητηθεί, λέει, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε την προσεχή Παρασκευή και το Σάββατο στις Βρυξέλλες  με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν ουσιαστικές αντιδράσεις από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών, όπως π.χ. από την Άνγκελα Μέρκελ, που τηρεί απόμακρη στάση.

Έτσι ο Ερντογάν προχωρεί στα σχέδιά του “μαγαρίζοντας” το μεγαλύτερο σύμβολο του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας βάζοντας κόκκινα χαλιά και αλλάζοντας επιγραφές με φωτιστικά εφφέ και άλλες κιτς παρεμβάσεις.

Ο χριστιανικός κόσμος έφαγε ηχηρό χαστούκι και ούτε λόγος για αντίποινα. Η Ευρώπη προς το παρόν σιωπά και το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο για ρήξη με την Τουρκία. Ως εκ τούτου η γερμανική προεδρία θα επιλέξει την πολιτική του συμβιβασμού, ανοίγοντας ενδεχομένως τη συζήτηση για επιβολή κυρώσεων, χωρίς όμως αποφάσεις…

Ενδεικτική είναι η χλιαρή αντίδραση του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρει : «εκφράζουμε τη λύπη μας που η τουρκική κυβέρνηση με αυτό το βήμα βάζει τέλος στη χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο».

Εντύπωση, έχει προκαλέσει επίσης, η σιωπή του Λευκού Οίκου αλλά και του αμερικανού προέδρου, για το θέμα, την ώρα που οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ, εντείνονται ενώ ο δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ και κύριος αντίπαλος του Τραμπ στις επερχόμενες εκλογές, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από τον Ερντογάν να πάρει πίσω την απόφασή του.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει τις κινήσεις της σε διεθνές επίπεδο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την παρέμβαση που πραγματοποίησε σε πολύ υψηλούς τόνους, να ξεκινά γύρο επαφών, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής, βάζοντας στο τραπέζι θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός η Σύνοδος θα γίνει με φυσική παρουσία των ηγετών, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει τετ α τετ με ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναχώρησε σήμερα, Δευτέρα, για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέστησε σαφές πως το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί από την Ευρώπη προκειμένου να καταρτιστεί κατάλογος ισχυρότατων κυρώσεων για την έως τώρα παρελκυστική και προκλητική της στάση, βγάζοντας ωστόσο από το κάδρο αυτό την Αγία Σοφία.

Ιερώνυμος – Βαρθολομαίος

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επικοινώνησε  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος για να του εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του και την ακλόνητη στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μετά την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προέβη, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ακόλουθη δήλωση:

«Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί.

Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».

Μητσοτάκης – Ιερώνυμος

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δυο άνδρες “συζήτησαν διεξοδικά τη βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα προβούν Κυβέρνηση και Εκκλησία”.

Πάπας: Είμαι πολύ πονεμένος

Για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος, στην κυριακάτικη ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Με σύντομη αλλά μεστή νοήματος αναφορά, επ’ ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Θάλασσας, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε: «H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος».

Η παρέμβαση του Πάπα πραγματοποιήθηκε παρ’ όλο που σχεδόν όλοι οι παρατηρητές προέβλεπαν ότι δεν θα γίνει για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη μικρή καθολική κοινότητα που ζει στην Τουρκία.

Με θυμό εκφράστηκε ο πάπας Φραγκίσκος

Οι Ιταλοί σχολιαστές θεωρούν ότι η σύντομη αλλά μεστή νοήματος παρέμβαση του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος δήλωσε ότι «νιώθει μεγάλο πόνο» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, υπαγορεύεται από τη σαφή βούληση να υπογραμμισθούν μια σειρά σημείων καίριας σημασίας.

Σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, ένα από αυτά, είναι ότι «ξαναμετατρέποντας τη βασιλική αυτή εκκλησία σε τζαμί, πλήττεται ένας συμβολικός χώρος και διακόπτεται ο διάλογος, όχι μόνο ανάμεσα σε Ισλάμ και Χριστιανοσύνη, αλλά και στην Ευρώπη και την Τουρκία».

«Μπορεί τα λόγια του πάπα να μην ήταν πολλά, αλλά, εν δυνάμει, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλές συνέπειες», τονίζει η εφημερίδα Il Foglio.

Προσθέτει, δε, πως όταν ο Φραγκίσκος, το 2015, έκανε αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων «η όλη κατάσταση μετατράπηκε σε κόλαση», με την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη στο Βατικανό, ενώ ο νούντσιος της Αγίας Έδρας στην Τουρκία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις», ο δε Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε τότε να χαρακτηρίσει τον Ποντίφικα «έναν άνθρωπο που διαστρεβλώνει την ιστορία».

Παράλληλα, η Il Foglio προσθέτει ότι και το 2018, όταν ο Ερντογάν επισκέφθηκε τον Φραγκίσκο, ο πάπας δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες του Τούρκου προέδρου σε ό,τι αφορά τις βλέψεις του στην Εγγύς Ανατολή και στην Ιερουσαλήμ.

Η ειδησεογραφική πύλη Fanpage, υπογραμμίζει, από την μεριά της, ότι η σημερινή παρέμβαση του πάπα έγινε εκτός του επίσημου κειμένου που είχε δοθεί στους δημοσιογράφους, ότι η παύση του μετά το τέλος της συγκεκριμένης φράσης δεν ήταν σίγουρα τυχαία, και πως « ο Φραγκίσκος δεν έκρυψε τον θυμό του».